Elena Udrea: „Vreau să dăm aproape în fiecare zi câte o știre pozitivă legată de mine”. Dan Andronic: „OK”. Cei doi „au încercat să oprească un editorial scris de Mircea Cărtărescu”

1
5980
Elena Udrea - Dan Andronic

În 2011, pe când era ministru influent în Guvernul Boc, Elena Udrea se comporta ca patroană de facto a cotidianului „Evenimentul zilei”. Ea primise ziarul drept mită de la Bogdan Buzăianu, celebru „băiat deștept” din energie. Dan Andronic, aparentul proprietar al publicației, îi propunea Elenei Udrea chiar și un mecanism prin care știrile pozitive despre ea să ajungă la el și apoi în ziar.

Jurnaliștii de la Libertatea.ro au consultat acordul de recunoaștere a vinovăției, pe care ”cărăușul” Radu Budeanu l-a agreat cu procurorii și care a ajuns la Tribunalul București. Instanța va decide astăzi dacă respectivul acord va fi acceptat.

În dosarul Hidroelectrica, detalii relevante sunt și stenogramele unor discuții dintre Elena Udrea și Dan Andronic privind conținutul editorial din EVZ.

Potrivit DNA, prin preluarea creanței de 900.000 de euro pe care Buzăianu o avea la Bobby Păunescu (co-patronul B1 TV), Udrea ar fi devenit de facto patroana EVZ, iar directorul ziarului, Dan Andronic, ar fi fost doar un paravan.

Elena Udrea este acuzată că ar fi primit de la Buzăianu o mită de 5 milioane de dolari, constând într-o geantă cu 3,8 milioane de dolari cash (dusă de Radu Budeanu și predată Anei Maria Topoliceanu pentru Elena Udrea) și o creanță de 900.000 de euro pe care Buzăianu o avea la Bobby Păunescu, patronul de atunci al EVZ.

La dosar se găsește corespondența pe e-mail dintre Elena Udrea și Dan Andronic, din 7 decembrie 2011. În acel moment, Udrea era ministrul Dezvoltării și Turismului.

Udrea către Andronic: „Vreau să dăm aproape în fiecare zi câte o știre pozitivă legată de mine sau de minister, direct sau indirect. Spre exemplu, faptul că America își face brand verde acum, iar România și-a făcut de doi ani”.

Andronic către Udrea: „OK. Cel mai bine ar fi ca cineva să le scrie cu toate nuanțele necesare și să mi le trimită mie”.

În plus, la volumul 41, fila 53, se arată că „inculpații (Elena Udrea și Dan Andronic – n. red.) au încercat să oprească un editorial scris de Mircea Cărtărescu”.

Scriitorul Mircea Cărtărescu avea rubrică săptămânală în „Evenimentul zilei”. El fusese „moștenit” de Dan Andronic de la fostele conduceri editoriale ale ziarului, de pe vremea când EVZ era deținut de compania elvețiană Ringier. Ulterior, Ringier i-a vândut ziarul lui Bobby Păunescu, care – prin neplata unei datorii – i l-a cedat lui Bogdan Buzăianu, de unde a ajuns sub formă de șpagă la Elena Udrea, în administrarea lui Dan Andronic.

În 2011, Elena Udrea și Dan Andronic căutau soluții pentru a scăpa de Mircea Cărtărescu, care era critic la adresa ministresei. Până la urmă, l-au șicanat până ce l-au determinat să renunțe la rubrica sa din EVZ.

Buzăianu scotea zilnic câte 9.500 de euro cash din bancă

În dosarul Hidroelectrica se arată că, din 2005, pentru a avea bani cash la îndemână pentru zile negre, Bogdan Buzăianu scotea din bancă zilnic câte 9.500 de euro, cerând doar bancnote de 500 de euro.

Potrivit legii, doar sumele cash peste 10.000 de euro trebuie raportate automat de bănci la Oficiul Național de Combatere și Prevenire a Spălării Banilor (ONCPSB).

Radu Budeanu, actualul patron al publicațiilor Cancan, Gândul, Ciao și Prosport, a recunoscut că a luat o geantă cu 3,8 milioane de dolari de la Buzăianu și i-a dat-o Anei Maria Topoliceanu, chiar în sediul PDL, pentru Elena Udrea. Mita ar fi fost pentru menținerea contractelor dintre firmele lui Buzăianu și Hidroelectrica.

Budeanu a bătut palma cu procurorii pentru o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 4 ani. Acordul trebuie validat de judecător și are termen miercuri la Tribunalul București.

Potrivit documentelor din dosar, Alpha Bank a transmis Oficiului Național de Combatere și Prevenire a Spălării Banilor informații referitoare la operațiunile derulate de Bogdan Buzăianu.

„Astfel, începând cu octombrie 2005, clientul a retras aproape zilnic suma de 9.500 de euro, cerând întotdeauna bancnote de 500 de euro. Pe data de 7.02.2006, clientul a transferat suma de 5.500.000 de euro, ca plată urgentă, în contul său din Elveția”, se arată în dosar.

„Elementele declarate suspecte de către bancă au fost retragerile succesive ale sumelor de 9.500 euro, sub limita de raportare, și cererea ca banii să fie eliberați în bancnote de 500 de euro”. Aceste elemente „reprezintă indicii temeinice de spălare a banilor proveniți din evaziune fiscală și corupție”, potrivit documentelor din dosar.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Virgula dilematică: Elena Udrea îi poruncește lui Traian Băsescu să candideze sau faultează grav limba română?!

Teodorovici: „Depun plângere penală! Ciolacu e infractor, face acțiuni mafiote. Parchetul poate cere radierea PSD”

1 COMENTARIU

  1. După ce și-a băgat degetul in cur îl duce la nas… asta-i parașuta asta..nu știu justiția de ce nu-și face treaba…o asemenea curva să-și bată joc de o țară întreagă prin declarațiile făcute, să vedeți ce va face in campania marinarului… asta e in stare de orice…voi vorbiți de ciuma roșie,dar grupul infracțional organizat PDL e ciuma portocalie…ce dezastru au lăsat criminalii ăștia a fost unicat in lume….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here