Crucea Roșie Internațională a anunțat luni că unul din „coridoarele umanitare” propuse de Rusia pentru evacuarea civililor din Mariupol era, de fapt, minat! Tentativa de scoatere a oamenilor din orașul asediat a eșuat astfel, luni, pentru a treia zi consecutiv, în timp ce rușii continuă să bombardeze orașul ucrainean.
Kievul și Moscova se acuză reciproc de încălcarea condițiilor de evacuare, dar cert este că, până acum, victime printre civili au făcut doar rușii, care au anunțat „coridoare umanitare” pentru ca, apoi, să deschidă focul asupra celor aflați pe drum.
Dominik Stillhart, directorul de operațiuni al Crucii Roșii, a declarat pentru BBC că „le vorbim de zile în șir (rușilor și ucrainenilor – n. red.) pentru a-i aduce la un acord suficient de precis pentru ca acesta să poată fi pus în aplicare”, dar nu s-a ajuns încă la un rezultat.
Duminică, lucrurile au fost cât pe ce să degenereze într-o imensă tragedie. Rușii au indicat Crucii Roșii un „coridor umanitar” care s-a dovedit a fi, de fapt, teren minat! Marele noroc a fost că membrii Crucii Roșii care pregăteau evacuarea și-au dat seama la timp. Stillhart a relatat că aceștia „erau gata ieri (duminică – n. red.), în pofida faptului că acordul nu era încă pe deplin clar. Și, imediat cum au ajuns la primul post de control, și-au dat seama că ruta care le era indicată era minată!”.
Armata rusă a anunțat deschiderea mai multor astfel de coridoare umanitare și armistiții locale pentru evacuarea civililor din Harkov, Kiev, Mariupol și Șumi, orașe asediate. Dar în scurt timp s-a descoperit că, de fapt, aceste așa-zise coridoare umanitare scoteau civilii doar în partea rusească, adică le permiteau să se „refugieze” doar la agresori!
James Waterhouse, corespondentul BBC la Kiev, a mers la gară, să-i întrebe pe oameni ce părere au despre această soluție propusă de ruși. „Niciodată! În special în Rusia! Nu, e mai bine aici ori în țările europene, dar nu în Rusia”, a spus o femeie care s-a recomandat Alina și care aștepta să urce într-un tren de evacuare. Un alt bărbat, care-și ținea un copil, a adăugat: „Ei (rușii – n. red.) nu spun niciodată adevărul. Nu poți avea niciodată încredere în ei”.
Nu ar fi prima oara cand Armata Rosie trimite prin campuri de mine civili.
In primavara lui 1944 cand frontul a ajuns in nordul Moldovei, tarani romani din satele ocupate de sovietici erau trimisi sub amenintarea mitralierelor sa mearga prin campurile minate. Soldatii romani vedeau de pe partea lor de front aceasta oroare si nu puteau face nimic.
Asa s-a intamplat si in Afganistan si probabil in alte razboaie. „Intelepciune ruseasca”, vorba unei cozi de topor valahe….