Rebeliunea mercenarilor Wagner: început de război civil în Rusia! Prigojin a preluat puterea în sud, la Rostov-pe-Don. „E revoltă armată. Arestați-l pe Prigojin!”, cere FSB. Se vorbește de o lovitură de stat

0
1113
Prigojin și mercenarii săi

Situație explozivă în Federația Rusă, declanșată vineri seara după ce patronul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat răzoi comandanților Armatei ruse, Serghei Șoigu (ministrul Apărării) și Valeri Gherasimov (șeful Marelui Stat Major). Evenimentele au evoluat rapid în noaptea de vineri spre sâmbătă. „Bucătarul lui Putin” susține că a pătruns cu trupele sale din Ucraina pe teritoriul Rusiei, acționând în forță în orașul Rostov pe Don și amenințând să se îndrepte spre Moscova. FSB (ex-KGB) i-a deschis dosar penal lui Prijogin, pentru incitare la revoltă armată.

Revolta lui Evgheni Prigojin (62 de ani), fondatorul Grupului Wagner (finanțat de Kremlin), a pornit de la acuzațiile sale că armata rusă, aflată sub comanda ministrului Serghei Șoigu, ar fi bombardat o tabără a luptătorilor săi, fiind uciși „un număr foarte mare” de mercenari. Informațiile au fost puse cap la cap de publicația independentă rusă Meduza.

În mai multe mesaje audio transmise pe Telegram, Prigojin a spus că „răul” conducerii militare ruse „trebuie oprit”, amenințându-l pe adversarul său de moarte, Serghei Șoigu (68 de ani).

La scurt timp, FSB (fostul KGB) a anunțat că Prigojin este acuzat de incitare la revoltă armată, îiar Ministerul Apărării a catalogat acuzațiile sale drept „o provocare”.

O reacție a venit și din partea Kremlinului. Purtătorul de cuvânt al acestuia, Dmitri Peskov, a transmis că „Putin a fost informat, sunt luate măsurile necesare”.

După miezul nopții, procurorul general a mers la președintele Putin ca să-i explice deschiderea dosarului penal pentru ”revoltă armată”, deschis pe numele lui Prigojin.

Prigojin preia puterea în Rostov-pe-Don, oamenii lui Putin scot blindatele la Moscova

Vehicule militare ruseşti au fost văzute pe străzile din Rostov-pe-Don (oraș 1.115.000 de locuitori, din sud-vestul Rusiei, port la Marea Azov, situat în apropierea graniței cu Ucraina), dar şi la Moscova, unde măsurile de securitate au fost sporite, după ce Prigojin a susţinut că trupele sale au intrat în Rusia, transmitet BBC.

În context, guvernatorul regiunii Rostov din Rusia – care se învecinează cu Ucraina – le-a cerut locuitorilor să rămână în case.

Imaginile de pe reţelele de socializare par să arate că trupele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov-pe-Don, oraș situat la aproape 100 de kilometri est de graniţa cu Ucraina.

Sâmbătă dimineața, Prigojin a anunțat că trupele sale au preluat toate instalațiile militare din oraș, inclusiv un aeroport militar. De asemenea, el pretinde că militarii ruși încep să se alăture trupelor sale.

Primarul Moscovei a anunţat că au fost luate măsuri anti-teroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei. BBC a prezentat imagini cu vehicule blindate ce patrulează pe străzile Moscovei.

Primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, a scris pe Telegram: ”În legătură cu informaţiile care apar, la Moscova sunt luate măsuri anti-teroriste care au scopul de a întări măsurile de securitate. Au fost introduse controale rutiere suplimentare. Este posibil să fie limitate evenimentele publice. Vă rog să luaţi în considerare aceste măsuri, luate cu înţelegere”.

La rândul său, guvernatorul regiunii ruse Lipeţk le-a cerut locuitorilor să nu călătorească spre sud, în contextul sporirii măsurilor de securitate din țară. Lipeţk se află la circa 280 de kilometri nord-est de cea mai apropiată graniţă cu Ucraina şi la peste 500 de kilometri nord de Rostov.

Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Rostov, a scris pe Telegram că măsurile de securitate din regiune sunt înăsprite, cu accent pe protejarea infrastructurii critice. El le-a cerut locuitorilor să rămână în case.

Rostov-pe-Don se află în sus, pe malul Mării Azov, la 960 de kilometri de Moscova

Mobilizare armată pentru apărarea Ministerului Apărării și a Dumei de Stat, aproape de Kremlin

Imaginile postate pe Telegram par să arate că forţele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don. Filmările – care nu au fost verificate de BBC – înfăţişează bărbaţi în uniformă plimbându-se în jurul clădirii locale a Ministerului de Interne, care este înconjurată de vehicule blindate, inclusiv două tancuri cu tunurile aţintite asupra acesteia, conform News.ro.

De asemenea, imaginile care circulă pe reţelele de socializare şi media online, a căror autenticitate AFP nu le poate confirma, arată vehicule militare care circulă și prin Moscova, în apropierea Ministerului Apărării şi în poziţie în faţa Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului, la câteva zeci de metri de Kremlin, transmite Agerpres.

Postul de televiziune Pervi Kanal s-a limitat la difuzarea mesajelor autorităţilor, care denunţau declaraţiile lui Prigojin. Prezentatoarea emblematică a canalului, Ekaterina Andreeva, a descris drept „înscenare” un videoclip care circulă pe internet şi care pretinde că arată ravagiile bombardamentului efectuat de armata lui Șoigu asupra trupelor Wagner, pe frontul in Ucraina..

