Acasă News Dragnea și Tăriceanu pun în pericol parteneriatul strategic cu SUA! Înțelegere dubioasă...

Dragnea și Tăriceanu pun în pericol parteneriatul strategic cu SUA! Înțelegere dubioasă cu China, îngrijorare la Washington

Nu doar relațiile României cu Uniunea Europeană sunt puse în pericol de guvernarea PSD-ALDE, ci și cele cu partenerul strategic de peste Ocean. Două voci importante de la Washington – un congresman și un ministru – atrag atenția asupra pătrunderii periculoase a Chinei la Centrala nucleară de la Cernavodă.

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că Guvernul Dăncilă vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat. Întrebat, într-o dezbatere din Subcomisia pentru energie a Congresului SUA, dacă e îngrijorat de faptul că România construiește cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de kilometri distanță de baza militară de la Mihail Kogalniceanu, Perry a spus „Da”, informează G4Media.ro.

Adam Kinzinger, congresman din Illinois, i-a adresat ministrului Perry următoarea întrebare: „Sunt îngrijorat că aliații noștri români iau serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. Săptămâna aceasta, România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare, în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de Guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră, la câțiva kilometri de baza MK (Mihai Kogălniceanu – n. red.), unde avem soldați americani. Din punctul de vedere al securității naționale, sunteți îngrijorat din cauza acestei investiții a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”. Perry a răspuns: „Da”.

Dialogul Kinzinger – Perry, în imaginile de mai jos, de la minutul 1.44.00.

Congresmanul i-a adresat secretarului Perry o nouă întrebare: „Cum ne putem angaja cu România astfel ca procesul de selecție (la Cernavodă) să fie transparent și corect?”.

Secretarul american al Energiei a spus că va merge în România „în prima săptămână din iunie”, după ce recent s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepremierul României. Perry a mai spus că Guvernul SUA este într-un „dialog activ cu prietenii noștri pe câteva proiecte nucleare”.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă (în care Ministerul Energiei e acționar majoritar), și compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat pe 8 mai acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii și operării reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă.

Administrația Trump a avertizat în repetate rânduri în legătură cu influența politică și economică în creștere a Chinei în Europa.

CITIȚI ȘI:

* „Eşti sigur că vrei să renunţi la România?” Super-clip de apel la vot cu Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Medeea Marinescu, Marius Manole, Mihai Călin

loading...

1 COMENTARIU

  1. Gașca de bandiți PSD-ALDE vinde pe șpagă România pe bucăți și minte ca așa ne-a obligat UE. Oare UE ne-a obligat să dăm toată industria de aluminiu rușilor? Oare UE ne-a obligat să dăm toate rafinariile rușilor? Oare UE ne-a obligat să dăm toată industria sarmei rușilor ? Oare UE ne-a obligat să dăm arabilor Insula Mare a Brăilei, cel mai roditor pământ al României? … Nu cumva gașca de bandiți bolșevici PCR-PSD-ALDE au dat celor cu șpagă mai mare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările