A doua condamnare grea pentru Darius Vâlcov: 6 ani și 6 luni de închisoare, după alți 8 ani. Șpăgi de 2,5 milioane de euro luate ca primar al Slatinei

1
2938
Când își dau mâna bandiții

La interval de doi ani și jumătate, Darius Vâlcov (43 de ani) primește a doua condamnare la închisoare, în primă instanță. Ambele condamnări sunt pentru fapte de corupție săvârșite ca primar al orașului Slatina (2004-2012). Niciuna nu este definitivă.

Cele două condamnări ale lui Darius Vâlcov:

  • 8 februarie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție: 8 ani de închisoare, pentru luare de mită (6,2 milioane de lei);
  • 21 iulie 2020: Tribunalul Gorj: 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru luare de mită (4,3 de lei).

Totalul șpăgilor luate de Vâlcov, în cele două dosare, dovedite de procurori și confirmate de judecători în primă instanță: 10,5 milioane de lei (circa 2,5 milioane de euro, la vremea respectivă).

Șpagă cu repetiție: 6,2 milioane + 4,3 milioane de lei

Tribunalul Gorj l-a condamnat marți, în primă instanță, pe Darius Vâlcov la 6 ani și 6 luni de închisoare, într-un nou dosar de corupție.

Fostul primar al Slatinei a fost condamnat pentru luare de mită, fiind acuzat de DNA că ar fi primit comisioane 4,3 milioane de lei de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu Primăria. E vorba de contracte pentru izolarea termică a blocurilor, reabilitarea centrului istoric al Slatinei și lucrări de extindere a rețelei de apă din județul Olt.

Dosarul a fost instrumentat de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și judecat de Tribunalul Gorj.

Darius Vâlcov mai are o condamnare grea, tot în primă instanță și tot pentru corupție. Pe 8 februarie 2018, un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), format din judecătoarele Silvia Cerbu, Simona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu, l-a condamnat la 8 ani de închisoare, tot pentru luare de mită (6,2 milioane de lei). Judecarea apelului în acel dosar a fost suspendată până la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind obligativitatea respectării de către ÎCCJ a deciziei CCR privind nelegala constituire a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte.

Din rechizitoriul dosarului judecat la Târgu-Jiu, cu sentință astăzi

  • „1. În perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.
  • 2. În aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.
  • 3. La data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014 (data emiterii primei facturi către S.C. Compania de Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Pentru aceleaşi lucrări, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la data de 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei, mai sus amintită.
  • Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU-EVENIMENT. Andreea Esca, în lacrimi: „Am fost infectați eu, soțul meu și fiul nostru. Mi-am pierdut complet gustul și mirosul, nu mai simțeam usturoiul și parfumurile tari”

VIDEO. Caraghioșii din Piața Victoriei: „Suntem ultimi rezistenți în fața tiraniei!”. S-a scandat „Jos nazismul!”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here