marți, februarie 27, 2024
AcasăLumeaAmericaTrump forțează lovitura de stat. "Fă-o, Mike! Curaj extrem!", dar "vicele" Pence...

Trump forțează lovitura de stat. „Fă-o, Mike! Curaj extrem!”, dar „vicele” Pence n-a cedat presiunii infernale a șefului său

-

Scene șocante la Washington. Clădirea Capitoliului ocupată de sute de susținători violenți ai președintelui în exercițiu, Donald Trump. Ședința de validare a președintelui ales, Joe Biden, a fost suspendată. Congresmenii – evacuați. Trump – instigator pe tot parcursul zilei.

Șansele de reușită ale lui Donald Trump, în tentativa sa de puci, s-au prăbușit spre zero în  momentul în care vicepreședintele SUA, Mike Pence, a refuzat să intre în jocul periculos al șefului său de la Casa Albă. Pence a rezistat rugăminților și amenințărilor lui Trump.

De asemenea, congresmeni republicani influenți s-au opus insurecției nebunești a președintelui – republican și el – Donald Trump.

Președintele încă în exercițiu a reușit doar un puseu de anarhie, o „mineriadă” care șochează America și un moment rușinos pentru cea mai mare democrație a lumii. Care democrație, însă, rezistă.

- Advertisement -

Ziua de miercuri, 6 decembrie, a avut 5 momente-cheie. Toate 5 definesc o tentativă de lovitură de stat, pregătită de „tabăra Trump” și împinsă până la nebunie de președintele aflat la final e mandat, incapabil să accepte înfrângerea sa la alegerile din 3 noiembrie 2020.

Episodul 1. Cererea disperată a lui Trump: „Fă-o, Mike! Acesta este momentul pentru curaj extrem!”

Cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei lui Joe Biden, Donald Trump îl roagă, îl imploră, îl presează, îl amenință pe vicepreședintele său, Mike Pence, să blocheze procedura și să răstoarne de unul singur rezultatul alegerilor, deși acest lucru nu este posibil constituțional și legal.

Trump a făcut toate acestea printr-un mesaj pe Twitter adresat vicepreședintelui. În mesaj, Trump susține în mod fals că „statele vor să-și corecteze voturile” și face din nou apel la teoriile conspirației pe care le susține cu privire la alegerile prezidențiale din 2020.

- Advertisement -

Mike Pence este omul-cheie în această procedură pentru că el, având și calitatea de președinte al Senatului, prezidează ședința comună a Congresului (Senat + Camera Reprezentanților). Rolul său în această ședință comună este acela de a înregistra formal votul marilor electori în favoarea lui Joe Biden (306 – 232). Rolul său este strict protocolar.

Mesajul instigator al lui Trump:

„Statele vor să-și corecteze voturile, despre care știu că sunt bazate pe iregularități și fraudă, iar procesul corupt nu a primit aprobarea Legislativului. Mike Pence nu trebuie decât să le trimită înapoi către state ȘI CÂȘTIGĂM. Fă-o, Mike, acesta este momentul pentru curaj extrem!”

Episodul 2. Trump coboară printre anarhiștii săi. „Nu vom ceda niciodată! Nu vom recunoaşte niciodată!”

Donald Trump a afirmat miercuri, în faţa susţinătorilor săi entuziaşti, că nu-şi va recunoaşte „niciodată” înfrângerea în scrutinul de la 3 noiembrie în faţa democratului Joe Biden.

„Nu vom ceda niciodată! Nu vom recunoaşte niciodată!”, a declarat Trump în faţa participanţilor la mitingul – finanţat de echipa sa de campanie – din zona Parcului Ellipse, în apropiere de Casa Albă.

„Vom opri acest furt! Am câştigat aceste alegeri şi le-am câştigat la scară mare”, a tunat Trump, insistând asupra ipotezei fraudei electorale.

Trump a folosit momentul pentru a-i cere încă o dată vicepreşedintelui său, Mike Pence, să nu certifice victoria lui Joe Biden în cadrul sesiunii extraordinare a Congresului. Trump i-a calificat pe aleşii republicani drept „slabi” şi „patetici”.

„Dacă Mike Pence face treabă bună, noi vom câştiga alegerile. Dacă nu o va face, va fi o zi tristă pentru ţara noastră”, a declarat Trump, lăsând să se înţeleagă că se îndoieşte de atitudinea vicepreşedintelui său.

Episodul 3. Ședința Congresului. Mike Pence anunță că nu va silui Constituția pentru a-l ajuta pe Trump

Cu puțin timp înainte de începutul sesiunii comune a Congresului (programată de la ora locală 13.00), vicepreședintele Mike Pence a anunțat că nu-și va încălca rolul constituțional pentru a-l ajuta pe Trump. Printr-un comunicat adresat colegilor săi din Congres, el a spus că nu are autoritatea de a respinge voturi din partea Colegiului Electoral și că nu are de gând să-și depășească rolul formal.

