Îngenuncheată de pandemie, Cuba renunță la comunism, dar rămâne o dictatură. Capitalismul revine după 62 de ani în cea mai mare țară insulară din Caraibe

1
1939
Raul Castro (89 de ani), președintele Cubei

Cuba a anunţat sâmbătă că activitatea privată va fi permisă în majoritatea sectoarelor economice, în comerț și servicii. Este o reformă majoră într-o ţară în care statul şi întreprinderile sale domină economia, puternic afectată de pandemie, transmite Agenția France Presse, preluată de Agerpres.

Măsura, dezvăluită ca intenție în august 2020 de ministrul Muncii, Marta Elena Feito, a fost aprobată vineri în şedinţă de guvern. Anunțul a fost făcut de cotidianul „Granma”, oficiosul Partidului Comunist Cubanez, partid aflat la putere de 62 de ani.

Revoluţia comunistă, condusă de Fidel Castro, sprijinită de URSS și ieșită învingătoare în 1959, a dus la un val de naţionalizări şi controlul statului asupra întregii economii cubaneze, pe model sovietic.

Deschiderea către sectorul privat a început timid în anii 1990, înainte de a fi autorizată de deplin în 2010. Elanul său real datează de la încălzirea istorică dintre Cuba şi SUA, iniţiată la sfârşitul anului 2014 sub președinția lui Barack Obama, dar el a rămas limitat la o listă de activităţi stabilite de stat.

„Lista anterioară, cu 127 de activităţi autorizate, este eliminată”, a indicat sâmbătă ministrul Muncii.

Mai mult, de acum înainte, o listă va stabili sectoarele rezervate statului, care vor fi doar o minoritate. „Din cele peste 2.000 de activităţi în care este permisă exercitarea muncii private, vor fi limitate, parţial sau total, numai 124”, a explicat Marta Elena Feito, fără alte detalii.

Sectoarele strategice – precum presa, sănătatea şi apărarea – ar urma să rămână interzise activităţii private. Asta înseamnă că statul caraibean rămâne o dictatură, controlată de gruparea comunistă din jurul lui Raul Castro (fratele defunctului Fidel Castro), dar economia va fi lăsată să evolueze spre capitalism.

Reforma este „o etapă importantă pentru creşterea ocupării forţei de muncă”, a subliniat pe Twitter ministrul Economiei, Alejandro Gil. Ea merge „în aceeaşi direcţie cu unificarea monetară” care a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Cele două reforme îşi propun să relanseze economia, care a scăzut cu 11% în 2020, sub efectul pandemiei de coronavirus, care a privat Cuba de valuta preţioasă a turiştilor.

Liberalizarea sectorului privat este „o etapă foarte pozitivă, chiar dacă vine târziu”, deoarece „până acum forţa de muncă privată a funcţionat în mod foarte limitat” pe insulă, a comentat economistul Ricardo Torres de la Universitatea din Havana.

Cuba are o suprafață de 110.000 km² (de 2,16 ori mai mică decât cea a României) și o populație de 11,3 milioane de locuitori (de 1,71 ori mai mică decât cea a României).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Comuniștii nu renunță niciodată la putere ! Acum urmează sa jefuiască țara și s-o vândă străinilor bucata cu bucata , ca la noi, ca la rusi … Nu trebuie sa fii Nostradamus ca sa ghicești viitorul Cubei …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here