Donald Trump, achitat de Senat după acuzația de „instigare la insurecție”. A pierdut la vot (43-57), dar era nevoie de încă 10 voturi împotriva sa pentru a fi condamnat

15
788
Donald Trump

Fostul președinte american Donald Trump (74 de ani) a fost achitat sâmbătă de Senat. Acuzația care i-a fost adusă: instigare la insurecție, după ce Trump ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie.

Au fost 57 de voturi pentru condamnare (50 de democrați și 7 republicani) și 43 de voturi pentru achitare. Pentru condamnarea fostului președinte era nevoie de 67 de voturi (două treimi din Senat).

Este pentru a doua oară când Donald Trump trece printr-o procedură de impeachment – o premieră în istoria SUA. Ca și în cazul primului proces, cel din 2019, politicianul republican a fost achitat, pentru că la votul senatorilor n-a fost atins pragul de două treimi pentru condamnare.

Pe 13 ianuarie, Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe Donald Trump, cu 232 de voturi pentru și 197 împotrivă. Atunci, 10 republicani au votat alături de democrați, iar 4 s-au abținut. În Camera Reprezentanților, punerea sub acuzare se face cu majoritate simplă (50%+1), nu cu două treimi ca la Senat.

Sâmbătă, 13 februarie, Senatul a votat cu 57 de voturi pentru condamnarea lui Trump, față de 43 de voturi împotrivă, însă pentru un verdict de vinovăție era nevoie de cel puțin 67 de voturi.

„Prin prezenta, Donald Trump este achitat”, a anunțat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul.

Doar 7 senatori republicani s-au alăturat democraților pentru a vota în favoarea condamnării fostului președinte. Este vorba despre Mitt Romney (care a votat pentru condamnarea lui Trump şi în primul proces de impeachment, în 2019), Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Ben Sasse, Pat Toomey şi Lisa Murkowski.

Senatul american numără 50 de republicani și 50 de democrați, raportul de forțe fiind înclinat, în cazul egalității, de votul vicepreședintei Kamala Harris (democrată), care este și președintă al Senatului.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden.

În 2019 i-a fost mai ușor

Donald Trump a mai trecut printr-o procedură de impeachment, în 2019, pentru două capete de acuzare.

 • În Camera Reprezentanților, dominată de democrați, Trump a fost pus sub acuzare atât pentru abuz de putere (230 pentru, 197 contra), cât și pentru obstrucționarea Congresului (229 pentru, 198 împotrivă).
 • În Senat, dominat de republicani, Trump a fost achitat pentru ambele acuzații: abuz de putere (48 de voturi pentru, 52 contra), respectiv obstrucționarea Congresului (47 pentru, 53 contra).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

15 COMENTARII

 1. Așadar, ȘAPTE (7!) senatori REPUBLICANI (!) au votat… alături de democrați, PENTRU condamnare!

  (FOARTE!) RAR se întâmplă așa ceva, în Senatul american…

  Acei republicani au fost NU „trădători”, ci… DIMPOTRIVĂ (!): super-DEVOTAȚI (!) partidului-LOR, înțelegând că doar ÎMPIEDICAREA prin Lege a nebunului de a mai candida și în 2024 (așa cum… a tot anunțat că intenționează s-o facă!) poate salva această formațiune de la… UN NOU DEZASTRU-ELECTORAL, peste patru ani!

  Noi, caaa… aproape-fanatici PRO-REPUBLICANI dintotdeauna (!), sperăm ca acest Trump să NU reușească să facă-praf încă-o-dată/în-continuare… ELEFANTUL-republican, spre satisfacția… MĂGARULUI-democrat, daaaaaaaaaaaaaaa?!!!

 2. Vinatoare de vrajitoare. Daca reuseau se faceau de ris americanii inca o data in toata lumea. De parca nu se facusera de ris suficient cu politica corecta.
  Daca s-a incalcat vreo lege numai niste judecatori pot hotari, nu niste politicieni.

 3. Trumpeta este reprezentantul proștilor frustrați și har Domnului are destui adepți și în America și în lumea larga. Cu lozinca „Make America great again!” Trumpeta urla în gura mare cum ca America nu ar mai fi „great”, ceea ce-i unge pe suflet pe bolșevici: în sfârșit se adeverește propaganda stalinista „Capitalismul putred pe marginea prăpastiei !”

 4. ”Noi”, care ”noi”, vorbeste in numele tau, nu si in numele altora! Chiar este o vanatoare de vrajitoare, o arata constanta hartuiala de care-a avut parte Trump timp de 4 ani, iar ea continua.
  Posibil sa candideze pentru un loc de senator peste 2 ani, si ma indoiesc amarnic ca n-ar fi ales. Odata intrat in congresul american, putin probabil sa nu candideze din nou in 2024. La ce mici farame va face Biden America cu stangismul lui, este evident ca va fi nevoie clara ca cineva sa repuna pe baze solide capitaliste economia americana, si cine altcineva e mai bun ca Trump sa faca asta? Votul prin corespondenta a fost lovitura electorala pe care democratii au dat-o Americii, fara el, iesea Trump presedinte fluierand. Este o mare mizerie votul prin corespondenta, pentru ca nu conteaza cine voteaza, ci doar cine numara sacii de voturi. Votul prin corespondenta a dat ca Trump n-a fost votat de militari, ceea ce este o imensa minciuna, cata vreme el voia sa-i cheme acasa de pe toate fronturile de razboi. Si cate, cate altele…

  • Doamnă, dacă Vă referiți la noi (dacă nu, atunci… NE CEREM SCUZE!), când acuzați că am încerca să vorbim și în numele altora, Vă asigurăm că NU despre asta e vorba!

