Imagini de la protestele anticorupție din 2017 sunt distribuite masiv pe Facebook, în alte țări, ca fiind mitinguri ținute acum la București împotriva restricțiilor!

1
2827

Propaganda conspiraționistă rostogolește pe Facebook, în țări precum Italia și Statele Unite, imagini devenite celebre de la protestele anticorupție uriașe din februarie 2017, în Piața Victoriei, și le prezintă ca fiind manifestații de masă la București împotriva restricțiilor.

Fake-ul este ventilat pe rețele de conturi specializate în distribuirea de conspirații, alături de alte teme deja cunoscute: complotul lui Bill Gates, pericolul vaccinurilor anti-Covid, fotografii (de asemenea trucate) din alte țări care arată cum luptă populația cu dictatura medicală etc.

Falsul a fost depistat de colectivul jurnaliștilor de la Reuters. Corespondenții acestora au observat că fotografia apare distribuită în diferite țări, iar informațiile au fost asamblate într-un articol: “Verificarea faptelor: fotografia de la protestele masive din România e veche de 4 ani și n-are legătură cu restricțiile Covid-19”.

Facebook a sesizat, la rându-i, dezinformare și a marcat fotografiile respective ca fiind “parțial false”. Între timp, unele dintre postări au fost șterse. În altele, cei care comentează acuză că “informația” ar fi “suprimată de presa complice” – parte a narativului conspiraționist potrivit căruia toți ziariștii sunt cumpărați de Oculta Mondială. Nu lipsesc nici comentariile rasiste.

Modul în care apar și sunt popularizate pe rețelele de socializare astfel de “știri” arată o foarte bună organizare și sincronizare. În România, anul trecut a fost difuzată masiv o notă de plată falsificată a unui test Covid din Germania, care să ateste că aici prețul ar fi mult mai mare decât acolo.

Într-un alt caz, a devenit virală o fotografie de la un festival tehno din Elveția cu sute de mii de participanți, de acum câțiva ani, dar prezentată ca fiind de la niște proteste împotriva restricțiilor petrecute în Germania.

În spatele acestor mașinării de fake, manipulare și dezinformare stau Rusia și China, potrivit rapoartelor oficiale întocmite de instituții specializate (detalii AICI, AICI și AICI).

În România, agenții de influență ai Rusiei, sprijiniți de fermele de troli online ai regimului de la Moscova, au stat în spatele așa-ziselor mișcări de protest împotriva restricțiilor petrecute anul trecut. Adunările unde veneau câteva zeci de oameni (în general, aceiași) erau apoi rostogolite masiv pe Facebook, prin mii de distribuiri și comentarii, pentru a se da impresia unei stări de revoltă ample în țară.

În campanie au fost cooptați PSD și diverși extremiști. Pe umerii acestei propagande au fost cățărate în Parlament personaje marginale precum Șoșoacă și Simion, precum și conglomeratul AUR, o formațiune care adună oportuniști, extremiști, populiști și oameni ai generalilor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Acesta-i… „RĂZBOIUL-HIBRID” (!), pe care-l poartă… DICTATURILE-ASIATICE (Federația Rusă și R.P. Chineză) împotriva DEMOCRAȚIILOR-de-tip-OCCIDENTAL: se folosesc cele mai ABJECTE minciuni și manipulări, pentru DERUTAREA opiniei-publice!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here