România, ținta unei puternice operațiuni de dezinformare-manipulare a Rusiei. Cele 7 direcții de atac ale Moscovei în pandemie, pentru a genera haos și a slăbi statul român

6
26509

Rusia a folosit perioada stării de urgență în România și restricțiile impuse ca să genereze haos, să vulnerabilizeze instituțiile de forță, să slăbească statul și să antagonizeze unele categorii ale populației.

Acestea sunt concluziile unui raport obținut și prezentat în exclusivitate de jurnaliștii Cristian Pantazi și Ioana Câmpean, de la G4Media.ro.

Amplă operațiune de dezinformare-manipulare a Rusiei împotriva României, cu scopul de a crea panică și haos pe fundalul pandemiei

Potrivit documentului, România a fost ținta unui atac puternic și organizat din partea Rusiei, care a mobilizat resurse umane și logistice importante.

S-a încercat impunerea unor teme favorite ale Moscovei, precum prezentarea Rusiei ca un stat puternic și prietenos, atacuri violente la adresa UE, a NATO, a Ministerului de Interne și a Armatei române.

S-au folosit rețele puternice de postaci, site-uri controlate ocult sau direct de Rusia și s-a activat rețeaua de agenți de influență și propagandiști din România.

Aparent spontană și provenind de la oameni “de bună credință”, operațiunea a fost coordonată și executată de profesioniști. S-au folosit teme de actualitate amalgamate cu filmulețe mai vechi, din alte țări și fotografii care nu sunt din România.

Toate au fost postate pe site-uri dirijate de Rusia și apoi ventilate pe Facebook de rețele organizate de postaci, obținându-se uneori audiențe foarte mari, distribuire în masă și reacții vehemente din partea unora dintre cei manipulați.

Circuitul mesajelor: texte pe site-uri controlate sau favorabile Rusiei, distribuire masivă prin rețele de postaci, promovare la TV prin agenți și propagandiști ai Moscovei

În Piața Victoriei au ieșit vineri, 15 mai, oameni care se întrebau la ce folosește luarea temperaturii și alții care susțineau că „până la sfârșitul anului va avea loc resetarea completă a omenirii”. Interesant este că mesajele exportate de Moscova către UE au fost interzise de Putin în propria țară. În Rusia nu mai e voie să se publice articole sau mesaje care acreditează ideea că epidemia de Covid-19 este inventată

Centrul întregii operațiuni l-a constituit obiectivul de a genera confuzie, panică și nesupunere la restricțiile legale în perioada stării de urgență. Stările de anxietate și nesiguranță firești la mulți oameni, provocate de interdicțiile existente, au fost amplificate la maximum de operațiunea Rusiei.

S-au creat și răspândit un număr foarte mare de mesaje și comentarii – în special pe Facebook – care chemau la revoltă, proteste și refuzul de a respecta recomandările.
Circuitul presupunea texte distribuite pe site-uri controlate de Rusia, apoi preluate în grupuri de Facebook, distribuite și comentate de rețelele de postaci. Simultan, temele conspiraționiste au fost susținute de agenți și propagandiști cunoscuți ai Rusiei, inclusiv în emisiuni TV.

Documentul avertizează că în joc a intrat și China, care în acest moment se coordonează cu operațiunea Rusiei.

În România, activarea propagandei Rusiei mai mult decât de obicei a fost vizibilă pentru cei care urmăresc evoluția fluxului de știri și a temelor distribuite predilect pe Facebook.

Atacurile la instituțiile statului au venit pe fondul unor povești despre faptul că virusul n-ar exista, pandemia ar fi rodul unei conspirații mondiale, scopul ar fi vaccinarea cu cipuri a oamenilor și “teleghidarea” lor cu antenele 5G.

Pe plan intern, a putut fi observat mesajul-cheie “nazistul de Iohannis instaurează dictatura”, puternic susținut și de PSD, în tandem cu propaganda site-urilor controlate de ruși.

Cele 7 direcții de atac al Rusiei asupra României

Cele 7 direcții de atac al Rusiei asupra României, în acestă amplă operațiune de dezinformare-manipulare derulată pe fundalul epidemidei de Covid-19, au fost:

 1. Promovarea narativelor declarate pro-Rusia,
 2. Atacuri la adresa UE,
 3. Atacuri la adresa unor instituții-cheie din România (Ministerul de Interne, Ministerul Apărării),
 4. Exploatarea unor teme de actualitate pe agenda publică (tăieri ilegale de pădure),
 5. Mesaje generatoare de confuzie generală și panică,
 6. Mesaje de promovare a teoriilor conspirației,
 7. Atacuri la adresa NATO.

Punctul culminant al operațiunii, mitingul organizat vineri în Piața Victoriei, a fost un eșec răsunător. N-au venit decât oamenii Moscovei și câțiva naivi

Punctul culminant al operațiunii ar fi trebuit să fie mitingul organizat vineri seară, în Piața Victoriei. Deși au venit inclusiv “vedete” ale propagandei ruse, care au chemat lumea în piață, până la urmă a fost un eșec zgomotos – numai câteva sute de persoane s-au strâns laolaltă.

Merită menționat, în acest context, faptul că, în timp ce organizează și finanțează operațiuni de dezinformare și manipulare în exterior, încercând să convingă publicul că epidemia de Covid-19 este inventată, Rusia a interzis, în interior, știrile care pun la îndoială existența virusului.

Agenția care a întocmit raportul se numește, potrivit jurnaliștilor de la G4Media.ro, Cyber Influence Assessment and Strategies Center (CIASC). E vorba de un centru de cercetare care acționează sub tutela Secretariatului General al Guvernului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Radu Moraru: „Ne vor lua cu izoleta și ne vor vaccina obligatoriu! Și veți vedea, la Nașul TV, niște legume. O să ne pună-n geam ca să râdeți de noi”

6 COMENTARII

 1. Cel mai eficient lucru impotriva dezinformarii e informarea corecta. Ceea ce faceti pe ziaristii.com
  Informati mai departe si explicati demontind punct cu punct toate manevrele ticaloase. Faceti treaba buna.

 2. Numai de teoria conspiratiei sunteti buni si da am vazut si ziaristi idioti si cu sufletul vandut. Nu e o axioma ca daca esti ziarist nu poti fi idiot, ci mai degraba vandut unor interese mai mult sau mai putin ortodoxe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here