PSD și Pro România au folosit o poză trucată ca să promoveze o minciună legată de prețul testelor pentru coronavirus în Germania. Fake-ul pare de proveniență rusească

3
58529
În stânga, poza chitanței trucată în photoshop, cifra 7 din preț fiind înlocuită cu 1. În dreapta, poza reală

O poză trucată vehiculată intens în mai multe țări, în care cifra 7 fusese înlocuită cu 1 în photoshop, a fost folosită de Marcel Ciolacu, președintele PSD, drept “dovadă” a faptului că în România testele pentru coronavirus costă de 4-5 ori mai mult decât în Germania.

Fotografia trucată circulă pe rețele de socializare de câteva zile, fiind intens ventilată de conspiraționiști, propaganda PSD și cea rusă, pentru a convinge oamenii că suntem “sclavii” Occidentului, iar Guvernul ia pielea de pe noi pentru lucruri care în Vest sunt mult mai ieftine.

Poza unei chitanțe pentru bandaje care costau 78,74 euro a fost modificată în photoshop ca să arate 18,74 euro. S-a pretins apoi că acela ar fi prețul pentru un test Covid în Germania

Poza reală a chitanței în limba germană

Propaganda PSD și cea rusă au o predilecție pentru Germania, în acest tip de atacuri. Acum două luni, niște conspiraționiști conectați la propaganda rusă au înscenat un scandal la Kaufland, unde au încercat să intre fără măști de protecție și refuzând să li se ia temperatura. Cei doi aveau montate microfoane pe sub haine și erau filmați discret de un regizor. Montajul a ajuns imediat pe rețelele de socializare și pe YouTube, iar rețelele de postaci ai PSD și ale rușilor au țipat că nemții (Kaufland este firmă germană) și Iohannis ne asupresc în propria țară.

De data aceasta, este vorba despre fotografia unei chitanțe unde scrie, în versiunea reală, că pentru un bandaj și ustensile de igienizare s-au perceptul 78,74 euro. În partea de sus a chitanței apare diagnostic negativ la Covid.

“Cineva” a modificat în photoshop poza, înlocuind cifra 7, de la nota de plată, cu cifra 1. A rezultat că suma plătită era de 18,74 euro, în loc 78,74 euro. Folosindu-se de faptul că textul de pe chitanță este în limba germană, același “cineva” a pus în circulație poza în mai multe țări, printre care și România, pentru a arăta ce ieftine sunt serviciile la nemți și ce scumpe în țările “asuprite”.

Poza trucată a chitanței, preluată de propagandă și rețelele de postaci și distribuită masiv în mai multe țări din Europa, inclusiv în România. În țara noastră, popularizarea fake-ului a fost lăsată în seama PSD și a Pro România

“Comunicatorul” lui Ponta, fost al lui Dragnea, care a stat la originea distribuirii masive a falsului, scria lângă poza trucată: „Oare de ce știrea asta nu apare în mass-media românească?”

Cu ce se ocupă „comunicatorii” PSD și ai Pro România. Trucajul prezentat ca real de Alin Marina a fost distribuit de peste 7.500 de ori în doar câteva ore. Deși i s-a atras atenția de la început, în comentarii, că promovează un fake, Marina a ținut poza două zile, până și-a făcut efectul, apoi a șters-o fără să-și ceară scuze

În România, Digi24 a descoperit că fake-ul a fost promovat de Alin Marina, fost responsabil cu comunicarea online din PSD trecut în 2019, cu arme și bagaje, la Pro România. Cu ce fel de “comunicare” online se ocupă Marina se vede din acest caz: el a postat deliberat fake-ul, știind perfect că împrăștie o minciună.

Lângă poza trucată, Marina a scris: „Poporul german plătește 18 Euro pentru un test de Covid-19. Populimea din România, prostită de Guvernul PNL, plătește până la 80 Euro pentru același test. Oare de ce știrea asta nu apare în mass-media românească?”.

Postarea mincinoasă a strâns mii de reacții, peste 7.500 de distribuiri și sute de comentarii, dar “comunicatorul” n-a șters-o decât marți după-amiază, când minciuna fusese bine distribuită în spațiul public. În mesajul unde anunță că a șters fake-ul, Marina uită să-și ceară scuze și îi acuză pe cei care l-au demascat că ar fi oamenii lui Iohannis.

Fake-ul a fost urcat între timp pe micile ecrane de Marcel Ciolacu, președintele PSD, care luni seară, folosind poza trucată drept dovadă, a afirmat la Antena 3, oficiosul social-democraților: „Manipularea de la început a dus şi la această lipsă de credibilitate a Guvernului în gestionarea acestei pandemii. Nu ei fac toate testele. Românii se duc şi se testează în sistemul privat cu alte preţuri decât toată Europa. La noi costă 70-80 de euro un test, iar în Germania costă 17-18 euro. Cam asta e diferenţa. Ei vin acum şi spun că sunt 20.000 de teste făcute astăzi, pentru că românii merg şi se testează singuri“.

Ciolacu, întrebat de unde știe prețul unui test pentru coronavirus în Germania: “Din presă!

A doua zi, luat la întrebări de jurnaliștii de la Digi24, Ciolacu a răspuns exact ca Dragnea, când era întrebat de unde știe că Soros și multinaționalele plătesc manifestanții din Piața Victoriei: “Din presă!”.

Marcel Ciolacu a supralicitat minciuna, pretinzând că i-a fost confirmat faptul că testul pentru coronavirus costă 18 euro în Germania de către oameni care s-au testat acolo! El a răspuns că știe “din informații publice și din ceea ce spune lumea care și-a făcut test acolo. Ieri au fost știri în toată presa cu cât costa un test în Germania și în alte țări europene. Am făcut o comparație pe baza acestor informații”.

Așadar, fake-ul lansat chiar de postacii PSD și ai Pro România, rostogolit de site-urile prietene, devenise “sursă” demnă de încredere pentru Ciolacu.

Jurnalistul Cristi Dimitriu s-a numărat printre cei care au sesizat fake-ul și au încercat să-l demonteze postând prețul real al unui test pentru coronavirus în Germania

Jurnalistul Cristi Dimitriu a semnalat falsul pe contul său de Facebook, adăugând și o captură care arată prețul real al unui test pentru coronavirus în Germania, la Hamburg și Dusseldorf.

După cum se poate vedea, prețul variază, dar nu coboară sub 128 de euro nicăieri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU-EVENIMENT. Andreea Esca, în lacrimi: „Am fost infectați eu, soțul meu și fiul nostru. Mi-am pierdut complet gustul și mirosul, nu mai simțeam usturoiul și parfumurile tari”

VIDEO. Caraghioșii din Piața Victoriei: „Suntem ultimi rezistenți în fața tiraniei!”. S-a scandat „Jos nazismul!”

3 COMENTARII

  1. stimata redactie,
    puteti sa-mi spuneti cum ati intrat in posesia pozei „originale”? (cea cu 78€ in loc de 18€)
    Ati verificat stirea data de digi24?
    Ca eu nu ma prind cum se poate obtine „poza originala” cand ea circula doar „falsificata” in internet. V-a dat-o Ciolacu sau Marina, de buna voie, si v-a explicat ca e trucata in photoshop?
    Daca dati o astfel de stire, nu ar fi normal sa verificati ce spune digi24, avand in vedere ca sunteti o redactie maxim de serioasa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here