joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsEuropa ne recomandă modelul polonez: să aducem forță de muncă din Asia,...

Europa ne recomandă modelul polonez: să aducem forță de muncă din Asia, altfel economia României se va prăbuși

-

O rezoluție adoptată recent de o comisie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) recomandă României să se deschidă cu mai mult curaj către forța de muncă migraționistă, care vine în special din țări asiatice. În caz contrar, economia României va avea de suferit.

Raportul APCE privind migrația muncii a fost realizat în coordonarea deputatului Ionuț Stroe (PNL), membru în Delegaţia Parlamentului României la APCE.

Rezoluția APCE, adoptată pe baza raportului coordonat de Ionuț Stroe, arată că Polonia este deja un exemplu de succes în această privință. Cifrele sunt relevante: în 2018, Polonia a emis aproape 600.000 de permise de muncă pentru străini, în timp ce România a emis mai puțin de 3.000! Și asta, în condițiile unei acute crize a forței de muncă.

- Advertisement -

O altă direcție recomandată de rezoluția APCE este atragerea propriilor cetățeni plecați la muncă peste hotare, care între timp au căpătat aptitudini importante. Dar pentru asta e nevoie de un climat politico-social adecvat, adică de o guvernare responsabilă.

Comunicatul deputatului Ionuț Stroe (PNL), raportor APCE

  • Modelul polonez poate fi aplicat în România ca soluție pentru criza accentuată de pe piața muncii.
  • Cea mai recentă rezoluție adoptată marți, 25 iunie, de Comisia pentru Migrație, Refugiați și Persoane Strămutate a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) sugerează României și altor state modelul polonez pentru a menține ritmul creșterii economice, a diminua impactul lipsei forței de muncă și pentru a păstra legătura cu propriii cetățeni plecați peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Raportul APCE privind migrația muncii a fost realizat în coordonarea deputatului PNL Ionuț Stroe, în ultimul an și jumătate.
  • Ionuț Stroe, raportor APCE: „Evoluția oarecum naturală a României, după ce a fost sursă masivă de emigrație, este să devină țară de destinație pentru forța de muncă. Cu cât acest lucru este înțeles mai repede, cu atât mai bine ne vom putea pregăti politicile și strategiile și cu atât mai mari vor fi beneficiile pentru România. Este necesară o abordare pro-activă. Dacă nu luăm măsuri într-un timp scurt, riscăm să pierdem cu totul potențialul de creștere economică, în condițiile în care sectorul privat resimte cel mai acut lipsa de angajați. Polonia este deja înaintea noastră cu aproape două milioane și jumătate de lucrători rezidenți, veniți din țări precum Ucraina, Rusia, Tadjikistan sau chiar Filipine. Numai în 2018, Polonia a emis aproape 600.000 de permise de muncă pentru străini, în timp ce România a emis ceva mai puțin de 3.000″.
  • Polonia a implementat în ultimii ani un sistem prin care a facilitat lucrătorilor extra-comunitari un acces rapid și debirocratizat pe piața muncii. Aceasta a rezolvat o parte din problema unor domenii care s-au ciocnit de problema mai largă a depopulării și lipsei muncitorilor calificați. În același timp, Polonia a implementat programe pro-active prin care a încurajat legăturile cu propria diasporă din vestul Europei, programe care ar putea folosi ca model de succes și în cazul României.
  • Ionuț Stroe, raport APCE, deputat PNL: „Nu există un glonț de argint aici, prin care să se rezolve deodată toate problemele. Este nevoie de acțiune concertată generală. În Raport am arătat că țările de origine a migrației, precum România, pot face mai mult pentru a utiliza experiența și aptitudinile celor plecați la muncă, nu doar resursele lor financiare. Între direcțiile recomandate mai multor țări se află îmbunătățirea climatului pentru afaceri și a celui social, în general, precum și reducerea corupției”.
  • Luând în considerare date ONU, Raportul afirmă că din punct de vedere demografic „Europa ar putea să beneficieze din migrația muncii, care ar putea după un timp să ajute la inversarea trendului de îmbătrânire a populației”.
  • Rezoluția finală vorbește și despre nevoia urgenței acțiunii în statele de origine, precum România, în a sprijini familiile unde unul dintre părinți este plecat sau unde copiii sunt lăsați singuri, în grija altor rude. Statele sunt încurajate să creeze sisteme de sprijin, prin consiliere psihologică, integrare în școală sau asistență directă pentru copiii fără ajutor.
  • Raportul calculează un număr de 11 milioane de migranți, în ultimii ani, doar din cele 4 țări studiate în adâncime: Ucraina, Polonia, România și Moldova.
  • Rezoluția finală identifică atât efecte pozitive, cât și negative ale migrației forței de muncă și cere „acțiuni concertate” pentru a reduce impactul negativ, atât în țările de origine, cât și în cele de destinație.
  • Între beneficiile migrației muncii sunt punctate: remitențele (sumele de bani periodice) către familiile din țara de origine, care contribuie la economia locală; reducerea șomajului în țara de origine și, astfel, reducerea unor tensiuni sociale; obținerea unor noi aptitudini de către angajații care pot reveni în țară și aduc astfel beneficii multiplicatoare economiei.
  • Între efectele negative sunt enumerate: scăderea generală a populației, familiile care sunt descompletate și copiii abandonați, schimbarea structurii sociale prin îmbătrânirea populației și destabilizarea sistemelor sociale (mai puțini contributori – mai mulți beneficiari), scăderea forței de muncă ce deține calificări (exodul de creiere).
  • Integrarea socială a migranților prin orice măsuri, recunoașterea calificărilor, bazele de date cu oportunitățile de muncă, eliminarea sau scăderea barierelor pentru muncitorii sezonieri sau armonizarea procedurilor pentru transferul forței de muncă sunt câteva soluții recomandate, în Rezoluția finală, statelor de destinație, pentru a culege cele mai bune rezultate ale fenomenului migrației forței de muncă.

