Rebeliunea lui Prigojin, lansată vineri seara pentru că la acea oră conducerea FSB și cea a Armatei erau bete criță. „80% miros a alcool. Unii abia se țin pe picioare, nu-i putem trimite nicăieri”

1
1126
Prigojin anunță că Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei ruse, a fugit și că mercenarii Wagner sunt pe urmele sale

Structurile de forță ale Rusiei par să se fi dezintegrat odată cu izbucnirea revoltei mercenarilor Wagner. Lovitura de stat a lui Prigojin, începută vineri seara, a prins pe picior greșit comandamentele FSB și ale Armatei de la Moscova, unde în mod tradițional de vineri până duminică mare parte dintre ofițeri se îmbată, scrie canalul rusesc de investigații VChK-OGPU, preluat de istoricul militar britanic Chris Owen pe Twitter. Rechemați la datorie, mulți dintre cei veniți abia se țineau pe picioare.

Și mai grav este că s-a pierdut controlul asupra multor unități militare, care fie au pactizat cu Wagner, fie au refuzat să execute ordinele de a opune rezistență. În acest timp, nu se știe unde este generalul Gherasimov, comandantul suprem al forțelor rusești din Ucraina. Acesta se zvonește că s-ar fi ascuns într-un apartament din Rostov, oraș căzut sub controlul Wagner.

Mai jos, traducerea lui Chris Owen a raportului făcut de rușii de la VChK-OGPU.

Forțele Wagner au reușit să treacă granița dinspre Ucraina fără opoziție, în ciuda ordinelor de a nu fi lăsate să treacă: „Atât serviciul de frontieră al FSB, cât și Ministerul de Interne au primit instrucțiuni de a opri PMC Wagner. Nimeni nu se conformează, deoarece nu este un ordin realist”.

„Forțele de securitate ale Rusiei ar fi în dezordine în urma revoltei Grupului Wagner. Se pare că aceasta a fost perfect sincronizată pentru un moment – vineri seara – în care mulți membri ai personalului erau prea beți pentru a reacționa rapid, în timp ce alții refuză să lupte împotriva lui Wagner.

Canalul de Telegram VChK-OGPU raportează ceea ce sursele sale spun că ar fi situația în cadrul diferitelor organizații de securitate ale Guvernului. La FSB și la Ministerul Afacerilor Interne, „toată lumea este în funcțiune, se prezintă de urgență. Acum, toate birourile sunt ca după o mare petrecere”.

„80% din personal miroase a băutură. Unii dintre ei abia se țin pe picioare. Nu-i putem înarma, nu-i putem trimite nicăieri. Vineri seara este momentul perfect pentru a începe așa ceva (o revoltă – n. red.). Toată lumea stă în picioare, așteptând ceva. Fără prezentări. Încă vreo câteva ore și conflictele dintre ei vor începe pe măsură ce se duc aburii alcoolulu”, spune sursa canalului VChK-OGPU.

Lipsa de dorință de a lupta împotriva lui Wagner pare să fie o temă comună: „Există o adevărată panică în Rostov, în special în rândul poliției. Există un deficit de personal de peste 40% în rândul celor chemați în legătură cu Operațiunea Fortăreața (pentru apărarea instalațiilor de securitate)”. Orașul Rostov, din sudul Rusiei, unde se afla cartierul general al armatei ruse pentru operațiunile din Ucraina, a căzut sub controlul puciștilor.

Forțele Wagner au reușit să treacă granița dinspre Ucraina fără opoziție, în ciuda ordinelor de a nu le lăsa să treacă: „Atât serviciul de frontieră al FSB, cât și Ministerul de Interne au primit instrucțiuni de a opri PMC Wagner. Nimeni nu se conformează, deoarece nu este un ordin realist”.

Cel mai amenințător pentru Kremlin este faptul că elemente ale forțelor de securitate par să fie în mod activ de partea lui Wagner sau să refuze să acționeze împotriva acestuia: „Ministerul Apărării a pierdut controlul asupra unui număr de unități și formațiuni ale Districtului Militar de Sud-Est, nu va fi posibilă organizarea apărării de către Rosgvardia [Garda Națională Rusă] și FSB. Liderii locali sunt extrem de atenți în declarațiile lor”.

S-ar părea că pe armata regulată rusă nu se mai poate pune mare bază în lupta contra mercenarilor: „Încercările de a-l contracara pe Prigozhin trec doar prin FSB și Garda Națională. Ministerul Apărării s-a retras pur și simplu, ofițerii inferiori fie refuză să urmeze ordinele, fie îi susțin direct pe mercenarii Wagner”.

Iar Șoigu și echipa de conducere de la Ministerul Apărării pur și simplu s-au ascuns și au pierdut complet contactul cu realitatea. „Teama este în mod evident serioasă”, spun sursele canalului de Telegram rusesc.

Wagner ar fi preluat direct controlul unor forțe din Districtul Militar de Sud-Est: „O serie de unități ale Ministerului Apărării care au participat la război încep să treacă sub comanda lui Wagner. Corpuri întregi de armată. Oamenii lui Șoigu și Gherasimov sunt înlăturați”.

Generalul Gherasimov însuși nu a mai fost văzut în public de când a început revolta. Potrivit canalelor Wagner, el se afla în Rostov când acesta a căzut în mâinile forțelor Wagner. Se spune că ar fi „evadat din cartierul general [militar] din Rostov împreună cu oameni loiali lui” și că „se ascunde într-un apartament civil cu prietenii săi din Rostov”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Revolta mercenarilor Wagner: început de război civil în Rusia! Prigojin a preluat puterea în sud, la Rostov-pe-Don. „E revoltă armată. Arestați-l pe Prigojin!”, cere FSB. Se vorbește de o lovitură de stat

* Putin: „E trădare! Un cuțit în spate! O răzmeriță împotriva poporului. Vom lua măsuri extrem de dure. Trupele speciale sunt deja pe urmele trădătorilor”

* Ambasadorul rus Valeri Kuzmin laudă AUR: „În timp ce cercurile politice românești vorbeau despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial SUA, AUR a început să vorbească despre interesele naționale”

* Moartea crâncenă a celor 5 milionari care s-au dus în excursie la epava Titanicului. Submersibilul Titan a făcut implozie din cauza presiunii oceanului, la 3.800 de metri adâncime

* VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

* VIDEO. Regizorul filmului „Titanic”, James Cameron: „Au fost avertizați! Catastrofă produsă de ignorarea avertismentelor”. Erorile de proiectare și amatorismul au dus la implozia submarinului Titan

* A murit Costin Georgescu, primul director al SRI neimpus de KGB. Avea 81 de ani și era grav bolnav într-o clinică din Elveția

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Marcel Ciolacu și-a plasat nepoata într-o sinecură la Radioul public! Premierul tocmai clama: „Nu mai vreau dezmăţ la stat, cu mii de angajări şi tot felul de pile!”

* VIDEO. Neisprăvitul Ciolacu, gafă după gafă. Joi: „România trece de la fapte la vorbe”. Vineri: „Băluță și Negoiță sunt cei mai performanți primari din municipiul Buzău”

* Fostul primar Piedone, condamnat pentru moartea a 64 de oameni în incendiul de la Colectiv – eliberat de ICCJ și repus în funcție de Prefectura PSD! / „Am puterea, am Sistemul, sunt șmecher. Am judecătorii în buzunar, iar ăia de la Colectiv o vor lua în gură!“

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here