Tragedie la „Matei Balș”, bastion anti-Covid din Capitală. În incendiu au murit 4 oameni: 3 carbonizați și unul asfixiat

2
831

La o două luni și jumătate de la incendiul devastator de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde 10 oameni au murit carbonizați, o tragedie similară are loc în Capitală. Un pavilion al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balş” a luat foc, iar 4 persoane au decedat.

A fost declanşat planul roşu de intervenție la incendiu. Restul pacienţilor – în jur de 100 – au fost mutați în alte pavilioane de la „Matei Balș” și la alte spitale. Printre cei evacuați: actorul Toni Grecu, liderul trupei de umor Divertis. Acesta a fost transferat la Spitalul „Sf. Pantelimon”.

Patru persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la „Matei Balş”, bastion al luptei anti-Covid pe plan național. Trei victime au fost găsite în salon, carbonizate, iar cea de-a patra a murit ulterior, nemaiputând fi salvată după intoxicarea cu fum.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat pentru Agerpres: „Din păcate, trei persoane sunt decedate şi a patra e sub resuscitare (între timp a murit și ea – n. red.). Trei persoane au fost găsite în salon (decedate – n. red.). (…) După ce s-a degajat fumul, au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu Covid”.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: „Nu, pe probleme de arsuri nu”.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a deplasat în zori spre spital.

Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire în care se aflau aproximativ 100 de persoane. Flăcările au afectat patru saloane, dintre care Salonul 5 a fost „salonul groazei”: în el au fost găsite cele trei cadavre carbonizate.

Colonelul ISU care a coordonat intervenția: „Ardea cu flacără deschisă la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați. Au fost afectate 4 saloane, cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1, spre fațadă”.

Incendiul a fost stins. Pacienţii răniţi au fost preluaţi de ambulanţe SMURD. Aproape toți erau conectați la oxigen și au nevoie urgentă de reintubare.

Adrian Streinu Cercel, cel care a condus Institutul „Matei Balș” mulți ani, până luna trecută, a declarat în această dimineață: „Aproape toți pacienții din clădirea în care a avut loc incendiul – în proporție de 98% – erau conectați la oxigen. Toți erau cu forme de Covid medii spre severe. Erau ținuți cu mască de oxigen”.

Streinu Cercel a mai spus că instalațiile de încălzire și cele de oxigen erau noi, fiind schimbate recent.

Adrian Streinu Cercel a renunțat la funcția de director la „Matei Balș” în decembrie 2020, după ce a fost ales senator pe lista PSD.

Nu se știe, deocamdată, care a fost cauza incendiului.

Calendarul evenimentelor

  • Ora 5.03: incendiul a fost anunțat prin apel la 112
  • Ora 5.13: a sosit primul echipaj SMURD
  • Ora 5.14: a fost declanșat planul roșu de intervenție la incendiu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Se tot repetă. Ne-am săturat! Se pare că nu se rezolvă mai nimic în sănătate, precum în justiţia bolnavă, şi că RO are nevoie o Revoluţie amplă, intelectuală nu politică, legată de combaterea Incompetenţei, după ce am zis că ne ocupăm doar de să terminăm cu Corupţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here