Virgula dilematică: Elena Udrea îi poruncește lui Traian Băsescu să candideze sau faultează grav limba română?!

4
3910
Elena Udrea - Traian Băsescu

Elena Udrea a postat luni un mesaj entuziast pe pagina sa de Facebook: fosta politiciană jubilează că Traian Băsescu va candida din nou pentru funcția de primar general al Capitalei. Textul are însă și o mare ambiguitate.

O virgulă pusă de Elena Udrea între „Traian Băsescu” și „candidează” introduce o mare dilemă: îi ordonă fosta „blondă de la Cotroceni” fostului președinte să candideze sau comite o eroare gramaticală gravă, punând virgulă între subiect și predicat?

Postarea Elenei Udrea

„Gata, s-a terminat cu gluma!

Candidații și susținătorii lor, cei aflați la vedere sau ascunși aiurea, prin «păduri», își pot lua găletușele din nisip și pot merge acasă!

Traian Băsescu, candidează! Și ca întotdeauna, câștigă!

Se face din nou politică în România! Se face din nou administrație în România!”

Cu sau fără virgulă?

Există două variante:

  1. Virgula e pusă corect, ceea ce face ca fraza să fie imperativă: Traian Băsescu, candidează! Sau, mai pe scurt: Traiane, candidează! Ar fi un fel ordin sau o rugăminte adresată fostului președinte.
  2. Virgula e în plus, avem de-a face cu una dintre cele mai grave erori gramaticale: virgulă între subiect și predicat. De fapt, Elena Udrea face o constatare: Traian Băsescu candidează.

Întregul mesaj pare să favorizeze varianta a doua, căci entuziasmul caraghios al Elenei Udrea nu lasă loc de dubii: fostei ministrese îi e clar că Traian Băsescu candidează.

În acest caz, Udrea ar faulta grav limba română.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  1. Asta nu intelege ca e ca o piatra de moara la gatul marinarului si cu cat apare ca sustinatoare😘,cu atat lumea isi aminteste ca e puscariasa si are de dat socoteala inca la DNA pentru jafurile din banii publici !Dupa ce ca are verdict OFICIAL SI DEFINITIV de colaborator al secu ,ca politie politica,nea’ Petrov-alias basescu😉 merge tarat de udrea spre un glorios 2-3 % si isi ingroapa definitiv si urma de reputatie ramasa dupa mandatul de presedinte!!Hai la vale….cu noroc!😬😡

  2. Domnule Cartianu, „faultarea” limbii române, în scris și în vorbire, se produce în mod curent de multă vreme și, cel mai grav, nu ia nimeni nicio măsură. Despărțirea subiectului de predicat, prin virgulă, se practică în mod uzual de către posturile TV. Aceleași posturi angajează reporterițe agramate și, uneori, chiar analfabete, fără un minim de cultură. Personaje cu pretenții și funcții înalte (jurnaliști „bătrâni”, profesori universitari, analiști politici, istorici, politicieni etc) apar pe ecranele TV și își etalează cu „mândrie” agramatismul, analfabetismul și incultura. Din păcate, aceasta este țara în care trăim și aceștia sunt ai săi minunați locuitori! Se poate face un studiu amplu pe această temă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here