Un înalt funcționar nord-coreean s-a refugiat în Coreea de Sud „pentru viitorul copiilor săi”

0
1723
Kim Jong Un, "regele roșu" al unui "Rai" din care fug până și șefii

Ryu Hyun-woo, diplomat nord-coreean însărcinat cu afaceri în Kuweit, a fugit în Coreea de Sud “de dragul viitorului copiilor săi”, relatează surse bine informate citate de Yonhap și preluate de Agerpres.

Oficialul nord-coreean rămăsese la conducerea misiunii diplomatice din Kuweit după ce ambasadorul So Chang-Sik fusese expulzat. Acum s-a descoperit că și Ryu a fugit, cu toată familia, în Coreea de Sud. Presa sud-coreeană spune că Ryu ar fi decis să dezerteze gândindu-se la viitorul copiilor săi, care în Coreea de Nord n-ar fi avut nicio perspectivă de a trăi o viață normală.

Nu se știe când s-a întâmplat acest lucru, deoarece regimul de la Phenian nu comunică astfel de informații. S-ar părea totuși că evenimentul ar fi avut loc în septembrie 2019, la două luni după ce un alt înalt oficial nord-coreean, Jo Song-gil, ambasadorul din Italia, fugise la rândul său în Coreea de Sud.

Coreea de Nord este organizată, în esență, după același tipar ca toate regimurile comuniste și se aseamănă cu ce se întâmpla în România înainte de 1989. Securitatea derula diverse acțiuni (trafic de droguri și de arme, vânzarea de etnici germani și evrei etc), iar banii rezultați intrau în conturi speciale deschise în bănci din Elveția. Despre aceste sume, aflate la dispoziția clanului Ceaușescu, știau doar anumiți ofițeri de Securitate.

După Revoluție, mai mulți dintre oligarhii ridicați aproape peste noapte din rândurile Securității au fost bănuiți că au făcut acest lucru cu banii din conturile lui Ceaușescu. Dan Voiculescu este unul dintre cei suspectați de acest lucru.

Statul român a angajat, în 1990, investigatori străini pentru a da de urma banilor lui Ceaușescu – evaluați la peste un miliard de dolari. În mod subit, când anchetatorii au ajuns la niște concluzii și se apropiau de rezultate palpabile, Guvernul FSN de la București le-a spus că nu mai are nevoie de ei și a comandat suspedarea investigației.

O structură asemănătoare există și în Coreea de Nord. Jo Il-chun ar fi condus Biroul 39, o direcție a Securității din această țară care administrează conturile secrete ale clanului Kim, care conduce țara asiatică. Jo ar fi fost socrul lui Ryu, diplomatul fugit în Coreea de Sud.

În Coreea de Nord, riști pedeapsa cu moartea fie și numai dacă asculți un post de radio „capitalist”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here