Atac sălbatic, primitiv al unui deputat AUR la adresa fiului lui Ion Rațiu: „Retardat!”

4
1208
George Simion alături de unul dintre "patrioții" săi, Dumitru Focșa, și de mesajul odios al acestuia

Dumitru-Viorel Focşa (55 de ani), deputat AUR de Constanţa, l-a atacat sălbatic pe Nicolae Raţiu (73 de ani), fiul fostului fruntaş ţărănist Ion Raţiu, jignindu-l cu un termen incalificabil, primitiv: „retardat”. Așa a considerat Focșa că trebuie să reacţioneze la solicitarea lui Rațiu-junior ca Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) să nu folosească imaginea lui Ion Raţiu.

Reacţia deputatului AUR a venit exact la mesajul publicat de Nicolae Rațiu pe Raţiu Democracy Center, după ce o doamnă salută luarea de poziţie a fiului lui Ion Raţiu.

Dumitru Viorel Foşca a scris că decizia „era morală şi corectă după morala USR”. În plus, deputatul AUR adăuga: „Noaptea minţii! Face de râs familia Raţiu acest retardat!”. Între timp, văzând ce scandal a declanșat, deputatul a şters comentariul său.

 

Cronologia scandalului

 1. Un grup de intelectuali a inițiat un Apel public prin care a cerut partidelor aflate la guvernare (PNL, USR-PLUS, UDMR) și instituțiilor statului să nu accepte discuții cu reprezentanții AUR, pe care-i consideră „nefrecventabili”.
 2. Alianța pentru Unirea Românilor a încercat să contracareze Apelul intelctualilor folosind imaginea lui Ion Rațiu, asociată siglei AUR, într-o postare pe Facebook.
 3. Nicolae Rațiu, fiul cel mic al lui Ion Rațiu, a solicitat ca AUR să șteargă postarea respectivă și „să evite în viitor orice astfel de asociere a lui Ion Raţiu cu simbolurile, doctrina şi imaginea partidului”.
 4. Dumitru-Viorel Focșa, deputat AUR de Constanța, a scris un mesaj jignitor la adresa lui Nicolae Rațiu, chiar la textul publicat de acesta pe Raţiu Democracy Center.
Dumitru Focșa alături de copreședintele AUR, George Simion, pe un afiș electoral

Solicitarea lui Nicolae Rațiu

„Solicit partidului Alianța pentru Unirea Românilor să șteargă postarea în care imaginea lui Ion Rațiu este utilizată alături de identitatea vizuală a partidului AUR și să evite în viitor orice astfel de asociere a lui Ion Rațiu cu simbolurile, doctrina și imaginea partidului. Ion Rațiu nu a susținut niciodată poziții bazate pe discriminarea semenilor cu credințe, valori, principii sau indicatori identitari diferiți (etnie, religie etc.).

Ion Rațiu a susținut o societate democratică deschisă, tolerantă, unită, în defavoarea propagării unor idei care dezbină și incită la ură.

Nu sunt apărătorul vreunui partid politic din România și cred cu tărie că exercițiul dialogului democratic, așa cum îl înțelegea Ion Rațiu, trebuie să se bazeze pe respect și dragoste față de semeni, nu pe popularizarea unor poziții extremiste și periculoase.

Ion Rațiu a promovat și a luptat pentru garantarea Libertății de Exprimare, fără a uita însă de prevederile art. 30, alin. 6 și alin.7 din Constituția României:

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Cine este Nicolae Rațiu

Născut la Davos, în Elveția, în 1948, Nicolae Rațiu este fiul al doilea al lui Ion Rațiu și fratele lui Indrei Rațiu.

A studiat în Marea Britanie, la Marlborough College, precum și în SUA, unde a absolvit New York Maritime College.

Este președintele Fundației Rațiu din Londra, director al companiei Regent House Properties Ltd, precum și a altor firme cu portofolii majore în domeniul imobiliar din Marea Britanie, Franța și România.

Este căsătorit cu Alexandra Fedorovna Solonina, designer de bijuterii de origine ucraineană. Alexandra și Nicolae Rațiu sunt părinții a doi băieți.

În anii ’90, a venit în România, țară din care provenea tatăl său și în care acesta din urmă a candidat la președinție, iar apoi a fost deputat. Treptat, în acea perioadă, Nicolae a preluat afacerile și proiectele tatălui său (cu excepția celor de natură politică).

În 2015, Casa Regală a Marii Britanii i-a conferit lui Nicolae Rațiu titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic, pentru ajutorul acordat comunităților cu probleme din România, prin intermediul fundației familiei sale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

 1. A fost clar încă din campania electorală pentru alegerile parlamentare: „A.U.R.”, acest așa-zis „partid”… fabricat-în-eprubetă (rusească, românească sau… mixtă!), NU are istorie/RĂDĂCINI și vrea să ACAPAREZE… SIGLA-și-PALMARESUL (ca la fotbal!) P.N.Ț.(C.D.)-ului!!!

  Ar fi GAFA-FINALĂ a lui Aurelian Pavelescu, dacă ar lipi ceea ce a mai rămas (sub conducerea sa și, mai ales, sub… ștamplila lui!) din P.N.Ț.C.D. la această FĂCĂTURĂ securisto-putinistă, numită „A.U.R.”!
  Atunci chiar că s-ar putea spune… ADIO Partidului lui Maniu, Mihalache, Coposu și Rațiu! (Până atunci, cum-necum…, încă mai putem spera că-ntr-o zi va renaște P.N.Ț.-ul…)

 2. cîtă vreme niciunul din cei 4 adrisanți (sic!) – Orban, Barna, Cioloș, Hunor – n-au scos un cuvințel la cele din scrisoare, din două, una:
  1) ori adrisanții nu există și intelectualii semnatari s-au adresat greșit,
  2) ori împărtășesc mizeriile AUR și ne-am ars, avem parte de „politicieni ordinari” (O.Goga) 🙁

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here