În Crimeea ocupată de ruși, apa se dă cu porția: dimineața de la 6 la 9, seara de la 18 la 21. Oamenii și-o procură din butoaie amplasate pe străzi

4
2729

La aproape 7 ani de când Rusia, condusă de dictatorul KGB-ist Vladimir Putin, a anexat Crimeea, luând-o cu forța de la ucraineni la 18 martie 2014, locuitorii Peninsulei au ajuns să trăiască un adevărat coșmar: traiul e mai rău decât cel din perioada sovietică.

Nu mai au de unde să-și procure chiar lichidul vital: apa! Stațiile de desalinizare, promise de autoritățile de ocupație, au rămas doar la stadiul de proiect. Între timp, e unul abandonat.

În plus, din cauza asta, o întreprindere chimică din zonă, Titanul din Crimeea, și-a redus drastic capacitatea de producție, cel puțin 400 de angajați fiind amenințați în 2021 cu desfacerea contractelor de muncă (aproximativ 10% din personal), dezvăluie site-ul Obozrevatel.com.

Deși Natalia Okremenko, de la Centrul Hidrometeorologic din Crimeea, a anunțat că în ultima lună cantitatea de apă a crescut cu 4,7 milioane de metri cubi, situația e una dramatică. Asta fiindcă se înregistrează un deficit de 48,8 milioane de metri cubi! În total, cele 14 rezervoare din Peninsulă conțin circa 28,5 milioane de metri cubi.

La Ialta, apa e prioritară pentru hoteluri și pensiuni. Disperați, oamenii încalcă legea. Sunt amenințați cu dosare penale pentru furt!

Din cauza secetei, constată Obozrevatel.com, apa din rezervorul de la Simferopol s-a transformat într-un lichid urât mirositor – aici s-a acumulat amoniac.

Nici în stațiunea Ialta (localitate cu tristă rezonanță istorică) nu e loc de mai bine: aprovizionarea cu apă e prioritară doar pentru hoteluri și pensiuni; proprietarii lor încearcă disperați să-și păstreze turiștii și să nu fie nevoiți să-și închidă afacerile.

„Ne-am obișnuit să luăm apă cu porția. De trei ori dimineața, de la 6 la 9, și de trei ori seara, de la 18 la 21. Mămicile cu copii n-au decât să-și spele copiii la lighean”, spune Tatiana Pavlovna, o pensionară din Ialta.

Oamenii din unele sate amplasate în jurul orășelului Alușta (9.000 de locuitori) s-au văzut nevoiți să încalce legea: au deschis pur și simplu dopurile care limitau fluxul de apă spre zonele lor. Autoritățile i-au amenințat cu urmărirea penală pentru furt de apă din rezervor!

„Au construit un pod scump către Crimeea. Chiar nu au fonduri pentru uzinele de desalinizare? Este clar că apa noastră a fost cheltuită și pe baze militare”

Alla, o proaspătă mămică din Simferopol, s-a confesat jurnaliștilor de la Obozrevatel.com: „Nu ne putem spăla nici șosetele cu această apă, darămite să o folosim pentru gătit. Din cauza apei, mașina mea de spălat s-a defectat. Cumpărăm apă pentru gătit și băut dacă o găsim în magazine”.

Un alt locuitor din Simferopol face dezvăluiri incredibile: „Apa emană un miros atât de puternic, încât, de multe ori, apartamentul trebuie ventilat după ce deschizi robinetul. Apa din rezervorul de la Simferopol are mult amoniac. Acesta este dezinfectat cu clor și după reacție miroase așa. Deci, nu înțeleg deloc ce bem. Un amestec de amoniac și clor?!”.

În orașele mari din Crimeea, cum ar fi Simferopol și Ialta, au fost deja montate pe străzi câteva rezervoare uriașe din plastic. Autocisternele le alimentează la interval de 3 zile, pentru ca oamenii să se poată aproviziona cu apă.

„Au construit un pod scump către Crimeea. Chiar nu au fonduri pentru uzinele de desalinizare? Este clar că apa noastră a fost cheltuită și pe baze militare, care acum se învârt în jurul coastei. Forează puțuri acolo, pompează apă proaspătă pentru ei”, a spus nervos un pensionar din Evpatoria, Evgheni Kuznețov.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

 1. Peste tot in lume unde bolșevicii si-au impus sistemul lor, sărăcia, corupția, înapoierea au pus stăpânire. Asta pentru că sistemul rusesc înseamnă eliminarea elitelor și punerea forțată la conducere a proștilor agresivi ușor manipulabili. Uitati-vă la PCR-PSD și mai nou AUR.

  • ca ceilalti de la PNL sau USR etc a dracu’ de destepti sau competenti is! cum e domnisoara aia pusa la ape! explodeaza de desteptaciune! ca majoritatea politicienilor din ro.de altfel! ipocritule! :)))

    • Dupa limbaj si nervozitate cred ca esti patriot haurist,sosocel.
     Pe aici ne cam doare undeva de politica. Problemele economice ne intereseaza mai mult.
     Sustinem coalitia actuala pentru ca au singura solutie pentru dezvoltarea tarii.
     Cu „noi va dam” aici nu tine.
     Si nici cu urlete si strigaturi despre patriotism si credinta la colt de strada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here