Vladimir Putin a aruncat încă o dată la gunoi cu toate documentele semnate de Rusia, somând Europa, printr-un decret emis joi, 31 martie, ca începând de a doua zi, 1 aprilie, să plătească în ruble gazele. Pretenția Moscovei încalcă flagrant contractul semnat cu europenii, care prevede că plata se face exclusiv în euro sau dolari.
Statutul de paria și de bandit al lumii pe care și l-a câștigat Rusia s-a consolidat joi. Președintele Putin a semnat un decret conform căruia chiar de a doua zi cumpărătorii străini trebuie să plătească gazul rusesc în ruble, amenințând că vor fi întrerupte contractele dacă nu se întâmplă acest lucru, scriu Reuters și BBC.
Cu doar o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului anunța că modificările privind plata în ruble a gazului nu vor intra în vigoare imediat
Întreaga poveste pare să reconfirme că la nivelul conducerii Rusiei lucrurile au luat-o razna. În urmă cu câteva zile, rușii au dat primul semnal, avertizând că Europa va trebui să cumpere gazele în ruble. Bazându-se pe contractele cu Moscova, recunoscute pe plan internațional, conducătorii guvernelor europene au răspuns că nu se pune problema de așa ceva pentru că, potrivit înțelegerii în vigoare, plata se face exclusiv în euro sau dolari.
În cursul zilei de miercuri, Guvernul Rusiei a dat înapoi și un purtător de cuvânt a revenit și a spus că subiectul plății în ruble a gazelor va reveni la un moment dat în actualitate. Se lăsa astfel de înțeles că, atunci când vor expira actualele contracte, Rusia va avea pretenția ca următoarele înțelegeri să fie modificate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase că noile reguli de plată nu vor intra în vigoare de la 31 martie, deoarece „plata și livrările sunt un proces care se prelungește în timp”.
Analiștii s-au grăbit, exact ca și în preajma invaziei din Ucraina, să răsufle ușurați și să concluzioneze că n-a fost decât un bluf al rușilor, care au testat reacția Europei și care nu se pot lipsi, de fapt, de banii veniți din vânzările de gaze.
„Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică contractele existente vor fi reziliate“
Doar că, nici 24 de ore mai târziu, în cursul zilei de joi, Putin a emis pe neașteptate un decret care prevede că livrările de gaze vor fi oprite dacă începând de a doua zi clienții Gazprom nu plătesc în ruble. „Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, ei (cumpărătorii – n.r.) trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești. Din aceste conturi se vor face plățile pentru gazul livrat, începând de mâine (1 aprilie – n.r.). Dacă aceste plăți nu vor fi efectuate, vom considera acest lucru o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg de aici. Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică contractele existente vor fi reziliate”, a proclamat președintele rus.
Afirmațiile lui Putin sunt, din nou, destinate în primul rând poporului rus și grupurilor de conspiraționiști pe care Rusia le-a cultivat cu grijă în ultimii 8 ani în rândurile țărilor europene atacate prin războiul hibrit. În mod evident, nici până acum gazul rusesc n-a fost gratis, ba dimpotrivă, plătit la prețuri tot mai mari. Plata se făcea în euro și dolari.
Conform Interfax, Putin a amintit că blocarea activelor pe care le are Banca Centrală a Rusiei în Rusia și Uniunea Europeană este o amenințare la adresa veniturilor în valută din exporturile de gaze.
Încă o decizie pe care Putin pare s-o fi luat singur și prin surprindere
În stilul deja binecunoscut, în timp ce declara că Rusia își va respecta obligațiile asumate în toate contractele, Putin expunea exact ideile contrarii: „Contractele existente pentru furnizarea de gaze vor fi reziliate dacă cumpărătorii din țările «neprietenoase» nu respectă noile condiții de plată“.
Rusia asigură circa 33% din gazul consumat de Europa. Acum, Putin folosește această pârghie pentru a reacționa în fața sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei.
Însă modul în care se iau deciziile la Kremlin arată din nou dezacord și nesincronizare între Putin și oamenii săi. O situație similară s-a întâmplat la invadarea Ucrainei. Surse din cercul puterii de la Moscova au relatat că miniștrii habar n-au avut că pe 24 februarie urma să înceapă atacul.
Toată lumea era la curent cu faptul că Putin va ordona, foarte probabil, o operațiune militară în Ucraina, dar se credea că va fi un atac limitat, în zona de est a țării, respectiv în Donbass. Când au descoperit că s-a pornit o invazie pe scară largă a întregii Ucraine, miniștrii au fost șocați și îngroziți, pentru că și-au dat seama ce sancțiuni urmau să se abată asupra Rusiei.
penurie de hartie igienica in uniunea sovietica