Finanțele personale bine organizate – bazele unei vieți liniștite și fără griji

0
205

Banii sunt o preocupare permanentă în viața noastră și, de foarte multe ori, chiar motivul pentru care nu putem dormi noaptea.

Cu toții ne străduim să obținem din ce în ce mai mulți bani, pentru a ne crește calitatea vieții, dar uităm de motivul principal pentru care nu reușim să ajungem niciodată la finalul dorit: proasta organizare.

De unde începem atunci când vrem să ne organizăm finanțele personale?

Există un cuvânt care, atunci când este folosit de trainerii financiari, are tendința să sperie pe oricine: budgeting.

Organizarea vieții financiare începe de la zero, și anume cu crearea unui plan bine pus la punct, care să cuprindă veniturile, cheltuielile și planurile de viitor. Fie că utilizați o aplicație dedicată, fie că preferați simplul sistem al plicurilor, acest pas nu poate fi evitat în drumul către stabilitatea financiară.

Cea mai bună decizie pe care o puteți lua pentru un viitor mai bun din punct de vedere economic este să fiți sinceri cu dumneavoastră. Rezervați câteva ore într-o zi pentru a face o analiză aprofundată asupra veniturilor și cheltuielilor! Notați într-o agendă toate detaliile relevante și observați cât de ușor pierdeți bani pe lucruri de care poate nici nu aveți nevoie! Întotdeauna există cheltuieli inutile care pot fi eliminate din schema generală, trebuie doar să fim realiști cu noi și să renunțăm la un grad de răsfăț pe care de fapt, de cele mai multe ori, nu ni-l permitem.

Scăpați cât mai repede de datoriile acumulate!

Datoriile au început să fie un mod de viață, dar cardurile de credit trebuie să rămână doar un instrument pentru a ne crește scorul de credit, nu o grijă în plus. Dacă aveți datorii pe card, credite de nevoi personale sau alte astfel de împrumuturi cu dobândă mare, încercați să faceți un plan pentru a scăpa de ele în cel mai scurt timp!

Uneori, motivul pentru care decidem să ne punem ordine în finanțele personale este apariția unui impas financiar pe care nu ne permitem să-l gestionăm din cauza proastei organizări a banilor. Dacă vă regăsiți în acest scenariu, aflați că există conceptul de credite fără acte, un instrument financiar la care puteți apela pe moment pentru a rezolva rapid problema întâmpinată.

Nu picați în capcana inflației stilului de viață!

Am auzit cu toții de inflație, un concept financiar care explică devalorizarea banilor odată cu trecerea timpului. Aflați că există și conceptul de „inflația stilului de viață”, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care banii dumneavoastră pare că nu vă ajung toată luna indiferent cât de mult vă creșteți veniturile.

Pe scurt, inflația stilului de viață reprezintă creșterea cheltuielilor odată cu creșterea veniturilor. Astfel, viața devine cu atât mai scumpă cu cât câștigăm mai mulți bani, acest lucru ducând la un cerc vicios.

Pentru a avea o bază solidă din punct de vedere financiar, analizați-vă cu atenție nevoile de bază și stabiliți un cost lunar minim de care aveți nevoie pentru un trai decent! Ulterior, atunci când obțineți venituri în plus, abțineți-vă de la a le cheltui pe lucruri de care nu aveți, de fapt, nevoie! Investiți toți banii în exces și veți observa rapid cum grijile financiare dispar treptat din viața dumneavoastră!

Asigurați-vă o pensie liniștită!

Pe lângă contribuțiile obligatorii la stat și la pilonul 2 de pensii, ar trebui să luați în considerare crearea unui fond privat în care să virați bani periodic, pentru a profita de ei la vârste înaintate. Observăm cu toții cum generațiile anterioare ajunse acum la pensie nu au o viață foarte roz din punct de vedere financiar, principalul motiv fiind absența informațiilor care să-i ajute să economisească pentru această perioadă a vieții. Siguranța unei bătrâneți liniștite este un sentiment neprețuit.

Alte decizii de economie personală, pe care ar trebui să le luați în considerare, sunt asigurările (de viață, de sănătate, ale casei etc.) și plata anticipată a creditelor mari (casă, mașină etc.) cu reducerea perioadei.

Dacă vă simțiți copleșiți de toate aceste informații financiare, încercați să vă însușiți treptat fiecare concept! Citiți blogurile de specialitate cu informații despre finanțe personale sau investiți într-o ședință de consultanță cu un planner financiar profesionist! Indiferent de abordare, fiecare gest și decizie reprezintă un pas în plus către o viață lipsită de griji.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here