joi, mai 2, 2024
AcasăLumeaMoartea crâncenă a celor 5 milionari care s-au dus în excursie la...

Moartea crâncenă a celor 5 milionari care s-au dus în excursie la epava Titanicului. Submersibilul Titan a făcut implozie din cauza presiunii oceanului, la 3.800 de metri adâncime

-

Atât Paza de Coastă americană, cât și Societatea OceanGate, proprietara submersibilului Titan, au anunțat că toți cei 5 pasageri aflați la bordul micului vas de scufundare au murit în adâncurile Oceanului Atlantic, la câteva sute de metri de epava legendarului Titanic. Moartea lor nu a survenit prin sufocare, din cauza lipsei de oxigen, ci prin implozia submersibilului, ca urmare a presiunii enorme de la 3.800 de metri adâncime, unde zace Titanicul. Așadar, n-a fost o moarte lentă și chinuitoare, ci una violentă, aproape instantanee: „cochilia” de oțel a cedat, a fost ruptă în bucăți, iar apa a năvălit peste cei 5 aventurieri, pulverizați pe fundul Atlanticului.

Scufundătorii au găsit joi cinci bucăți din submersibilul Titan, dispărut duminică, 18 iunie, în Oceanul Atlantic, în apropierea epavei Titanicului,

Paza de Coastă americană a anunțat că cei cinci pasageri au murit.

Cele 5 fragmente din Titan au fost găsite de către un vehicul submarin controlat la distanţă (ROV), la aproximativ 400 de metri de epava Titanicului.

- Advertisement -

„Din dimensiunea porțiunii cu resturi, ne dăm seama că a avut loc o implozie în apă”, a anunțat Paza de Coastă.

Zgomotele auzite sub apă mercuri, după trei zile de suspans, nu aveau legătură cu submersibilul, nu erau S.O.S.-uri trimise de naufragiați, a mai confirmat Paza de Coastă americană.

Submersibilul Titan, care transporta cinci persoane către epava centenară a navei Titanic, în cadrul unei expediţii turistice, începea fiecare călătorie având o rezervă de oxigen care ar fi ajuns, teoretic, pentru 96 de ore (4 zile). Aceasta s-ar fi epuizat joi după-amiază, dar n-a fost cazul: submersibilul era pulverizat de câteva zile.

- Advertisement -

Cele 5 victime din submersibilul Titan

  • Hamish Harding (58 de ani) – om de afaceri, miliardar şi aventurier britanic
  • Shahzada Dawood (48 de ani) – om de afaceri, cetățean britanic de origine pakistaneză
  • Suleman Dawood (19 ani) – cetățean britanic, fiul lui Shahzada Dawood
  • Paul-Henri Nargeolet (77 de ani) – explorator francez, expert în cazul Titanic
  • Stockton Rush (61 de ani) – american, fondatorul şi directorul executiv al OceanGate Expeditions.

Prietena lui Hamish Harding, Jannicke Mikkelsen, l-a însoţit pe miliardarul britanic în alte expediţii, nu însă și de această dată.

„A avut loc un eveniment catastrofal”

Joi, într-o conferinţă de presă susținută la Boston, oraș-port din nord-estul SUA, de pe malul Oceanului Atlantic, Paza de Coastă americană  prezentat condoleanţe familiilor celor cinci pasageri ai submersibilului Titan, confirmând astfel moartea acestora.

„Am găsit cinci bucăți de resturi din submersibil. Am găsit niște bucăți din afara carcasei, apoi un câmp de resturi mai mare. Ulterior am găsit o parte din extremitatea batiscafului, ceea ce ne-a indicat că a avut loc un eveniment catastrofal. Am găsit un al doilea câmp de resturi, unde se afla celălalt capăt al carcasei. Din dimensiunea porțiunii cu resturi, ne dăm seama că a avut loc o implozie în apă”, au precizat reprezentanții Gărzii de Coastă.

Resturile submersibilul Titan au fost găsite la aproximativ 400 de metri de epava Titanicului. Zgomotele auzite sub apă nu aveau legătură cu submersibilul, a mai confirmat Paza de Coastă americană.

„O implozie instantanee”, în duminica scufundării

Și reprezentanții companiei OceanGate Expeditions, proprietara submersibilului Titan, au vorbit despre moartea celor 5 pasageri. Într-un comunicat de presă, aceștia au transmis: ”Credem acum că CEO-ul nostru Stockton Rush, precum și Shahzada Dawood şi fiul său Suleman Dawood, ca și Hamish Harding şi Paul-Henri Nargeolet, din păcate, au dispărut. Acești oameni au fost adevărați exploratori, care au împărtășit un spirit distinct de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în aceste momente tragice. Plângem pierderea vieții și rămânem cu bucuria pe care au adus-o, în timpul vieții lor, tuturor celor pe care-i cunoșteau”.

Cofondatorul OceanGate, Guillermo Söhnlein, care a părăsit OceanGate în urmă cu 10 ani, a declarat pentru BBC că ar fi putut avea loc ”o implozie instantanee” a submersibilului. ”Ceea ce ştiu este că, atunci când operezi la adâncime, presiunea este atât de mare asupra oricărui submersibil, încât, dacă există o defecţiune, ar avea loc o implozie instantanee. Dacă asta s-a întâmplat, s-ar fi întâmplat acum patru zile”, a declarat el.

Așadar, implozia ar fi avut loc duminică, 18 iunie, chiar în ziua în care Titan a fost dat dispărut, pierându-se orice legătură cu el.

Söhnlein a mai spus că nu ar fi surprins să fie găsite fragmente şi la suprafaţa oceanului. ”Ştiu că protocolul nostru în cazul pierderii comunicaţiilor este ca pilotul să scoată submersibilul la suprafaţă. Încă de la început m-am gândit mereu că asta ar fi făcut, probabil. Cea mai mare temere a mea în toate astea, privind desfăşurarea operaţiunilor, este ca ei să plutească undeva la suprafaţă şi că sunt, pur şi simplu, foarte greu de găsit”, a subliniat el.

„Cel mai probabil, s-a fragmentat”

David Mearns, expert în scufundări și prieten cu doi dintre pasagerii de la bordul Titan, a anunțat: ”Cadrul de acostare şi un capac din partea din spate a submersibilului Titan se numără printre fragmentele găsite în apropiere de Titanic”.

Mearns a declarat pentru Sky News că directorul The Explorers Club a spus că încă n-a fost găsit întregul submersibil, ci doar părți din el. „Cel mai probabil, acesta s-a fragmentat”, a precizat el.

David Mearns face parte dintr-un grup de WhatsApp unde sunt și membri ai The Explorers Club.

Două drone subacvatice de căutare la mare adâncime au fost lansate joi după-amiază în zona de căutare. Paza de Coastă a SUA a anunțat că un submersibil controlat de nava canadiană Horizon Arctic a ajuns pe fundul oceanului. Cealaltă dronă, Victor 6000, operată de vasul francez Atalante, a fost, de asemenea, trimisă spre epava Titanicului.

În zona căutărilor a fost trimis și un submarin al armatei britanice, iar un avion militar de transport C-17 a decolat spre Canada cu echipament auxiliar, a anunțat cabinetul premierului britanic.

Echipele din SUA, Canada şi Franţa, care au folosit avioane şi nave, au căutat mai mult de 25.900 km pătraţi din suprafaţa oceanului, aproximativ de două ori mai mult decât suprafaţa statului american Connecticut.

Semnalele radio și GPS nu pot trece prin apă, astfel că pentru căutare sunt folosite vehicule controlate de la distanță (ROV).

Titanic-BBC
Sursa: BBC

Titan și Titanic

Submersibilul Titan avea o lungime de 6,7 metri și o greutate de 9.525 kg. El era operat de compania americană OceanGate Expeditions. Nava şi-a început coborârea duminică dimineața, la ora locală 8.00 (15.00 – ora României). Acesta a pierdut contactul cu nava sa de sprijin de la suprafaţă aproape de sfârşitul a ceea ce ar fi trebuit să fie o scufundare de două ore până la Titanic.

Epava Titanicului se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.810 metri, la aproximativ 1.450 km est de Cape Cod (statul Massachusetts) şi la 640 de kilometri sud de St. John’s, Newfoundland (Canada).

Titanic a fost un pachebot britanic care a lovit un iceberg şi s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, pe 14 aprilie 1912, ceea a dus la moartea a peste 1.500 de persoane.

Avertisment din 2018: „… ar putea duce de la probleme minore până la catastrofe”

Îndoieli privind siguranţa submersibilului Titan au fost ridicate într-un proces din 2018 intentat de fostul director de operaţiuni maritime al OceanGate, David Lochridge. Acesta susţinea că a fost concediat pentru că şi-a exprimat îngrijorarea că învelişul nu ar putea rezista la adâncimi extreme, unde presiunea apei oceanului este enormă.

Cu câteva luni înaintea acestui proces, un grup de lideri din industria submersibilelor a trimis o scrisoare către OceanGate, avertizând că „abordarea experimentală” a dezvoltării navei ar putea duce „de la probleme minore până la catastrofe”.

Dacă submersibilul ar fi reuşit să iasă la suprafaţă, el este sigilat cu şuruburi din exterior, ceea ce face imposibilă ieşirea celor din interior fără ajutor.

Dacă Titan s-ar fi aflat intact pe fundul oceanului, un efort de salvare ar fi şi mai dificil, din cauza presiunii enorme, a frigului şi a întunericului total la o adâncime de aproape 4 kilometri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Regizorul filmului „Titanic”, James Cameron: „Au fost avertizați! Catastrofă produsă de ignorarea avertismentelor”. Erorile de proiectare și amatorismul au dus la implozia submarinului Titan

* VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

* Afaceristul american mort pe fundul oceanului declarase că nu angajează „bărbați cu experiență militară” pentru că „oricine poate conduce submersibilul” cu o consolă de jocuri video

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Marcel Ciolacu și-a plasat nepoata într-o sinecură la Radioul public! Premierul tocmai clama: „Nu mai vreau dezmăţ la stat, cu mii de angajări şi tot felul de pile!”

* Ciolacu subjugă PNL: l-a pus pe PSD-istul Neacșu, prin ordonanță de urgență, șef peste ministrul de Finanțe și SGG! Ghinea (USR): „PNL a ajuns un banc cu Bulă”

* Fostul primar Piedone, condamnat pentru moartea a 64 de oameni în incendiul de la Colectiv – eliberat de ICCJ și repus în funcție de Prefectura PSD! / „Am puterea, am Sistemul, sunt șmecher. Am judecătorii în buzunar, iar ăia de la Colectiv o vor lua în gură!“

* Ambasadorul rus Valeri Kuzmin laudă AUR: „În timp ce cercurile politice românești vorbeau despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial SUA, AUR a început să vorbească despre interesele naționale”

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -