Personajele-cheie ale masacrului de la Onești: ucigașul psihopat, soția șarlatană, electricianul-orfan și cel cu băiat major

4
6308
În stânga, Gheorghe Moroșan și Tatiana Moroșan. În dreapta, vicimele: Silviu Iștoan și Dan Patatu

Tragedia de la Onești, județul Bacău, a zguduit România luni, 1 martie, și continuă să provoace o mare emoție. Uciderea barbară a doi oameni nevinovați, de meserie electricieni, a dezvăluit existența unei situații explozive în jurul a două personaje sinistre, soț și soție: un psihopat măcinat de frustrări și o escroacă recidivistă, ambii cu potențial criminogen.

Marți, 2 martie, au curs fluvii de informații despre nenorocirea de la Onești. O punere în ordine a lor ne poate ajuta să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat în „apartamentul groazei” din orășelul moldovean. Vom începe prin cunoașterea în detaliu a personajelor-cheie ale acestei tragedii.

Personajele-cheie

 • Gheorghe Moroșan (68 de ani) – criminalul
 • Aurelia Tatiana Moroșan (67 de ani) – soția criminalului, escroacă recidivistă
 • Silviu Iştoan (38 de ani) – electrician la Combinatul Chimcomplex Borzești
 • Dan Pătatu (55 de ani) – electrician la Combinatul Chimcomplex Borzești

Gheorghe Moroșan – 4 condamnări, toate la închisoare: două pentru furt calificat, una pentru beție la volan, alta pentru că a snopit în bătaie pe cineva

Gheorghe Moroșan, bărbatul de 68 de ani care a sechestrat și apoi a omorât doi elecricieni într-un apartament din Onești, este un infractor înrăit. Un individ agresiv, cu accente psihotice care l-ar fi încadrat de mult la un tratament de specialitate. Dar a fost ignorat de cei care ar fi putut preveni dezlănțuirea lui barbară.

Moroșan avea în palmares patru condamnări penale:

 • 1987: 3 ani și 6 luni de închisoare pentru furt calificat;
 • 1991: un an și 6 luni de închisoare pentru furt calificat;
 • 2003: 6 luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă;
 • 2010: 28 de zile de închisoare pentru conducere sub influență alcoolului/stupefiantelor, în Italia, ca șofer de TIR.

Așadar, patru condamnări, toate la închisoare! Și urmează, evident, a cincea. În viața lui bolovănoasă a avut, în mod sigur, și alte ieșiri reprobabile, dar acelea nu s-au concretizat în plângeri, dosare, condamnări. De exemplu, amenințările proferate prin Facebook – inclusiv amenințarea cu moartea – au rămas probă peste timp a faptului că individul și-a premeditat faptele și că putea fi oprit.

Din 2003, de când și-a pierdut apartamentul din Onești prin executarea unei sentințe judecătorești definitive (ca urmare a furăciunilor făcute de soția sa la societatea la care lucra), Gheorghe Moroșan locuia la Bogdănești, județul Bacău, unde deține o gospodărie destul de înstărită. Bogdănești se află la 9 kilometri de Onești, pe direcția intrării în munți. Este drumul care duce spre Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe din județul Covasna.

Satul Bogdănești e aproape de Onești

2018 – „Cu arma de foc voi face şi eu dreptate. Nu glumesc!”

Un episod revelator pentru a înțelege periculozitatea acestui individ este înregistrarea video pe care pus-o pe Facebook în 2018, la 15 ani după ce pierduse apartamentul din Onești. În acel filmuleț, Moroșan ameninţa că se va răzbuna dacă nu se dă curs numeroaselor sale plângeri penale.

Individul îl acuza pe executorul judecătoresc pentru că, în 2003, a venit cu jandarmii şi i-a scos familia din casă fără să arate nicio hotărâre judecătorească prin care să i se fi dat acest drept. În înregistrarea video, el spune că unul dintre jandarmi i-ar fi ameninţat fiica cu un pistol.

Moroșan susţinea că a încercat zadarnic să-şi recupereze lucrurile din casă. Și pentru că nu a putut face asta, a făcut mai multe plângeri penale atât la Parchetul civil, cât şi la cel militar. El spune că nu a fost chemat niciodată la audieri.

„Nu am reclamat decât unde e hotărârea judecătorească care a permis evacuarea silită, de ce nu am fost audiat la nicio cercetare penală, de ce nu ni s-a permis să participăm la inventarierea bunurilor din apartament. Familia mea a fost ameninţată cu arma de foc. Dacă nu se lămureşte această situaţie, cu arma de foc voi face şi eu dreptate. Să nu vă fie de glumă! Nu glumesc. Asta am vrut să vă spun, iar dacă vreţi, luaţi măsuri. Dacă nu, o să vă lămuresc că o să luaţi mai târziu. Luaţi măsuri urgente!”, amenința el explicit în înregistrarea de aproximativ 8 minute.

VIDEO: Amenințarea macabră a lui Gheorghe Moroșan

E posibil ca plângerile lui Gheorghe Moroșan să fi fost fie tardive, fie fără temei, după cum se poate să fi fost ignorate dintr-o indolență sau neglijență sistemică. Dar executarea silită, pe care el o consideră un abuz, pare să fi fost și legală, și justificată. Nu e problema executorului că familia Moroșan n-a respectat termenul în care era obligată să elibereze apartamentul. Dacă n-a făcut-o, evident că a riscat să i se rătăcească unele bunuri din apartament, dar și să fie evacuată cu forța.

Să nu uităm un amănunt: avem de-a face cu doi infractori înrăiți. Atât Gheorghe Moroșan, cât și soția sa și-au confirmat și reconfirmat în timp (inclusiv la tragedia de luni) că au fost solidari în a face rău societății: au furat, au înșelat, au amenințat, au sechestrat, au bătut, au omorât.

EPILOG. Directorul medical al spitalului din Oneşti, Anca Băncescu, a declarat că, după ce a fost operat, ucigașul Gheorghe Moroșan a fost dus în secţia de Terapie Intensivă – intubat, dar stabil: „A fost operat, este intubat, stabil hemodinamic, fără daună majoră pentru organele vitale. E internat în secţia de Terapie Intensivă”. Individul va supraviețui. Doar victimele sale n-au avut nicio șansă…

Gheorghe Moroșan

Aurelia Moroșan – hoața periculoasă, sadică, răzbunătoare

Nemulțumirile lui Gheorghe Moroșan s-au accentuat după ce soția sa, Aurelia Tatiana Moroșan, a fost găsită vinovată de producerea unui furt uriaș la Combinatul Chimcomplex Borzești, care a dus la pierderea apartamentului din Onești al familiei.

Paguba făcută de Aurelia Moroșan a fost evaluată la 830.000 de lei, care la vremea respectivă echivalau cu peste 200.000 de euro.

Aurelia Moroșan a fost reținută luni seară de polițiști, pentru complicitate la lipsire de libertate. Marți, femeia a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Polițiștii au găsit în poșetă acesteia bride de plastic similare celor folosite la legarea celor doi electricieni de către soțul ei.

Femeia a fost complicea lui Gheorghe Moroșan pe parcursul tuturor evenimentelor tragice din ziua de 1 martie. Ea și-a sunat soțul să-i spună că au venit doi muncitori să repare apartamentul din Onești (după ce, la rândul ei, fusese alarmată de vecinii-prieteni de la etajul 4). Tot ea l-a instigat să vină repede de la Bogdănești, „să facă dreptate”. Inclusiv ideea sechestrării celor doi electricieni, cu amenințarea că vor fi omorâți, a fost a ei sau cel puțin aprobată de ea.

Pe parcursul celor peste 5 ore de teroare (11.45 – 17.00), Aurelia Moroșan a ținut legătura permanent cu soțul ei, prin telefon. Instalată în apartamentul de deasupra (ea la etajul 4, el la 3), femeia l-a ținut la curent cu situația din fața blocului, pe care o urmărea prin fereastră. Tot ea a continuat să-l instige la violență extremă. Nu e clar dacă a avut vreun rol în imobilizarea și legarea celor doi electricieni capturați de soțul ei.

