sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNewsÎncă un fake cu iz rusesc: o manifestație “anti-Covid” cu 20.000 de...

Încă un fake cu iz rusesc: o manifestație “anti-Covid” cu 20.000 de participanți la Berlin e ilustrată cu poze de la o paradă de muzică tehno ținută la Zürich în 2019, cu “știrea” că la proteste au fost 1,4 milioane de oameni

-

Un protest organizat sâmbătă la Berlin împotriva măsurilor de prevenire a infectării cu Covid-19, acțiune la care au participat circa 20.000 de persoane din toată Germania, a fost ilustrat pe rețelele de socializare și site-urile conspiraționiste cu fotografii de la un festival de muzică tehno de anul trecut, de la Zürich. Autorii fake-ului au susținut, “argumentând” cu fotografiile din Elveția, că la protestele din Berlin ar fi fost 1,4 milioane de persoane.

La mitingul din capitala Germaniei au venit persoane din toată țara – conspiraționiști, anarhiști, persoane care consideră măsurile de precauție exagerate și membri ai unor grupări de extremă dreapta.

Poliția le-a recomandat mai întâi manifestanților să respecte măsurile legale (să poarte mască de protecție și să stea la distanță de 1,5-2 metri unii de alții. Când recomandările au fost ignorate, poliția a amendat organizatorii și apoi a intervenit pentru a dispersa mulțimea. 18 polițiști au fost răniți.

În lunile trecute, cu sprijinul PSD, propaganda rusă a încercat de mai multe ori să organizeze niște mitinguri de amploare și în România. De fiecare dată, tentativele au eșuat caraghios. În câteva rânduri, în ciuda tuturor apelurilor făcute de “influenceri”, de site-urile arondate propagandei și de sprijinul acordat de PSD, numărul celor strânși în Piața Victoriei din București abia a ajuns la câteva sute. La Cluj, după o mobilizare prelungită, la miting n-a venit nici măcar o singură persoană.

- Advertisement -

20.000 erau prea puțini, așa că propaganda a înlocuit pozele cu altele, de la un festival tehno din Zurich de anul trecut, și s-a avansat cifra de 1,4 milioane de protestatari

În Germania, însă, existența evenimentului a dat prilejul unei campanii de fake news. Ca din senin, pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu mulțimi gigantice, alături de afirmația falsă că acestea ar fi de la protestele din Berlin și că la eveniment ar fi participat 1,4 milioane de persoane.

În realitate, imaginile sunt de la Street Parade 2019 din Zürich, un festival de muzică tehno.

Ca de fiecare dată în astfel de situații, sursa primară a fake-ului este necunoscută. Pozele “au apărut” dintr-o dată, alături de știrea privind protestele de la Berlin, și au fost masiv distribuite în toată lumea de conspiraționiști.

- Advertisement -

În România, rolul de difuzor al minciunii și l-a asumat Coaliția pentru Familie, care a distribuit pozele și “știrea” pe contul de Facebook urmărit de peste 87.000 de oameni. După câteva ore, administratorii au șters pozele și și-au cerut scuze.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Firea, dezarticulată mental după înțelegerea PNL-USR/PLUS: „Bulversant! Eclatant! Vezuvian! Dacă nu ar fi de râs, ar fi chiar de plâns!”

Finul Negoiță o pulverizează pe nașa Firea: “E foarte periculoasă. Minte cu o lejeritate dezarmantă. Îmi spunea să ne facem partid și să plecăm împreună din PSD”

Sondaj IMAS: PNL – 33,4%, PSD – 23,4%, USR-PLUS – 17,2%. Pro România scade sub 10%, ALDE se stinge

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -