Dragnea și Tăriceanu pun în pericol parteneriatul strategic cu SUA! Înțelegere dubioasă cu China, îngrijorare la Washington

1
1478
Tăriceanu acuză "statul paralel" că vrea să-l scoată din viața politică și, când colo, el a încălcat în mod grosolan legea

Nu doar relațiile României cu Uniunea Europeană sunt puse în pericol de guvernarea PSD-ALDE, ci și cele cu partenerul strategic de peste Ocean. Două voci importante de la Washington – un congresman și un ministru – atrag atenția asupra pătrunderii periculoase a Chinei la Centrala nucleară de la Cernavodă.

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că Guvernul Dăncilă vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat. Întrebat, într-o dezbatere din Subcomisia pentru energie a Congresului SUA, dacă e îngrijorat de faptul că România construiește cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de kilometri distanță de baza militară de la Mihail Kogalniceanu, Perry a spus „Da”, informează G4Media.ro.

Adam Kinzinger, congresman din Illinois, i-a adresat ministrului Perry următoarea întrebare: „Sunt îngrijorat că aliații noștri români iau serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. Săptămâna aceasta, România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare, în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de Guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră, la câțiva kilometri de baza MK (Mihai Kogălniceanu – n. red.), unde avem soldați americani. Din punctul de vedere al securității naționale, sunteți îngrijorat din cauza acestei investiții a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”. Perry a răspuns: „Da”.

Dialogul Kinzinger – Perry, în imaginile de mai jos, de la minutul 1.44.00.

Congresmanul i-a adresat secretarului Perry o nouă întrebare: „Cum ne putem angaja cu România astfel ca procesul de selecție (la Cernavodă) să fie transparent și corect?”.

Secretarul american al Energiei a spus că va merge în România „în prima săptămână din iunie”, după ce recent s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepremierul României. Perry a mai spus că Guvernul SUA este într-un „dialog activ cu prietenii noștri pe câteva proiecte nucleare”.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă (în care Ministerul Energiei e acționar majoritar), și compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat pe 8 mai acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii și operării reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă.

Administrația Trump a avertizat în repetate rânduri în legătură cu influența politică și economică în creștere a Chinei în Europa.

CITIȚI ȘI:

* „Eşti sigur că vrei să renunţi la România?” Super-clip de apel la vot cu Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Medeea Marinescu, Marius Manole, Mihai Călin

1 COMENTARIU

  1. Gașca de bandiți PSD-ALDE vinde pe șpagă România pe bucăți și minte ca așa ne-a obligat UE. Oare UE ne-a obligat să dăm toată industria de aluminiu rușilor? Oare UE ne-a obligat să dăm toate rafinariile rușilor? Oare UE ne-a obligat să dăm toată industria sarmei rușilor ? Oare UE ne-a obligat să dăm arabilor Insula Mare a Brăilei, cel mai roditor pământ al României? … Nu cumva gașca de bandiți bolșevici PCR-PSD-ALDE au dat celor cu șpagă mai mare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here