Soții Gheorghe și Aurelia Moroșan: criminalul și complicea

„Paznicul C.M. a observat o căruță și șase persoane aflate lângă gard”

Aurelia Moroșan a lucrat ca magazioneră la Chimocomplex SA Borzești. A fost trasă la răspundere pentru dispariția mai multor materiale, printre care 7,6 tone de bare de titan (material strategic, folosit la fabricarea de armament), robineți, corpuri de ventilație, oțel, inox etc.

I-a fost imputată o cantitate mare de produse și materiale, care nu puteau fi sustrase decât în mod organizat, cu ajutorul unor complici. Cu toate acestea, soția lui Gheorghe Moroșan a fost singura care a ajuns să plătească despăgubirile, evaluate de 830.000 de lei (8,3 miliarde lei vechi).

În 2003, un executor judecătoresc a pus sechestru pe apartamentul în care, 18 ani mai târziu, avea să se întâmple tragedia cu cei doi electricieni. La vremea respectivă, apartamentul a fost evaluat la 25.000 de lei și a fost executat în contul prejudiciului produs de femeie societății.

Magazia pe care Aurelia Moroșan o avea în gestiune a fost spartă de trei ori. Prima dată s-a întâmplat în 1994: s-a furat motorină, iar femeii i s-a desfăcut contractul de muncă. Ea a dat în judecată combinatul, iar după un an și jumătate conducerea acestuia s-a văzut nevoită s-o reîncadreze și să-i plătească salariile restante.

Aurelia Moroșan

În 2002, depozitul a mai fost spart de două ori. Femeia s-a justificat în fața judecătorilor: „Paznicul C.M. a observat o căruță și șase persoane aflate lângă gard. Oamenii au fugit când au fost somați, lăsând în urmă 40-50 de bucăți de ventile de inox ascunse în iarbă”.

A doua zi, Aurelia Moroșan a descoperit că-i lipseau țeavă și sârmă din inox și a făcut un referat către conducere. Dar conducerea Chimocomplex SA Borzești a avut indicii că Aurelia Moroșan dirija furturile din depozite. A dat-o în judecată, a dovedit hoțiile acesteia și a câștigat despăgubiri de 830.000 de lei. În contul acestora avea să-i fie luat, prin executare, și apartamentul din Onești.
Aurelia Moroșan arestată

Silviu Iștoan și Dan Pătatu – doi electricieni căzuți într-un război care nu era al lor

Doi electricieni – Silviu Iştoan (38 de ani) şi Dan Pătatu (55 de ani) – sunt cele două victime ale criminalului din Oneşti. Cei doi electricieni au murit luni, după ce au fost înjunghiaţi de fostul proprietar al locuinței.

Silviu Iștoan și Dan Pătatu au fost trimiși de șefii lor de la Chimocomplex SA Borzești să repare instalația electrică a apartamentului pe care societatea îl deținea în proprietate din anul 2003, dar pe care nu-l folosea, îl ținea „în conservare”. Este exact apartamentul pe care soții Moroșan continuau să-l revendice, considerând că le-a fost luat printr-un abuz.

Nu este clar cum a reușit Gheorghe Moroșan să-i imobilizeze pe cei doi electricieni, care sunt mai tineri decât el. Anchetatorii presupun deocamdată că unul dintre electricieni a deschis ușa când Moroșan a sunat (sau a bătut la ușă). E posibil ca electricienii să nu fi fost împreună, ci în încăperi diferite, iar agresorul i-a legat pe rând, sub amenințarea cuțitului. Nu e clar dacă la luarea de ostatici a participat și Aurelia Moroșan, cea care-și asmuțise soțul asupra nefericiților angajați ai Chimocomplex SA Borzești. Teoretic, nu exclusă nici participarea la infracțiunea și a altor persoane, din cercul de prieteni al familiei Moroșan. Ancheta va limpezi toate aceste piste.

Cert este că atunci când a sunat la 112, Gheorghe Mureșan îi avea legați pe cei doi electricieni.

