Proiecte de 7 miliarde de euro pentru București, finanțate de UE: termoficare, spitale, creșe, parcuri, electrificarea transportului, piste de biciclete

1
1055

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a anunțat că Primăria Capitalei are proiecte în valoare de 7 miliarde de euro pentru finanțarea din bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență a României (PNRR). Acest plan va gestiona cei 30 de miliarde de euro pe care Comisia Europeană îi va acorda României pentru relansarea economiei după criza Covid.

Conform declarațiilor făcute de Nicușor Dan vineri, e vorba de 50 de proiecte depuse de Primărie la Guvern.

Marile direcții sunt: mobilitate (transport), termoficare (rețeaua de încălzire centralizată), protecția mediului (mărirea numărului de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor), sănătate (spitale), proiecte sociale (creșe, locuințe sociale), consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Finanțarea proiectelor a început deja, iar bugetul pe 2021 a fost creionat în așa fel încât banii să meargă în aceste direcții.

Autobuzele turcești aduse de Firea în București vor fi transformate în troleibuze autonome

În privința mobilității, Nicușor Dan spune că proiectul principal este metroul de suprafață. De asemenea, se vizează trecerea transportului în comun pe electricitate, în loc de combustibili fosili. Autobuzele pe motorină cumpărate de Firea de la turci ar urma să fie modificate ca să devină troleibuze autonome. De asemenea, urmează să fie cumpărate tramvaie. Rețeaua de piste de biciclete trebuie extinsă masiv și făcută profesionist, pentru a deveni o alternativă reală la mașină.

Refacerea și digitalizarea rețelei de termoficare va costa un miliard de euro, estimează Nicușor Dan. Acesta este un capitol extrem de sensibil. Gabriela Firea a lăsat în urmă, astă-toamnă, o catastrofă, iar apoi l-a acuzat pe noul primar pentru avariile la conductele de la care 4 ani a tăiat banii de întreținere ca să facă spectacole și festivaluri.

Protecția mediului are proiecte de 900 de milioane de euro. Se vizează amenajarea a numeroase spații verzi, plantări de arbori, amenajarea Parcului Văcărești, a Lacului Morii, a salbei de lacuri din Nordul Bucureștiului, gestionarea deșeurilor.

Facilități pentru îmbunătățirea învățământului academic, a sectorului IT și a tehnologiei

Domeniul sănătății prevede, în premieră după Revoluție, construirea și extinderea de noi corpuri de spitale și digitalizarea rețelei de spitale din subordinea municipalității.

Proiectele sociale vizează construirea de noi creșe și locuințe sociale, precum și o rețea de servicii pentru victimele violenței domestice.

Se vizează favorizarea dezvoltării Bucureștiului prin crearea de facilități pentru învățământul superior, pentru IT și tehnologie, urmând ca astfel să se încerce transformarea orașului în centru regional.

Finalizarea tuturor proiectelor este estimată pentru 2026.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

TEROARE LA ONEȘTI. Un individ de 68 de ani a sechestrat și înjunghiat mortal doi meșteri mai tineri, care-i renovau apartamentul. Polițiștii au ratat operațiunea de salvare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here