China și Rusia își coordonează propaganda și dezinformarea pe tema Covid-19, avertizează SUA

0
1728
Vladimir Putin și Xi Jinping și-au dat mâna în campania de dezinformare și manipulare împotriva Europei și a Americii, prin intermediul presei pe care o controlează

China și Rusia își coordonează campania de propagandă și dezinformare pe subiectul pandemiei de Covid-19, avertizează oficialii guvernului american citați de AFP și preluați de Agerpres.

În acest moment, cele două puteri totalitare și-au întărit cooperarea în privința războiului asimetric și neconvențional dus cu Occidentul, pe care-l “virusează” cu informații false și elemente de propagandă.

“Odată cu această pandemie, cooperarea dintre Rusia și China s-a accelerat rapid” pe tema propagandei

 Sesizarea privind operațiunea comună sino-rusă a fost făcută de Lea Gabrielle, coordonatoare a Centrului pentru Analiză și Contracarare a Propagandei Străine din Departamentul de Stat al SUA.

„Înaintea crizei COVID-19, constatasem deja un anumit nivel de coordonare propagandistică între Rusia şi Republica Populară Chineză. Dar odată cu această pandemie, cooperarea s-a accelerat rapid”, a comunicat oficialul american concluzia analizelor de specialitate făcute în ultimele luni.

„Convergenţa este rezultatul pragmatismului celor doi actori, care doresc să modeleze viziunea opiniei (publice) asupra pandemiei COVID în propriul lor interes”, a adăugat Lea Gabrielle.

Vladimir Putin l-a asigurat pe Xi Jinping că “va sprijini ferm China”

Președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat vineri pe omologul său chinez Xi Jinping, într-o discuție purtată la telefon, că “va sprijini ferm China”. Putin a acuzat „încercările unor forţe de a folosi epidemia ca pretext pentru a învinovăţi China”, aluzie la acuzațiile unor înalți oficiali americani și britanici, care au spus că pandemia a fost favorizată de gestionarea defectuoasă a crizei de către autoritățile de la Beijing.

Președintele american Trump și secretarul de stat Pompeo au mers chiar mai departe și, în baza unui raport secret al serviciilor de informații, au acuzat că virusul Sars-CoV-2 a fost scăpat din Laboratorul de Virologie din Wuhan.

 Ce mai copiază China: manualele de manipulare ale lui Beria

În acest context, a spus vineri Lea Gabrielle, China copiază tot mai bine metodologia sovietică folosită de Rusia în manipularea opiniei publice. Chinezii „se adaptează în timp real şi folosesc din ce în ce mai mult tehnici utilizate de mult timp de către Moscova (…) pentru a induce confuzie şi a încerca să convingă oamenii că nu a apărut în China COVID-19. (…) Constatăm că Partidul Comunist chinez adoptă tactici ruseşti” deoarece „apreciază că acestea funcţionează”, a explicat oficialul american.
Primele manuale rusești cu tehnici de manipulare, dezinformare și influențare a opiniei publice occidentale au fost elaborate, conform lui Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al spionajului românesc fugit în SUA în 1978, de către Lavrenti Beria, în anii 1940. Ulterior, strategia a fost perfecționată de KGB și GRU (poliția secretă rusă și agenția de spionaj a armatei ruse) sub succesorii lui Stalin și a căpătat proporții de politică de stat odată cu ascensiunea la putere a lui Iuri Andropov, șeful KGB.

Numărul de abonați noi ai conturilor de Twitter ale oficialilor chinezi crește cu 720 pe zi. Până acum, creșterea era de 30 pe zi

Pentru a masca gestionarea dezastruoasă a crizei Covid-19, care a dus la infectarea întregii lumi, autoritățile din Beijing şi-au intensificat din nou „campania agresivă de dezinformare”, acuză oficialii americani.

Conform acestora, China a trecut la utilizarea masivă a “software-ului pentru a-și dezvoltat tezele pe rețelele de socializare” în special pe Twitter, unde a creat nenumărate conturi false.

Primul test al Chinei în privința manipulării Occidentului cu ajutorul Twitter a fost făcut în timpul manifestațiilor în favoarea democrației care au avut loc la Hong Kong, anul trecut.
Lea Gabrielle a notat că “numeroase conturi de Twitter ale unor diplomaţi chinezi au înregistrat o creştere majoră de noi abonaţi începând cu luna martie”. Numărul de abonați la conturile oficialilor chinezi, care până acum creștea în medie cu 30 pe zi, acum crește, în medie, cu 720 pe zi.

În România, Rusia folosește masiv Facebook pentru a-și răspândi temele de propagandă. Ținta principală – tehnologia 5G

În România, Rusia folosește mai ales pârghia conspiraționistă. Scopul este de a detabiliza societatea, de a crea falii între diverse categorii de cetățeni și de a semăna neîncrederea, panica, ostilitatea față de democrație, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Politicieni pro-ruși, site-uri operate din străinătate și cu proprietari necunoscuți, armate de postaci pe rețelele de socializare (în special Facebook) distribuie masiv teorii care mai de care mai alarmiste. Rețeaua de conturi false dezvoltată de PSD a fost pusă la dispoziția acestei propagande.

Principala țintă a Rusiei în țara noastră pare a fi, ca în toată Europa, dealtfel, trecerea comunicațiilor la tehnologia 5G, la care guvernul de la Moscova n-are acces.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here