Mesaj dramatic al comandantului forțelor ucrainene care încă rezistă în Mariupol: „Mai avem câteva zile sau, poate, câteva ore. S-ar putea să fie ultima mea declarație”

1
9850
Colonelul Denis Prokopenko (stânga), comandantul Regimentului Azov, și maiorul Serhii Volina, comandantul Brigăzii 36 pușcași marini, liderii unităților militare ucrainene care au ținut în loc uriașa forță rusă la Mariupol timp de două luni

Maiorul Serhii Volina, comandantul Brigăzii 36 ucrainene de pușcași marini care încă rezistă în Mariupol, a făcut marți seară, într-o intervenție telefonică la CNN, un ultim apel disperat, solicitând ca o țară terță, neutră, să asigure evacuarea trupelor și civililor. După aproape două luni de asediu, perimetrul apărat de ucraineni în Mariupol s-a redus la oțelăria Azovstal, care e bombardată sălbatic, zi și noapte, de ruși.

Ofițerul spune că situația e critică: „Am o declarație pentru lume. S-ar putea să fie ultima mea declarație, pentru că mai avem doar câteva zile, sau chiar ore, rămase. Facem apel la liderii lumii să aplice procedura de extracție pentru militarii din garnizoana Mariupol, pentru civilii care sunt cu noi aici, la uzină. Vă cerem să ne duceți pe teritoriul unei țări terțe și să ne asigurați securitatea“.

Rezistența îndârjită a ucrainenilor la Mariupol a blocat, de la sfârșitul lui februarie și până acum, importante forțe rusești. Chiar și acum, când ultimele forțe ale garnizoanei sunt retrase în subteranele uriașei fabrici de oțel Azovstal, rușii sunt forțați să țină, conform estimărilor occidentale, 12 batalioane tactice pentru asediu. Aceste batalioane vor deveni disponibile, dacă Mariupol e cucerit complet, și vor putea fi trimise mai departe, să participe la ofensiva din Donbass a armatei lui Putin.

Un oficial al poliției din Mariupol a declarat pentru CNN că rezervele de alimente și apă se diminuează pe fondul bombardamentelor intense.

„Grupurile inamice ne depășesc numeric de zeci de ori, au un avantaj total în ceea ce privește aerul, artileria, echipamentul, forța de luptă. Luptăm până la ultimul, dar ne rămâne foarte puțin timp“

Întrebat cum ar putea fi facilitată o evacuare, Volina a spus: „Acest lucru ar trebui să se facă printr-un acord. Dacă vorbim despre aplicarea sa practică, ar putea fi o navă cu elicoptere, de exemplu, care să ne ia. Sau o misiune umanitară internațională care să vină la noi și să ne garanteze securitatea și să ne însoțească pe drumul spre statul care își va lua astfel de angajamente”.

Volina a descris situația de la uzină ca fiind „critică”, acolo fiind un număr mare de soldați răniți și asistență medicală limitată. „Suntem complet înconjurați”, a spus el. „Sunt aproximativ 500 de militari răniți, este foarte dificil să le oferim asistență medicală. Ei putrezesc la propriu. Există civili pe teritoriu. Și ei suferă din cauza exploziilori. Rușii folosesc bombe grele de aviație împotriva noastră și lovesc cu artileria. Acest lucru se întâmplă tot timpul. Orașul este distrus. Grupurile inamice ne depășesc numeric de zeci de ori, au un avantaj total în ceea ce privește aerul, artileria, echipamentul, forța de luptă. Luptăm până la ultimul, dar ne rămâne foarte puțin timp„.

Rușii, disperați de rezistența întâlnită și nerăbdători să închidă odată acest front, au făcut marți o ofertă garnizoanei rămase, promițând că le cruță viața supraviețuitorilor dacă depun armele. Ucrainenii au refuzat. Oferta a fost făcută din nou miercuri dimineață.

Maiorul Volina solicită ca un stat neutru, eventual Turcia, să trimită elicoptere și să extragă supraviețuitorii din Azovstal

Problema cu aceste promisiuni este că nimeni nu-i mai crede pe ruși, după ce și-au încălcat cuvântul de nenumărate ori. Ultima oară când au propus ca garnizoana să se predea și să părăsească fortificațiile de la Azovstal, soldații ucraineni au relatat că traseul propus nu fusese marcat cu steaguri roșii, cum fusese convenția, astfel încât ulterior rușii să-i poată ataca și nimici când ies din buncăre pe motiv că n-au respectat ruta.

Maiorul Serhii Volina a estimat că există „sute de civili” adăpostiți pe teritoriul uzinei:
Facem apel la absolut toți liderii lumii, oricine va fi capabil să își ia astfel de angajamente, oricine va reuși pe termen scurt să se pună de acord asupra unei astfel de proceduri. Știm că există unele evoluții și discuții cu partea turcă, care acționează ca un garant. Probabil Statele Unite, pentru că noi credem că acesta este un stat foarte puternic, cu un lider puternic, Biden, și că el poate rezolva personal această problemă în cel mai scurt timp posibil. Sau această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul lui într-un timp scurt. Dacă lumea ne va auzi, dacă liderii mondiali ne vor auzi, sperăm foarte mult, și dacă procedura de extracție va fi efectuată, atunci toată lumea va înțelege compoziția cantitativă a persoanelor care se aflau în captivitate„.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Armata lui Zelenski i-a lichidat pe militarii ucraineni care au trădat în 2014, predând Crimeea și trecând în tabăra lui Putin pentru a întări flota rusă din Marea Neagră

* Răspuns unei „savante” îndrăgostite de Putin

* VIDEO. Rusia a interzis un desen animat sovietic din 1973, în care „Z” e considerat simbol fascist

* VIDEO. Primele imagini cu nava-amiral a flotei ruse după ce a fost lovită de rachetele ucrainene. Supraviețuitorii de pe crucișătorul “Moscova” au fost salvați de turci

* Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

* Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

* CTP despre Putin și Al Treilea Război Mondial: „Cimpanzeul sângeros e capabil de orice”

* Cum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Voia să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă în Transnistria, cu ajutorul unor interlopi și polițiști corupți. Agenți FSB l-ar fi preluat și transportat la Moscova

* „După ocuparea Ucrainei, Rusia va da o bucată din ea Ungariei, la schimb cu ieșirea din UE și din NATO, apoi va «elibera» România, Polonia și țările baltice”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

* Flavia Groșan, doctorița șoșocară din pandemie, e putinistă pe față. Ne trimite în Rusia, unde a avut ea revelații Covidioate

* Ciolacu și Ciucă au mințit cu nerușinare: România n-are niciun acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro! Analist financiar: banii nu există

Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

* Ambasadorul României în SUA despre standul horror din New York: „E scandalos și rușinos! Nu am văzut nicio demisie și nicio asumare”

* Elena Udrea va fi extrădată! Nu i-a impresionat pe judecătorii bulgari nici cu lacrimile sale, nici cu minciuna că în România ar putea fi omorâtă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here