Nicușor Dan, PNL și USR-PLUS au găsit cea mai bună formulă pentru București: suspendarea pe un an a PUZ-urilor de sector. Nu pe 2 ani, dar nici pe 3 luni!

2
2528
Nicușor Dan și Violeta Alexandru - împreună în campania electorală, împreună și la buna guvernare a Bucureștiului

48 de ore au fost suficiente pentru ca Nicușor Dan, PNL și USR-PLUS să se înțeleagă în privința Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 ale Capitalei, moștenirea toxică lăsată de administrația Firea/PSD.

Între dorința inițială a primarului Nicușor Dan (PUZ-uri suspendate doi ani) și cea a consilierilor PNL București (PUZ-uri suspendate 3 luni), s-a optat pentru o formulă de mijloc: PUZ-uri suspendate 12 luni.

Nicușor Dan și consilierii USR-PLUS au fost convinși de tabăra PNL că nu e nevoie de 2 ani pentru a putea elimina elementele toxice din cele 5 PUZ-uri de sector.

Consilierii PNL au fost convinși de Nicușor Dan că nu sunt suficiente 3 luni pentru a reface cele 5 PUZ-uri de sector, dictate parcă de mafia imobiliară, susținută de mass-media mogulilor penali.

După negocieri inetense, cu argumentele pe masă, s-a ajuns la formula votată în Consiliul General al Municipiului București (CGMB): suspendarea celor 5 PUZ-uri pe 12 luni. Această variantă găsește un echilibru între necesitatea de a curăța PUZ-urile de elementele toxice și grija de a nu bloca sectorul construcțiilor în București.

Primarul general Nicușor Dan a fost cel care a propus suspendarea pe un an a celor 5 PUZ-uri de sector. Propunerea a primit votul majorității PNL – USR-PLUS, însă nu fără obiecții.

PNL a reclamat termenul prea lung de suspendare, care ar urma “să-i afecteze pe bucureșteni”. Același argument l-au avut și consilierii PSD, care au votat împotrivă.

Conform discuțiilor din ședința conducerii PNL București, proiectul lui Nicușor Dan ar „bulversa piața imobiliară” și ar putea duce la acțiuni în instanță depuse de dezvoltatorii care se consideră prejudiciați. Totodată, liberalii au invocat și posibile aspecte de neconstituționalitate.

În cadrul ședinței de Consiliu, liberalul Cătălin Deaconescu l-a avertizat pe Nicușor Dan: „Atitudinea de tip #Rezist nu se mai potrivește cât mai sunteți la putere. Insistența de a avea un an termen de suspendare este foarte probabil să-i afecteze pe bucureșteni”.

Președintele PNL București, Violeta Alexandru, spunea inițial că 3 luni este un termen suficient pentru refacerea PUZ-urilor. După negocieri purtate vineri în comisia de urbanism și în cea juridică (negocieri care au întârziat începutul ședinței Consiliului General), șefa PNL București a fost de acord cu termenul final de 12 luni.

Nicușor Dan, după ședința CGMB: „Majoritatea USR-PNL a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică”

 • „Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie.”
 • „Majoritatea din Consiliul General, USR-PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acţionează în interes public, şi nu în interes privat.”
 • „Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General.”
 • „Îi felicit pe consilierii municipali din partea majorităţii că s-au prezentat toţi la vot şi au rezistat presiunilor pe care le-au avut, fiecare dintre ei, de la toate aceste reţele care au făcut rău.”
 • „Bucureştiul pierdea oportunităţi de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafaţă, salba de lacuri din nordul Bucureştiului.”
 • „Este un semnal pentru toţi investitorii de bună-credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative.”
 • „Este, deci, o victorie a societăţii civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor reţele de interese. O victorie materializată de această coaliţie, PNL-USR, care are majoritatea din Consiliul General.”

Argumente aduse de Nicușor Dan în ședința CGMB”

 • „E adevărat că teoria dreptului administrativ spune că perioada de suspendare a unui act administrativ trebuie să fie proporțională, nu excesivă, dar suntem într-o situație excepțională, adică 5 acte administrative cu caracter normativ care reglementează peste 80% din suprafața Bucureștiului. Aceste acte au o puternică suspiciune de nelegalitate, pentru că deja Tribunalul București s-a pronunțat pe două din ele și le-a anulat. Curtea de Apel a suspendat executarea uneia dintre ele.”
 • „Termenul de un an care este prevăzut acum în proiect este absolut proporțional cu complexitatea unor documente de urbanism, care reglementează peste 80% din amenajarea urbană a Bucureștiului.”
 • „Am avut întâlniri cu reprezentanții din CGMB în care toate aceste argumente au fost expuse de grupuri. Mi se pare nerezonabil să veniți acum cu un argument.”
 • „Există un principiu al neretroactiviății actelor normative. Fie suspendați azi executarea acestor PUZ-uri, fie luni, marți, miercuri orice proprietar care are un spațiu verde, un teren de blocuri între case, un teren pe linia de metrou de suprafață care poate să conecteze locuitoriii din Ferentari și Giurgiului – va avea un drept câștigat. Este o decizie de oportunitate.”

