Premierul Cîțu trimite Corpul de Control peste Vlad Voiculescu după ce Ministerul Sănătății a publicat numărul de teste Covid pe fiecare județ

3
2494
Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a avut o reacție neașteptată după ce Ministerul Sănătății a publicat, pentru prima oară de la începutul pandemiei, numărul de teste Covid făcute în fiecare județ: a trimis Corpul de Control peste Vlad Voiculescu!

Anunțul privind faptul că “se va autosesiza” Corpul de Control a fost făcut luni de Cîțu, după ce săptămâna trecută Ministerul Sănătății a făcut publice niște date pe care jurnaliștii le cer de peste o jumătate de an: cât se testează în fiecare județ.

Informația a fost ținută “la secret” în mandatul ministrului Nelu Tătaru. Mai multe publicații, printre care Ziaristii.com, HotNews.ro și G4Media.ro, au încercat să obțină numărul de teste care se efectuau în județe, dar Ministerul Sănătății nu le-a furnizat.

Presa solicita încă de astă-toamnă Guvernului numărul de teste Covid defalcat pe județe. Până acum, informațiile au fost ținute „la secret”, generând mari frustrări printre cei care-și făceau treaba

Semnalele de alarmă le-au dat anumiți șefi de DSP-uri și primari, care atrăgeau atenția că testarea inegală îi sancționează pe cei care-și fac treaba și testează masiv, în timp ce județele care nu testează sunt declarate, în mod fals, “verzi”.

Fruntașe la culoarea “verde” (care atesta că sunt puține cazuri la mia de locuitori) erau permanent județe precum Vrancea, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Dolj, Tulcea, Brăila – unde se făceau câteva teste pe zi (în unele zile, chiar niciunul) și, bineînțeles, se raporta că situația este sub control.

Județele unde se făceau testări masive (Alba, Iași, București, Cluj, Timiș, Brașov, Constanța, Bihor) erau tot timpul “roșii” și se impuneau restricții, carantină, sancțiuni.

Acest fenomen a generat frustrare și sentiment de lehamite din partea celor care-și făceau treaba. “Pe noi ne arată cu degetul, ne ceartă de la București, suntem dați ca exemplu negativ de conducătorii Guvernului pentru că nu ne-am face treaba și n-am lua măsuri corespunzătoare, când, de fapt, situația e aceeași în toată țara. Dar noi testăm pentru că vrem să vedem care este situația reală, pe când alții fac 5-6 teste pe zi sau au zile când nu testează nimic, apoi raportează că la ei situația e sub control”, i se plângea un șef de DSP reporterului Ziaristii.com astă-toamnă. “Vă spun c, dacă s-ar testa masiv și egal în toate județele, ne-am speria ce amploare are pandemia în realitate”, mai spunea acesta.

După apariția datelor, Cîțu a invocat „respectarea avizelor” care „țin de mai multe instituții”

După venirea lui Vlad Voiculescu, Ministerul Sănătății a dat curs solicitărilor insistente ale jurnaliștilor și a publicat datele centralizate cu numărul de teste pe fiecare județ. Cifrele confirmau ceea ce spuneau “pe surse”, de atât timp, șefii de DSP-uri: județele care declară incidență mică a cazurilor de Covid sunt tocmai cele care nu fac teste.

În mod surprinzător, această transparentizare a informațiilor, care ar fi trebuit să fie publice încă de anul trecut, a stârnit reacția ostilă a premierului Cîțu: “Am avut o discuție cu șeful Corpului de Control în această dimineață. Se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toate legislația, dacă au fost luate avizele… și vom vedea”.

Întrebat despre ce avize poate fi vorba în publicarea unor date oficiale care n-au caracter secret, premierul Cîțu a invocat birocrația: „Este vorba despre publicarea unor informații care țin de mai multe instituții și atunci, natural, trebuia să existe și avizul acelor instituții”.

Vlad Voiculescu: „Nu există date secrete. Tot ce înseamnă munca administrației publice ar trebui să fie public, transparent“

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, se menține însă pe poziții: “Toate datele care țin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există vreun motiv pentru ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră asta poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ce înseamnă munca administrației publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente. Transparența e un obiectiv nu doar al Ministerului Sănătății, ci și al Guvernului“.

Cineva a adus în discuție chiar necesitatea unor avize de la SRI și STS pentru ca Ministerul Sănătății să publice numărul de teste pe fiecare județ! Voiculescu a respins această trăsnaie: “Avizele SRI și STS pentru numărul de teste? Numărul de teste trebuia publicat cu mult timp înainte! E primul lucru pe care-l așteptam”.

Mai jos, numărul de teste Real Time PCR pentru depistarea Covid efectuat în fiecare județ în perioada 1-4 martie, așa cum a fost publicat de Ministerul Sănătății. Informațiile erau solicitate de presă încă din luna septembrie a anului trecut.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

 1. Daaa’ de ceee… „peste Vlad Voiculescu” (Sic!): dacă este ceva în neregulă la acest minister, preluat de Vlad Voiculescu… ABIA (!) de două (2!) luni, Voiculescu e „capul-răutăților”??????!

  ACRU/RĂU (și… NEDREPT!) titlu!

  • NUMAI titlul DERUTEAZĂ…, articolul arată ADEVĂRUL (!!!!): TREBUIE să știm (CA SĂ PUTEM ACȚIONA ÎN-CONSECINȚĂ!!!!!!), cât mai EXACT (!!!), care este situația… REALĂ (!!!), pe județe (și chiar… localități!), pentru a STOPA focarele-pandemice, daaaaaaaaaaa?!!!

   AJUNGE cu… (MUUUUUULT-prea-ÎNDELUNGATA!!!) AUTO-AMĂGIRE (!!!!!!), a miniștrilor-anteriori ai Sănătății: premierul Florin Cîțu… TREBUIE să recunoască acest lucru șiii… să NU cedeze presiunilor din PROPRIUL-partid!!!!!

   • În fond…, ȘI (!) titlul arată care-i situația REALĂ, doar că (prin economia-de-PRECIZĂRI, se pare:… chiar-NECESARE!) le-a dat apă-la-moară… (TAMAN!) anti-U.S.R.-iștilor-UMORALI (!), mai ales acelor… P.N.L.-iști FANATIC-IZOLAȚIONIȘTI(-politic), care… URĂSC-din-rărunchi (!), pur-și-simplu, Alianța U.S.R.-P.L.U.S., fiind chiar dispuși săăă… SACRIFICE (!!!!!), din această ură ABSOLUT-TEMBELĂ (!!!!!!), însăși… cauza coaliției guvernamental-parlamentare de centru-dreapta!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here