News ALERT. Interpol a anunţat România că Mazăre va fi extrădat din Madagascar

0
1707

Ana Birchall, ministrul Justiţiei, a anunţat că Biroul Interpol a informat ministerul că autorităţile din Republica Madagascar au acceptat extrădarea lui Radu Mazăre.

Primarul Constanţei a cerut însă azil în ţara africană. Nu e clar în acest moment dacă anunţul lui Birchall înseamnă explicit şi că Mazăre chiar va fi adus de urgenţă în România.

El este urmărit internaţional pentru o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare cu executare.

„Vă informez că Ministerul Justiției a fost informat astăzi la ora 17:19 de către Biroul Interpol că procedura de extrădare a fost admisă de către autoritățile din Madagascar. Sunt puse în aplicare de urgență dispozițiile privind aducerea sub escortă de către autoritățile din România. Mulțumesc autorităților pentru colaborare și colegilor din minister pentru acest adevărat maraton din ultimele zile. Suntem în contact cu autoritățile și când am noutăți vin în fața dumneavoastră”, a declarat Ana Birchall.

Anterior, ministrul Justiției din Madagascar, Jean-Jacques Randrianasolo, declarase publicației locale L‘Express de Madagascar că Radu Mazăre va fi extrădat în România, dat fiind că țara sa a primit toate documentele necesare din România.

Mai mult, publicația citată spune că Radu Mazăre, aflat în a șaptea zi de arest în Madagascar, a fost notificat că va fi extrădat în România.

Pe de altă parte, L‘Express de Madagascar scrie, citând surse din Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, că Mazăre ar fi depus cerere pentru azil în Madagascar, iar Înalta Curte de Justiție din țara africană ar urma să examineze cererea sa tocmai în 21 ianuarie 2020. ”Între timp, nu îl putem forța să părăsească țara în care a cerut azil”, a declarat sub anonimat sursa citată.

Ziarul citat mai scrie că Mazăre ar fi construit un hotel în localitatea malgașă Antsiranana.

Ghinion: s-a schimbat preşedintele!

Fostul președinte (Hery Rajaonarimampianina) și noul președinte (Andry Rajoelina)

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă că noul președinte al țării africane este adeptul unui puternic curent anticorupție.

Declarația consulului onorific confirmă că situația fugarului Radu Mazăre (un etalon al corupției PSD) s-a agravat brusc în ianuarie 2019, când președinte al Madagascarului a devenit Andry Rajoelina (44 de ani).
Până atunci, timp de un an și o lună (a fugit în decembrie 2017), Radu Mazăre a stat liniștit. Fostul președinte al Madagascarului, Hery Rajaonarimampianina (ianuarie 2014 – septembrie 2018), a fost mult mai indulgent cu faptele de corupție. De aceea a ales Dragnea să fugă în Madagascar: avea garanția că Administrația Rajaonarimampianina (nu încercați să-i pronunțați numele, e aproape imposibil!) e o gazdă bună cu corupții fugari.
Schimbarea președintelui din Madagascar l-a expus pe Mazăre unui mare pericol: arestarea. Care, după patru luni, s-a și produs.

Explicațiile lui Serge Rameau, consulul onorific al Madagascarului în România

* „În Madagascar am avut alegeri prezidențiale, iar noul președinte, Andry Rajoelina, este foarte ferm în eradicarea corupției în țară. Mai multe persoane importante au fost arestate pentru fapte de corupție.”
* „Așadar, dacă domnul Mazăre este în arest și dacă România face pași concreți pentru extrădare, sunt convins că vom găsi ușor soluția legală. Dacă România dorește, extrădarea se poate face foarte rapid.”
* „Sunt oameni de afaceri din Madagascar care fugiseră de lege în insula Mauritius și care au fost extrădați într-o singură săptămână. Dacă a funcționat în cazul nostru, poate funcționa și în altă situație.”

CITIȚI ȘI:

„Ciumaţii” Europei, interzişi la Sibiu! Supăraţi, Dragnea şi Dăncilă se pregătesc să sară în barca lui Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here