Armata Rusiei înregistrează, în prima săptămână a invaziei declanșate în Ucraina, un eșec logistic de proporții, care amintește de primele zile ale Operațiunii Barbarossa, din Al Doilea Război Mondial. Avertismentele experților occidentali, lansate înaintea invaziei, s-au confirmat: există sincope masive în aprovizionarea trupelor, care rămân adesea în pană de combustibil în mijlocul teritoriului inamic.
Militarii ruși sunt nevoiți să-și abandoneze blindatele, în numeroase cazuri, din cauză că rămân fără combustibil în mijlocul bătăliei sau în timp ce înaintează în teritoriul inamic. În alte cazuri, aceștia au rămas imobilizați pe drum spre obiectivele unde erau trimiși, așteptând cu orele sau cu zilele să vină cisternele pentru realimentare. A devenit de pomină filmulețul postat pe Twitter de un ucrainean care se oprește pe o șosea unde blindatele rusești staționau și îi întreabă pe militari ce fac acolo. Aceștia îi răspund că au rămas fără combustibil, iar ucraineanul se oferă să-i ducă el cu mașina, înapoi, în Rusia. Atât soldații ruși, cât și șoferul ucrainean au râs.
Situația este similară în privința muniției și a hranei. S-au viralizat imagini surprinse de camerele de supraveghere ale magazinelor cu soldați ruși care dau buluc și fură mâncare. Militarii în termen și rezerviștii armatei lui Putin au solde umilitor de mici – 2.087 de ruble pe lună, adică aproximativ 112 lei. Cu acești bani nu-și permit să cumpere ceea ce au nevoie. Armata nu reușea nici înaintea invaziei (când se aflau pe propriul teritoriu) să le trimită hrana la timp, iar situația s-a acutizat după ce s-a intrat în Ucraina.
Organizarea logistică s-a dovedit un dezastru, serviciile auxiliare eșuând să asigure un flux constant de echipamente, muniție și carburant pentru trupele din prima linie.
„Ursul rusesc a uitat un lucru important: combustibilul. Fără o logistică adecvată, nicio armată, oricât ar fi de puternică, nu poate s-o învingă pe alta”, comentează „The Jerusalem Post”, referindu-se la situația din Ucraina.
Dificultățile fuseseră anticipate de experții de la CSIS.org încă de acum o lună și jumătate, înainte de începerea conflictului. Comandamentul rusesc, scriau la vremea respectivă analiștii care explorau apropiata invazie, se confruntă cu o mare provocare, pentru că trebuie menținută în stare de luptă, pe teritoriu ostil și cu puține drumuri, o armată de 150.000 de oameni.
Inclusiv coloana-mamut de vehicule care se apropie de Kiev de câteva zile înaintează extrem de lent. Sute de blindate, tancuri, campioane formează un șir de vehicule care se întinde pe 60 de kilometri pe o șosea care are câte o singură bandă pe sensul de mers. Infrastructura Ucrainei nu este foarte dezvoltată, iar rușii au puține rute alternative la dispoziție dacă nu reușesc să cucerească orașele din drum.
În această situație, apărătorii știu cam pe unde vin inamicii și își pot concentra forțele să-i aștepte sau să organizeze ambuscade. Ucrainenilor li s-a recomandat să lovească în primul rând cisternele cu combustibil din coloanele de aprovizionare. Zeci dintre acestea au fost distruse.
Pe 2 martie, în dimineața celei de-a șaptea zile a invaziei, Ministerul Apărării din Ucraina a dat publicității un nou bilanț al pierderilor rusești. Au fost uciși 5.840 de militari ruși. Pe lângă aceștia, au fost distruse:
– 30 de avioane,
– 31 de elicoptere,
– 211 tancuri,
– 85 de tunuri,
– 862 de vehicule blindate,
– 40 de lansatoare multiple de rachete (MLRS),
– 2 nave,
– 355 de autovehicule,
– 60 de cisterne de aprovizionare cu combustibil,
– 3 drone,
– 9 sisteme antiaeriene.