VIDEO. Regizorul filmului „Titanic”, James Cameron: „Au fost avertizați! Catastrofă produsă de ignorarea avertismentelor”. Erorile de proiectare și amatorismul au dus la implozia submersibilului Titan, cu moartea celor 5 bogătași pe fundul Atlanticului

0
1834
James Cameron a explicat că șefii OceanGate fuseseră avertizați în repetate rânduri asupra erorilor comise și a riscurilor

Erorile de proiectare ale unui submarin netestat suficient și amatorismul la organizarea excursiilor pe fundul Atlanticului, la epava Titanicului, au stat la originea imploziei submersibilului în care se aflau cei 5 bogătași, arată toate datele apărute până acum. James Cameron, regizorul care a făcut filmul Titanic în 1997, a declarat pentru BBC că milionarul Stockton Rush, patronul companiei OceanGate, fusese avertizat asupra problemelor, dar toate semnalele de alarmă au fost bagatelizate.

James Cameron (68 de ani) s-a documentat temeinic când a făcut filmul „Titanic”, inclusiv prin efectuarea a 33 de scufundări cu submarinul la 3.800 de metri adâncime, până la epava celebrului transatlantic.

„Comunicațiile lor au fost pierdute, iar navigația a fost de asemenea pierdută – și atunci am spus instantaneu că nu poți pierde comunicațiile și navigația deodată fără un eveniment catastrofal extrem. Și primul lucru care mi-a venit în minte a fost o implozie. Acum avem un alt naufragiu care se bazează, din păcate, pe aceleași principii de nerespectare a avertismentelor. OceanGate a fost avertizată”, a comentat celebrul regizor.

Cameron a dezvăluit că au fost persoane care au demisionat din compania OceanGate, iar mai multe persoane din cadrul comunității de pasionați de scufundări la mare adâncime au trimis acum câtva timp o scrisoare la compania lui Stockton Rush, avertizând că „mergeți spre catastrofă”.

Nu doar scufundătorii particulari trăseseră semnale de alarmă. În 2018, Societatea de Tehnologie Marină (MTS) trimisese o scrisoare companiei de turism de lux, atrâgând atenția că „actuala abordare experimentală adoptată de OceanGate (…) ar putea duce la rezultate negative (de la minore la catastrofe)”.

Înainte de a fi găsite rămășițele submarinului, „New York Post” a publicat declarațiile făcute într-o înregistrare video de Stockton Rush (61 de ani), patronul și directorul executiv al OceanGate. Acesta spusese că el nu angajează „bărbați albi de 50 de ani” cu experiență militară, așa cum fac celelalte companii care se ocupă de scufundările turistice la mare adâncime, deoarece îl indispun.

Milionarul afirma că el n-are nevoie de experiența unor foști marinari pe submarine pentru că se descurcă și cu un joystick pentru jocuri video de 30 de dolari ca să conducă submersibilul pe fundul mării, și angajează personal tânăr ca să-i inspire pe copiii de 16 ani luați în excursiile la mare adâncime.

Stockton a pierit în accidentul submarinului Titan, alături de alți patru milionari care plătiseră câte 250.000 de dolari ca să viziteze epava transatlanticului Titanic, scufundat de un aisberg în 1912.

Comunicațiile cu cei 5, aflați la bordul submarinului, au încetat duminică. Aceștia au fost căutați timp de 4 zile de Paza de Coastă americană, crezându-se la un moment dat chiar că ar fi în viață pe fundul oceanului. Joi s-au găsit însă resturi din submarin. Toate indiciile sugerează că defecțiuni de construcție au făcut ca nava să facă implozie la mare adâncime. Moartea celor 5 a fost, după toate probabilitățile, fulgerătoare, „în câteva milisecunde”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moartea crâncenă a celor 5 milionari care s-au dus în excursie la epava Titanicului. Submersibilul Titan a făcut implozie din cauza presiunii oceanului, la 3.800 de metri adâncime

* VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

* Afaceristul american mort pe fundul oceanului declarase că nu angajează „bărbați cu experiență militară” pentru că „oricine poate conduce submersibilul” cu o consolă de jocuri video

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Marcel Ciolacu și-a plasat nepoata într-o sinecură la Radioul public! Premierul tocmai clama: „Nu mai vreau dezmăţ la stat, cu mii de angajări şi tot felul de pile!”

* Ciolacu subjugă PNL: l-a pus pe PSD-istul Neacșu, prin ordonanță de urgență, șef peste ministrul de Finanțe și SGG! Ghinea (USR): „PNL a ajuns un banc cu Bulă”

* Fostul primar Piedone, condamnat pentru moartea a 64 de oameni în incendiul de la Colectiv – eliberat de ICCJ și repus în funcție de Prefectura PSD! / „Am puterea, am Sistemul, sunt șmecher. Am judecătorii în buzunar, iar ăia de la Colectiv o vor lua în gură!“

* Ambasadorul rus Valeri Kuzmin laudă AUR: „În timp ce cercurile politice românești vorbeau despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial SUA, AUR a început să vorbească despre interesele naționale”

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here