   Pur și simplu, am folosit mereu (în toată cariera noastră jurnalistică, de… peste 31 de ani – ! –, și vom continua s-o facem!) nu numai pluralul persoanei-a-doua, ci și… pe cel al persoanei- întîi, tot în semn de RESPECT pentru adresant/cititor, nicidecum ca pe vreun… plural-colectiv sau, Doamne-ferește, ca pe unul… „al-majestății”, cum am mai fost acuzați de către cei care nu cunosc regulile CLASICE – ! – de DEFERENȚĂ-în-SCRIS!

   Dumneavoastră, ca profesoară de limba-română (dacă am înțeles bine…), suntem siguri că ați predat și elevilor/studenților acest… STIL al JURNALISMULUI-CLASIC, care mai este și acum folosit în Occident (la noi… aproape DELOC, din nenorocire!)…

   Cel care scrie folosind pluralul persoanei-întîi NU se „dă mare”, ci… chiar DIMPOTRIVĂ: este o REVERENȚĂ la adresa cititorului/adresantului, o dovadă de… MODESTIE/UMILINȚĂ: dacă nu ai luat Premiul Pulitzer sau Nobel, dacă nu ai ajuns academician „măcar”, te faci de râs folosind singularul la persoana-întîi, de parcă ai fi vreun… „MARE-CINEVA” (așa cum o fac mai ales „jurnalizdele-frenetice” de pe la noi, fătucile astea SEMI-ANALFABETE – dar… cu masterate „fără-număr-,-fără-număr”, luate… se știe cum! –, care se trezesc angajate prin redacții și încep, imediat, să se creadă „buricul-pământului” în materie de presă și deee… Viață!

   Așadar, chiar dacă am scris „noi”, este vorba, bineînțeles,… DOAR despre opinia subsemnatului!!!!!

   • Și apropo…, și noi suntem (NECLINTIȚI!) DE-DREAPTA (!), la alegerile americane „ținem” dintotdeauna/întotdeauna cu republicanii, nu-i suportăm peee… „ULTRA-liberalii” de la C.N.N., „Washington Post” sau „New York Times”, NU ne place (DELOOOC!) Joe Biden (așa cum NU ne-au plăcut nici soții Clinton sau Obama!), NU-i suferim pe „democrații” din S.U.A., dar… Donald Trump A DEPĂȘIT TOATE „LINIILE-ROȘII” ALE DEMOCRAȚIEI-„de-tip-american”, făcând, astfel, (MULT!) RĂU… PROPRIULUI-PARTID!!!

    Și pentru că ați pomenit de anunțata (de către Trump) retragere a trupelor americane din teatrele „fierbinți” de operațiuni militare, încercăm/propunem o paralelă-peste-timp: republicanul Richard Nixon, care a retras din Indochina trupele trimise de către… democrații – ! – Kennedy și Johnson, acela… DA, a fost, cu-adevărat, un mare (PE NEDREPT!) NEînțeles de către societatea americană a timpului său, adică din furtunoșii/”revoluționarii” ani (’60-)’70!
    Dar Donald Trump (atenție: cu un Senat dominat de republicani și, în general, cu o Cameră-a-Reprezentanților mai degrabă favorabilă politicilor republicane!!!!!!) … A LIVRAT PREA PUȚIN DIN CEEA CE A PROMIS acum patru ani, ajungând (RAPID!) să se certe (ÎNCONTINUUU!) chiar cu o (IMPORTANTĂ!) parte din… propria formațiune politică!

    După… „bomba-Trump” (explodată în… INTERIOR!), Partidul Republican din Statele Unite ale Americii are (chiar…IMPERIOASĂ!) nevoie deee… RESETARE-și-RECONSTRUCȚIE!!!!!!!!

    • Și ca să încheiem: DA, SUNTEM DE ACORD, 100(0)% (!), CU DUMNEAVOASTRĂ în privința… VOTULUI-prin-CORESPONDENȚĂ… (MASIV/DECISIV!) FRAUDAT, (în… DEFAVOAREA lui Trump și, logic, în favoarea lui Biden!

     Acest lucru va GREVA, fără îndoială, asupra… „LEGITIMITĂȚII” (și, în-consecință: CREDIBILITĂȚII, PRESTIGIULUI și, automat, FOȚEI!) mandatului președintelui S.U.A., în acești patru ani!
     Ceea ce NU este bine pentru Statele-Unite și, IMPLICIT (!), pentru ÎNTREAGA-LUME(-GLOBALIZATĂ)…

     • Băi, „Vlaicu”, ce rost are să-i explicăm unor indivizi cu doar câteva clase-primare, așa cum sunteți voi, OAMENII-RUȘILOR de la A.U.R. și „Neamul-Românesc”, ce rol au majusculele atunci când NU se poate posta cu aldine/bold sau cu italice/cursive (pentru întărire/subliniere) sau faptul că a (te) COMPLETA nu înseamnă, nicidecum, a vorbi singur…

      Da, aveți dreptate să vă rămânem-în-gâtlej noi, U.S.R.-iștii, căci… noi suntem sfârșitul vostru, TRĂDĂTORI-de-ȚARĂ ce sunteți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here