„Pentru FSB şi Statul Major este o mană cerească. Prigojin va primi o lovitură în cap”

Liderul grupării paramilitare Wagner, care vineri a îndemnat la revoltă împotriva Înaltului Comandament Militar rus, a pretins că are 25.000 de oameni şi le-a cerut ruşilor, în special militarilor, să li se alăture.

„Suntem 25.000 şi urmează să stabilim de ce domneşte haosul în ţară (…) Rezervele noastre strategice sunt întreaga armată şi întreaga ţară”, a spus Prigojin într-un mesaj audio,. Apoi, el a adresat apelul către „oricine vrea să ni se alăture” pentru a „pune capăt dezordinii”.

Nimic nu este însă sigur când vine vorba de Prigojin, maestru în arta provocării și a declarațiilor bombastice.

Rămâne să înţelegem ce este pe cale să se petreacă”, a notat analista rusă independentă Tatiana Stanovaia, care consideră că autorităţile încearcă, probabil, „să-l scoată pe Prigojin din joc”.

„Pentru FSB şi Statul Major, este clar o mană cerească. Cel puţin, Prigojin va primi o lovitură în cap”, adaugă Stanovaia.

FSB către mercenarii Wagner: „Nu executați ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin! Arestați-l!”

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) l-au acuzat vineri pe şeful grupului paramilitar Wagner că a instigat la război civil prin apel la o revoltă împotriva Statului Major. FSb i-a îndemnat pe oamenii lui Prigojin să nu-l asculte pe acesta şi, mai mult, să-l aresteze!

„Declaraţiile şi acţiunile lui Prigojin sunt de fapt un apel la declanşarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei (…) Facem apel la luptătorii grupului paramilitar Wagner să nu comită greşeli ireparabile, să oprească acţiunile cu forţa împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin şi să ia măsuri pentru arestarea sa”, a transmis FSB, citat de agenţiile de presă ruse.

Comitetul Naţional Antiterorism al Rusiei a anunțat, într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse: „Acuzaţiile difuzate de către numitul Evgheni Prigojin nu au niciun temei. În legătură cu acestea, FSB a deschis o anchetă pentru apel la revoltă armată”

De asemenea, procurorul general al Rusiei l-a informat pe preşedintele Putin că a deschis o anchetă pentru „răzvrătire armată”.

Generalul Surovikin: „Opriți-vă! Nu trebuie să facem jocul inamicului! Opriţi coloanele blindate!”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comunicat, citat de TASS: „Preşedintele Putin este informat despre toate evenimentele din jurul lui Prigojin. Se iau măsurile necesare”.

Influentul general rus Serghei Surovikin a făcut apel la mercenarii Wagner să se oprească şi să se întoarcă în cazărmi „înainte de a fi prea târziu”.

„Mă adresez luptătorilor şi şefilor Grupului Wagner (…) Avem acelaşi sânge, suntem luptători. Cer să vă opriţi! (…) Înainte de a fi prea târziu, este necesar să ne supunem voinţei şi ordinului preşedintelui ales al Rusiei”, a spus Surovikin într-un videoclip difuzat pe Telegram de un jurnalist de la televiziunea rusă de stat.

Celebru pentr cruzimea sa nemilos, Serghei Surovkin este unul din principalii comandanţi ai intervenţiei militare ruse în Ucraina. El a primit anterior sprijin deschis şi laude din partea lui Evgheni Prigojin.

Serghei Surovikin: „Inamicul abia aşteaptă ca situaţia noastră politică să se deterioreze. Nu trebuie să facem jocul inamicului în aceste vremuri dificile. Înainte de a fi prea târziu, voinţa şi ordinea preşedintelui ales al Rusiei trebuie respectate. Opriţi coloanele blindate, reveniţi la punctele de desfăşurare, rezolvaţi problemele în mod paşnic!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin: „E trădare! Un cuțit în spate! O răzmeriță împotriva poporului. Vom lua măsuri extrem de dure. Trupele speciale sunt deja pe urmele trădătorilor”

* Prigojin: „Putin a făcut o alegere greșită. E un semn rău pentru el. În curând vom avea un nou președinte”

* Moartea crâncenă a celor 5 milionari care s-au dus în excursie la epava Titanicului. Submersibilul Titan a făcut implozie din cauza presiunii oceanului, la 3.800 de metri adâncime

* VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

* VIDEO. Regizorul filmului „Titanic”, James Cameron: „Au fost avertizați! Catastrofă produsă de ignorarea avertismentelor”. Erorile de proiectare și amatorismul au dus la implozia submarinului Titan

* A murit Costin Georgescu, primul director al SRI neimpus de KGB. Avea 81 de ani și era grav bolnav într-o clinică din Elveția

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Marcel Ciolacu și-a plasat nepoata într-o sinecură la Radioul public! Premierul tocmai clama: „Nu mai vreau dezmăţ la stat, cu mii de angajări şi tot felul de pile!”

* VIDEO. Neisprăvitul Ciolacu, gafă după gafă. Joi: „România trece de la fapte la vorbe”. Vineri: „Băluță și Negoiță sunt cei mai performanți primari din municipiul Buzău”

* Fostul primar Piedone, condamnat pentru moartea a 64 de oameni în incendiul de la Colectiv – eliberat de ICCJ și repus în funcție de Prefectura PSD! / „Am puterea, am Sistemul, sunt șmecher. Am judecătorii în buzunar, iar ăia de la Colectiv o vor lua în gură!“

* Ambasadorul rus Valeri Kuzmin laudă AUR: „În timp ce cercurile politice românești vorbeau despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial SUA, AUR a început să vorbească despre interesele naționale”

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here