SUA acuză Rusia că duce o amplă campanie de dezinformare-manipulare împotriva vaccinurilor Pfizer și Moderna

2
483

Rusia derulează, de luni bune, o amplă campanie de dezinformare-manipulare, coordonată de serviciile secrete ale regimului Putin și care țintește încrederea publică în vaccinurile anti-Covid produse de Pfizer și Moderna, anunță Departamentul de Stat al SUA, preluat de Reuters.

Instituțiile specializate ale americanilor au identificat cel puțin 3 publicații online controlate de serviciile de spionaj rusești care propagă masiv fake news și știri negative despre vaccinurile produse în occident, cu scopul de a ostiliza populația la ideea de a se imuniza.

Încă de la începutul pandemiei, Rusia și China și-au coordonat eforturile pentru a amplifica o stare de tensiune și neîncredere în societățile din SUA și Uniunea Europeană.

Despre acest lucru știu și autoritățile române, în baza unor analize prezentate de instituții specializate care lucrează sub patronajul Secretariatului General al Guvernului.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, publicațiile controlate din umbră de Rusia “răspândesc multe feluri de dezinformare, inclusiv despre vaccinurile Pfizer și Moderna, dar și despre organizații internaționale, conflicte militare, proteste și orice chestiune care provoacă discordie și pe care ei o pot exploata”.

Anunțul oficial al Guvernului american vine după ce publicația The Wall Street Journal (WSJ) a publicat în premieră informația, iar Rusia a dezmințit vehement, calificând acuzațiile drept “un nonsens”.

Cele trei publicații online identificate de Centrul de Angajare Globală al Departamentului de Stat al SUA ca fiind controlate de ruși sunt

News Front (dirijat de serviciul de securitate federală al Rusiei),

New Eastern Outlook (dirijat de serviciul de informații externe al Rusiei),

Oriental Rewiew (dirijat, de asemenea, de serviciul de informații externe rusesc).

Mai există și un al patrulea site, Rebel Inside, care e controlat de armata rusă, dar care este acum inactiv, a adăugat oficiala americană.

Site-urile respective par obscure, dar rușii n-au nevoie de lumina reflectoarelor, a explicat purtătoarea de cuvânt. Rolul acestor publicații este de a injecta idei false privind vaccinurile, apoi rețelele de troli și conspiraționiștii naivi fac restul, difuzând masiv articolele. Ulterior, dezinformările sunt preluate de unii oameni în discursul public, ajung și în publicațiile mainstream, iar ținta este atinsă.

La această operațiune, spun americanii, ar contribui și conturi de Twitter care aparțin presei de stat din Rusia și Guvernului de la Kremlin. Acestea încearcă răspândească dubii asupra vaccinului Pfizer, larg utilizat în Europa. Scopul aparent ar fi favorizatea vaccinului Sputnik V, produs în Rusia.

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului SUA a încheiat: Departamentul va continua să expună activităţile online abjecte ale Rusiei. Vom continua totodată să conlucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a oferi un răspuns global în cadrul măsurilor de contracarare a dezinformării“.

În România, Rusia acționează intens împotriva vaccinului Pfizer, deoarece Moderna este mai puțin utilizat. Portalul oficial Sputnik.md distribuie masiv știri despre cazuri de oameni care au murit sau au avut reacții adverse grave după vaccinarea cu Pfizer. Cel mai adesea, informațiile sunt trunchiate, scoase din context sau prezentate în așa fel încât, chiar dacă în text se scrie că nu există dovezi medicale că ar exista o legătură între vaccinare și reacțiile constatate, asupra cazurilor să planeze în continuare suspiciuni.

Alte site-uri, precum Ordodoxinfo.ro și ActiveNews.ro, preiau linia și susțin puternic direcțiile „de atac” stabilite și promovate de la Moscova.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Păiii…, se vede din DEMENȚA… NĂIMIȚILOR-RUȘILOR de pe la noi!!!

    Ei ar vrea să ne vaccinăm cu cel rusesc, ăla deee… CALIBRUL-7,62 (Sic!), nuuuuu?!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here