Putin: „E trădare! Un cuțit în spate! O răzmeriță împotriva poporului. Vom lua măsuri extrem de dure. Trupele speciale sunt deja pe urmele trădătorilor”

4
517
Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a ținut sâmbătă, de la ora locală 10.00, un discurs televizat, în care l-a acuzat de trădare pe fostul său protejat Evghnei Prigojin, după ce liderul Grupului de mercenari Wagner a preluat controlul aspra Comandamentului militar din Rostov-pe-Don și cere schimbarea căpeteniilor militare din armata rusă.

Mesajul lui Vladimir Putin a fost scurt și a venit ca reacție la revolta militară a lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner.

Putin a folosit cuvinte dure și a trimis amenințări la adresa rebelilor, dar nu a pronunțat nici măcar o dată numele lui Prigojin, invenția sa interlopă-mercenară.

De altfel, nici Prigojin n-a pronunțat numele lui Putin în discursurile sale dezlănțuite, limitându-se să-i numească pe Serghei Șoigu (ministrul Apărării) și Valeri Gherasimov (șeful Marelui Stat Major al armatei ruse).

Principalele mesaje transmise de Vladimir Putin

 • „Fac apel la cetățenii Rusiei, la personalul Forțelor Armate, al forțelor de ordine și al serviciilor speciale, la soldații și comandanții care luptă acum în pozițiile lor de luptă, respingând atacurile inamicului – o fac în mod eroic. Știu. Astăzi am vorbit încă o dată cu comandanții din toate direcțiile.”

 • „De asemenea, fac apel la cei care, prin înșelăciune sau amenințări, au fost târâți într-o aventură criminală, împinși pe calea unei crime grave – echivalentă cu o rebeliune militară.”

 • „Aceasta este o bătălie în care se decide soarta poporului nostru. Ete nevoie de unitatea tuturor forțelor, de unitate, de consolidare și responsabilitate. Trebuie aruncat la o parte tot ceea ce ne slăbește, orice ceartă pe care dușmanii noștri externi o pot folosi pentru a ne submina din interior.”

 • „Acțiunile care divizează unitatea noastră sunt, de fapt, o trădare față de poporul nostru, față de camarazii noștri de arme care luptă acum pe front. Aceasta este o înjunghiere pe la spate la adresa țării noastre și a poporului nostru. Un cuțit înfipt în spatele rușilor.”

 • Nu vom permite ca acest lucru să se mai întâmple. Vom proteja atât poporul nostru, cât și statalitatea noastră în fața oricărei amenințări.”

 • „Rusia se va apăra. Luptăm pentru viața și securitatea cetățenilor noștri și pentru integritatea noastră teritorială.”

 • „Trebuie să făcem totul pentru a opri această mișcare. Ne vom apăra patria.”

 • „Orice tulburări interne reprezintă o amenințare mortală la adresa statalității noastre, pentru noi ca națiune. Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru și pentru acțiunile noastre de protejare a patriei noastre. O astfel de amenințare va primi un răspuns sever.”

 • „Ca președinte al Rusiei și comandat suprem al Armatei, ca cetățean rus, fac tot ce e posibil pentru a respinge acest atac și pentru a mă asigura că cetățenii noștri sunt în siguranță și vor rămâne liberi.”

 • „Intrigile și toate celelalte au adus la un neliniște masivă, iar tragedia acestui război a făcut ca rușii să cadă victime.”

 • „Cei care în mod deliberat au mers pe calea trădării, pregătind o rebeliune armată și apelând la atacuri teroriste, își vor primi pedeapsa.”

 • „Trupele speciale sunt deja pe urmele trădătorilor. Cei responsabili vor fi aduși în fața justiției. Măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure.”

 • „Cei care s-au răzvrătit au trădat Rusia. Îi îndemn pe toți cei implicați să înceteze orice fel de participare la un conflict armat.”

 • „Luptăm împotriva anarhiei și a capitulării, dar vom trece și peste aceste obstacole.”

 • „Este vorba despre ambițiile de putere ale unor forțe endemice.”

 • „Eroii care au eliberat zone ocupate din Ucraina încearcă să restabilească dominația asupra lor.”

 • „Vom apăra cu siguranță întregul teritoriu.”

 • „Au fost luate măsuri restrictive în Moscova.”

 • „Situația din Rostov-pe-Don rămâne dificilă și complicată pe timpul revoltei armate. În Rostov, activitatea administrației civile și militare este practic blocată.”

Rebeliunea de vineri noaptea

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin a declarat în mai multe rânduri că vrea să înlăture conducerea Ministerului rus al Apărării, din cauza presupusei incompetențe a ministrului Șoigu și a principalilor săi generali. Prigojin a postat videoclipuri cu el și luptătorii săi în orașul Rostov-pe-Don din sud-vestul Rusiei, unde armata lui Șoigu are unul dintre cartierele sale generale.

Liderul grupării paramilitare Wagner s-a lăudat că a preluat controlul asupra unor baze militare, inclusiv a unui aerodrom, din Rostov-pe-Don, un punct-cheie pentru susținerea efortului de război al Rusiei în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă, într-o declarație adresată mercenarilor din Grupul Wagner, că au fost „înșelați” și „târâți într-o activitate criminală”, „foarte periculoasă”, de către patronul GrupuluiWagner, Evgheni Prigojin.

Într-o declarație postată pe Telegram de către autoritățile militare ruse, luptătorii Wagner sunt îndemnați să ia legătura cu reprezentanții Ministerului Apărării și cu cei ai serviciilor de aplicare a legii, promițându-li-se că le va fi garantă securitatea. Așadar, mercenrii Wagner sunt somați să se predea armatei.

Comitetul antiterorist al Rusiei a declarat sâmbătă că impune un regim antiterorist în capitală și în regiunea Moscova, pe fondul revoltei grupului de mercenari Wagner, a relatat agenția de presă de stat RIA.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Revolta mercenarilor Wagner: început de război civil în Rusia! Prigojin a preluat puterea în sud, la Rostov-pe-Don. „E revoltă armată. Arestați-l pe Prigojin!”, cere FSB. Se vorbește de o lovitură de stat

* Prigojin: „Putin a făcut o alegere greșită. E un semn rău pentru el. În curând vom avea un nou președinte”

* Ambasadorul rus Valeri Kuzmin laudă AUR: „În timp ce cercurile politice românești vorbeau despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial SUA, AUR a început să vorbească despre interesele naționale”

* Moartea crâncenă a celor 5 milionari care s-au dus în excursie la epava Titanicului. Submersibilul Titan a făcut implozie din cauza presiunii oceanului, la 3.800 de metri adâncime

* VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

* VIDEO. Regizorul filmului „Titanic”, James Cameron: „Au fost avertizați! Catastrofă produsă de ignorarea avertismentelor”. Erorile de proiectare și amatorismul au dus la implozia submarinului Titan

* A murit Costin Georgescu, primul director al SRI neimpus de KGB. Avea 81 de ani și era grav bolnav într-o clinică din Elveția

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Marcel Ciolacu și-a plasat nepoata într-o sinecură la Radioul public! Premierul tocmai clama: „Nu mai vreau dezmăţ la stat, cu mii de angajări şi tot felul de pile!”

* VIDEO. Neisprăvitul Ciolacu, gafă după gafă. Joi: „România trece de la fapte la vorbe”. Vineri: „Băluță și Negoiță sunt cei mai performanți primari din municipiul Buzău”

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here