Silviu Iștoan rămăsese orfan de mamă de la vârsta de 3 ani. Și el, și fratele său au fost crescuți de tată, care s-a zbătut să le asigure un trai decent. I-a învățat de mici să muncească, să aibă o meserie din care să-și câștige traiul. Iar Silviu a ales să se facă electrician. S-a bucurat mult când i-a fost aprobată angajarea la Chimocomplex SA Borzești – „la combinat”. N-avea de unde să știe că destinul crud i-a scurtat astfel drumul spre moarte, într-o misiune care părea banală, dar care avea să se dovedească mai periculoasă decât trimiterea pe front, în linia întâi.

Polițiștii spun că Silviu este cel care a încercat să se salveze, atacându-l pe Moroșan chiar și așa, cu brațele legate. Curajul său i-a fost fatal: el a fost și primul măcelărit. Criminalul l-a ucis cu o singură lovitură de cuțit, direct în inimă.

La 38 de ani, Silviu Iștoan era necăsătorit și nu avea copii. Fratele lui, Paul, e revoltat de felul în care acesta a murit. „Pe fişa postului nu au aşa ceva, să lucreze în apartamente. Directorul ştia că e cu probleme apartamentul. Şi că omul are probleme, antecedente, mulţi ştiau. Pur şi simplu i-au trimis. Nu aveau ce căuta la acest apartament”, spune Paul Iștoan.

Silviu Iștoan

Dan Pătatu era tatăl unui băiat de 18 ani, rămas orfan la scurt timp după majorat. Bărbatul de 55 de ani a trecut printr-un dublu calvar: mai întâi și-a văzut colegul hăcuit, apoi a fost la rândul său măcelărit de psihopatul care-i sechestrase.

Ironia sorții a făcut ca soția lui Dan Pătatu să fie asistentă medicală chiar pe secția Chirurgie, acolo unde a fost operat criminalul, ajuns la spital împușcat de polițiști în picioare și în mâini.

Dan Pătatu

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

TEROARE LA ONEȘTI. Un individ de 68 de ani a sechestrat și înjunghiat mortal doi meșteri mai tineri, care-i renovau apartamentul. Polițiștii au ratat operațiunea de salvare

4 COMENTARII

 1. Femeia ținea să aibă o pensie. Păcat că n-a găsit o slujbă mai bună decât aceea de magaziner la CHIMCOMPLEX.
  NIMENI nu le-a luat în seamă durerea. Acel blestemat de director de la CHIMCOMPLEX a fost autorul furturilor. Sujba de magaziner se face cu program de lucru. E clar că în lipsa ei, puteau intra toți cei mari acolo, fără restricții, cu toți complicii lor. N-au fost interesați să monteze camere de supraveghere, probabil, tocmai pentru a avea libertatea de a fura din magazie. Ce indicii puteau avea că ea era complice cu hoții? Normal că i-au mituit pe judecători… Că așa e la noi… Cei mici nu pot avea dreptate…

  Sigur că păgubitul nu era îndreptățit să-i ucidă pe electricieni… iar directorul Combinatului ar trebui judecat și condamnat pentru că și-a însușit apartamentul oamenilor fără vreo hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. Electricienii făceau o lucrare particulară la apartamentul pe care directorul îl luase ca un moșier de la iobagi…

 2. BINE-A-ZIS, la „RealitateaTV” (miercuri-seara), Grigore Cartianu: NU a fost o chestie de intervenție laaa… „minut-și-secundă” (!), ci un interval-de-timp de… PESTE-CINCI(-5!)-ORE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Dacă aveam POLIȚIȘTI-…ADEVĂRAȚI (iar NUUU… DERBEDEI-PARAZIȚI în uniformă!), reușeau măcar o acțiune-POZITIVĂ în acest (LUUUUUUNG!) spațiu-temporal, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

 3. Ati uitat de „personajrle-cheie” de la conducerea CHIMCOMPLEX BORZEȘTI și de Alexandru Tabarcea, executorul judecătoresc care a „executat” o sentință inexistentă. Pentru voi nu contează faptul că n-a existat un proces în care femeia să fie dovedită vinovată și în care să i se permită să se apere, ca în orice stat de drept?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here