Din comunicatul lui Mike Pence:

„Unii cred că eu, în calitate de vicepreședinte, pot să accept sau să resping unilateral voturi ale Colegiului Electoral. Alții cred că voturile nu ar trebui niciodată contestate de sesiunea comună a Congresului.

După studierea atentă a Constituției noastre, a legilor și istoriei, cred că niciuna dintre ele nu este corectă.

Fondatorii noștri au fost foarte atenți la posibilitatea monopolizării puterii și au creat o republică bazată pe separația puterilor, pe pârghii și contraponderi înscrise în Constituția Statelor Unite.

Învestirea vicepreședintelui cu autoritate unilaterală de a decide cine a câștigat alegerile prezidențiale este complet contradictorie cu această filosofie.”

Episodul 4. Trump e furios: „Mike Pence nu a avut curaj să facă ce trebuia!”

Donald Trump a reacționat imediat printr-un nou mesaj pe Twitter, în care îl critica pe vicepreședintele SUA, Mike Pence.

Mesajul furios al lui Trump:

„Mike Pence nu a avut curajul să facă ce ar fi trebuit pentru a ne proteja țara și Constituția, să le dea ocazia statelor să valideze un set corect de fapte, nu pe cele frauduloase și incorecte. SUA cere adevărul!”

Episodul 5. Trumpiști înarmați ocupă Capitoliul. Ședința se suspendă. Validarea lui Biden se amână

Voturile din primele state, Alabama și Alaska au fost numărate fără obiecții, însă reprezentantul Paul Gosar și senatorul Ted Cruz au formulat prima obiecție, la numărătoarea voturilor din partea statului Arizona, câștigat de Joe Biden. Cele două camere ale Congresului s-au retras pentru a dezbate obiecția, înainte de a vota și a reveni în sesiune reunită pentru a stabili felul în care va continua procedura.

Dar ședința n-a mai putut continua, pentru că situația a degenerat.

Susținătorii lui Donald Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea Capitoliului. Camerele aflate în dezbaterea obiecției asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen. Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

Autoritățile locale din Washington DC au anunțat că orașul intră în stare de asediu. Clădirea Capitoliului a fost pusă în lockdown.

Toată Garda Națională din Washington DC a fost chemată pentru a restabili ordinea în capitala federală, iar guvernatorul statului vecin Virginia a anunțat că activează Garda Națională din stat pentru a interveni în Washington DC.

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea, în timp ce unii dintre legislatori, pe cale să fie evacuați, s-au baricadat în săli de ședință. În mai multe clipuri video se poate vedea cum oficialii americani încearcă să blocheze ieșirile. Sala Senatului a fost ocupată de protestatari, iar unul dintre ei a fost fotografiat stând pe scaunul președintelui Senatului.

O femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept pe domeniul Capitoliului, conform unor surse citate de CNN. Circumstanțele incidentului nu sunt încă clare.

Între timp, gloata de trumpiști strigă pe holurile clădirii Capitoliului „Îl vrem pe Trump!”, iar forțele de ordine încearcă să restabilească ordinea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul blochează schema ticăloasă a PSD-istului Chiriță de la ANRE, eliminând haosul din piața de gaze. Clienții vor fi trecuți din oficiu la cea mai bună ofertă a furnizorului actual

* Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

- Advertisement -

5 COMENTARII

  1. Iar s-au incins la creier vuvuzelele de stinga. Trump nu poate accepta furtul de voturi. Dictator? Poate mai autorita dar nu dictator. Dictatura o sa vedeti cind o sa vina politia gindirii a neomarxistilor. Iar idiotii utili vor cadea primii. Lumea uita, insa sa ne amintim ca Trump a fost votat in principal de frica stingistilor.
    Numai un timpit de neomarxist ca CTP poate sa-l compare pe Trump cu Hitler si cu Stalin. Nefacind diferenta intre ce au facut unii si altii. Singurul lucru ce nu-i place lui CTP in privinta dictaturii e ca nu e el dictatorul.
    Cind Antifa si BLM jefuiau si distrugeau magazine ati tacut milc, dealtfel ca toata presa de stinga. Si atunci tot Trump era de vina. Nu am inteles niciodata, in cazul vostru, cum poti sa fi anticomunist si pro neomarxism.

    • De acord. Am citit mai demult o poveste ”corecta politic”, era hidoasa. Cam asa va deveni America, pe mana corectilor politic. Si Trump chiar a fost furat la voturi, votul prin posta a ajutat o frauda absolut de exceptie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -