Vânată de Lukașenko, profesoara care a îndrăznit să-l înfrunte pe tiran s-a refugiat în Lituania

0
4996

Svetlana Tihanovskaia (37 de ani), lidera opoziției anti-Lukașenko din Belarus, dată dispărută după alegerile prezidențiale în care dictatorul a obținut al 6-lea mandat prezidențial, a ajuns în Lituania, a anunțat ministrul de Externe din această țară, marți dimineață, pe Twitter.

„A ajuns în Lituania și este în siguranță acum”, a scris Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe.

Luni, Tihanovskaia a refuzat să se declare învinsă în alegerile prezidențiale în fața lui Lukașenko. Președintele în funcție a fost declarat învingător în scrutin cu 80,23% din voturi, însă opoziția din Belarus afirmă că alegerile au fost falsificate și că adevărata învingătoare este Tihanovskaia.

Inclusiv mai multe state occidentale au tras concluzia că alegerile din Belarus n-au fost nici corecte, nici libere.

Mii de oameni au ieșit în stradă la Minsk și în alte orașe din Belarus pentru a protesta în legătură cu realegerea lui Lukașenko. Manifestațiile au fost reprimate violent de forțele de ordine, care au arestat peste 3.000 de protestatari.

Regimul Lukașenko a oprit internetul, pentru ca protestatarii să nu mai poată comunica.

Svetlana Tihanovskaia, o profesoară de engleză în vâstă de 37 de ani, a decis să candideze după ce soțul ei, Serghei Tihanvoski, un blogger popular, a fost arestat după ce și-a anunțat candidatura împotriva lui Lukașenko.

Tihanovskaia a promis că, dacă va deveni președinte, va organiza noi alegeri, libere și corecte.

Șeful KGB din Belarus, un apropiat al lui Lukașenko, a anunțat luni că instituția condusă de el a anihilat o tentativă de asasinare a Svetlanei Tihanovskaia, fără a preciza însă cine erau asasinii.

Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania întrucât a fost avertizată că va fi arestată ca și soțul ei, sub acuzația că instigă masele la proteste și tulburări sociale, în strânsă legătură cu „unele puteri străine”.

Lituania este fostă republică sovietică, dar acum face pare din Uniunea Europeană și din NATO.

Lituania (2,8 milioane de locuitori) are graniță terestră cu Belarus (12,5 milioane de locuitori).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here