Obiecțiile lui Cătălin Deaconescu, consilier general PNL (care, totuși, a votat propunerea lui Nicușor Dan)

 • ”Sunt în poziția privilegiată, alături de colegul meu Stelian Bujduveanu, să fim printre cei câțiva care ne-am opus adoptării hotărârilor pe care astăzi le suspendăm. Am votat hotărât împotrivă la fiecare dintre ele, deci departe de mine intenția de a apăra aceste PUZ-uri. Însă, așa cum a fost prezentat inițial, proiectul conținea numeroase vicii de legalitate, pe care unii dintre colegii noștri le-au înțeles abia aseară târziu… Astăzi, mare parte din ele au fost corectate. Cu greu, dar au fost rezolvate. Cât s-a putut…”
 • „Să știți, dragi colegi, că oricât de UNIȚI am fi, nu putem salva Bucureștiul rezolvând o ilegalitate printr-o altă ilegalitate! Suspendarea propriilor acte este mai degrabă o creație doctrinară, iar doctrina a reținut că poate fi îngăduit autorității emitente un termen rezonabil în care să reflecteze la modalitatea de îndreptare a unor nelegalități. De aceea, nu am înțeles deloc înverșunarea colegilor noștri pentru un termen de suspendare mai larg, pe care eu îl consider excesiv.”
 • „Iar insistența dvs. de a avea un termen de un an pentru suspendare este foarte probabil să-i coste pe bucureșteni. Pentru că vă garantez: riscul de a avea o suspendare a suspendării în instanță crește proporțional cu durata pentru care operează hotărârea de azi. Dar sunt convins că vă puteți face singuri diagrama riscurilor și că v-ați asumat acest lucru. Și că știți că dacă ajungem în această situație, nu mai putem să revenim cu o altă hotărâre de suspendare: nici pe un an, nici pe 3 luni, nici măcar pe o zi. Tocmai de aceea, îi cer în mod oficial președintelui comisiei de urbanism să facă publică stenograma ședinței sau ale ședințelor din ultimele zile, astfel încât , la momentul unei eventuale decizii a instanței, să vedem, alături de toți bucureștenii, cine a insistat pe un termen excesiv.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică și un ins dubios, care-l amenință pe Cîțu cu pistolul!

VIDEO. Scene grotești cu isterica Șoșoacă la spital. Răcnete tribale către Vlad Voiculescu, Beatrice Mahler și un bodyguard

* Șoșoacă a participat doi ani la hoțiile Guvernului Năstase! A văzut cum „se vinde țara”, dar a tăcut 18 ani. A dat-o afară PDL, în 2005

2 COMENTARII

 1. „EST MODUS IN REBUS” („Este/SE-GĂSEȘTE – ! – ooo… măsură/CALE-de-ECHILIBRU, în… TOATE!”, într-o „traducere-liberă”), cum zicea romanul/LATINUL!

  Precizare: LATINUL/romanul… considerat strămoșul nost’, cel puțin pânăăă… să vină „băieții” (aici o includem și pe Șoșoacă, desigur!) lu’ PUTINEL, ca să ne zică căăă… NU ne mai tragem din Decebal-și-(„bădița”-)Traian (ceea ceee…, dacă e s-o spunem p’a-dreaptă oricum era ooo… ciudățenie-naturală/”darwinist-evoluționistă”, un paradox ce maiii…, chiar și mergând pe-o gândire… modernă, „progresistă”, „corectă-politic”, adică așaaa…, maiii… L.G.B.T.-istă, daaaaa?!!!)…
  (Las’căăă… – dacă tot veni vorbaaa… –, nici pe „DACOPAȚII” NĂIMIȚI deee… (ÎM)Puti(TU)n(UL) lor, nu-i înțelegem, c[ci dacă ne tragem numai din BuErebista…, ceee… „gheșeft” am făcut: în loc de MÂNDRII-FII – Sic! – ai unui cuplu deee… homosexuali – Sic! –, acu’ suntemmm… urmașii unuiii…, SCUZAȚI-EXPRESIAAA…, ăăă… hai să-i zicem… „AUTOSATISFĂCUT”!?!!!

  • Așadar…, „nici-ca-noi” (Alianța U.S.R.-P.L.U.S. și primarul-general Nicușor Dan) – cu propunerea de MINIMUM-(!!!!!)-doi-ani de… PAUZĂ-la-DISTRUGEREA-Capitalei-României! –, daaaaa’… „NICI-CA-EI” (varianta MAFIOȚILOR-imobiliari – !!!!!!!! –, susținuți, DIN-NENOROCIREEE!, de cam… PREA-MULȚI… P.N.L.-iști-fruntași!!!) – adică: NICIODATĂ sauuu… MAXIMUM-trei-luni (Sic!) –, DAAAAAAAAAAAAAAAAAA?!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here