CITIŢI ŞI:

* ȘOCANT! Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Adevăruri grave pe care propaganda PSD-ALDE le-a acoperit cu diversiunea „Sorina răpită de americanii traficanți de organe”

Licu şi Adina Florea, scoateţi banii! Părinţii adoptivi ai Sorinei cer daune în instanţă pentru că au fost blocaţi în România de ancheta SS-Gestapo, luată în serios de procurorul general

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Cazul Sorina. Propaganda rusă o laudă pe judecătoarea Dana Gârbovan şi îl atacă pe Cristi Danileţ

Părinţii Sorinei anunţă ambasada SUA după ce procurorul general s-a întors împotriva lor şi a trecut de partea celor care le-au abuzat fetiţa adoptată legal

Procurorul general Licu intră în jocul populist şi trece de partea abuzatorilor Sorinei. Şantajat pentru plagiat?

Sorina şi linşajul presei iresponsabile. Un articol despre manipularea mediatică ordinară şi impotenţa statului de a aplica legea

„Sorina, noi vom lupta, traficanţii nu te ia”. Tăriceanu, Dăncilă, Firea&co. se „lipesc” de scandalul fetiţei adoptate pentru a poza în victime ale justiţiei

„Când am văzut că Sorina e de etnie romă, am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil pentru că va ajunge la New York, unde culoarea nu contează»”

Primele imagini cu Sorina şi familia adoptivă din SUA. „Fetiţa este bine, am avut mereu un psiholog alături. Încercăm să trecem împreună peste acest moment greu”

Ciuvică a descoperit „mâna criminală” care a fraudat alegerile și a băgat ALDE sub 5%

Filiera roşie continuă atacul cu Dragnea în puşcărie. Tucă, scos de la naftalină de mogulul Adrian Sârbu, judecat pentru evaziune fiscală

Europa s-a săturat de sabotorii Justiţiei. Cel mai dur raport al GRECO atacă „SS-Gestapo”, secţia inventată pentru protejarea mafiei politice

Cei 7 PSD-iști care o protejează pe directoarea Cap-de-Porc. Printre ei: Tușa, Bacabașa, Pleșoianu. Din cauza lor, Parlamentul nu a putut afla de ce TVR i-a făcut campanie nerușinată lui Dragnea la „Viața Satului”

Șeful de cabinet al lui Tăriceanu e încolțit de DNA pentru șpaga de 800.000 $ a „jupânului”

PSD Dâmbovița, o afacere de „famiglie”. Clanul Plumb: mama președinte, fiul „vice”. „Mamițica îi construiește lui Goe un viitor”

VIDEO. Renate Weber (ALDE) spune că 1,5 milioane de votanți, cei de pe listele suplimentare, de fapt nici n-au existat!

„Când s-a dat sentința la Dragnea, toată lumea a izbucnit în urale de parcă ar fi dat gol România în finala Campionatului Mondial”

Dosarele grele abia acum vin peste Dragnea! Pe lângă ele, cel care i-a adus închisoarea a fost mizilic

Furie la Antena 3: PNL, USR și PMP nu i-au dat niciun leu în campanie, iar PSD și ALDE au plătit mai mult la RTV!

Șocul unei românce din Italia: „Am fost acasă să-mi îngrop tatăl. M-am îngrozit câtă șpagă mi s-a cerut”

Ajutați-ne să identificăm bruta lui Firea! Scrieți-ne dacă-l cunoașteți pe nemernicul din parcare!

Dăncilă urcă în barca „Statului Paralel”: pune într-o funcție importantă un fost șef SRI. „Cațavencii” lui Bușcu pierd Delta Dunării

Nepotism și secretomanie. Tarom ascunde un adevăr scandalos: toată familia directorului general e angajată la compania de stat!

4 COMENTARII

  1. aducet romanii acasa nenorocitilor, stiti ca pe romani nu i mai angajeaza nimeni in tarile principale din euopa? germania nici nu vrea sa auda de noi , prin olanda si belgia sunt luati la misto cu salarii de saraci , Dle johanis, cum e cu pactul de migrare ONU ? ce rol mai are Europa ? ce faceti cu cetatenii acestei europe ? de ce saraciti cetatenii europei ? cu ce a gresit cetatenii Europei ? Dle johanis, spune tii lui Merkel sa iubeasca europenii mai mult( asta nu are a face cu oamenii care au fugit de razboi)

  2. O mai mare tampenie ca acesta gaselnita din putul gandirii birocratice a incompetentei bruxelleze nici ca am mai citit vreodata. Ce ar fi ca APCE sa ia masuri ca milioanele de tineri europeni pana in 25 de ani care nu sunt nici la facultate si nu au nici serviciu din Spania pana in Grecia sa fie incadrati in munca pe salarii decente, ce ar fi ca APCE sa ia masuri in reducerea decalajului intre salariile mici si cele mari in toata Europa, sa impuna companiilor care vand in UE sa si produca in UE si europenii sa munceasca in UE pentru ei si UE?! Dar, nu, noi aducem asiatici dispusi sa lucreze pe salarii mai mici sa mentinem la nesfarsit saracia si frustrarea printre milioanele de europeni care se lupta pentru salarii decente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -