Metrorex vrea să înghețe salariile în 2021. Sindicatul PSD-istului Rădoi: „Nu acceptăm! În istoria metroului n-a existat așa ceva!”

4
1340

Noua conducere a Metrorex, propusă de Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a intrat deja în coliziune cu sindicatul PSD-izat condus de fostul deputat social-democrat Rădoi. Copleșită de pierderile colosale, compania dorește plafonarea salariilor în acest an, dar Sindicatul Liber Metrou transmite că n-are de gând să accepte acest lucru.

Vechea conducere a Metrorex, pusă de PSD, făcuse front comun cu sindicatul lui Rădoi și se opunea oricărei măsuri de reducere a pierderilor. Noul conducător al societății subvenționate de stat, Ștefan Paraschiv, a fost atenționat de ministrul Drulă că trebuie să rezolve problema fierbinte a salariilor. Acestea fuseseră majorate cu 18% de fosta conducere, dar în contextul crizei din pandemie și al pierderilor colosale ale Metrorex, acest lucru n-ar fi posibil decât dacă se fac concedieri.

Deși anul trecut au fost pierderi de 167 milioane de lei, vechea conducere a Metrorex a acceptat ca salariile să crească în 2021 cu 18%!

Pentru a nu da oameni afară, Metrorex propune înghețarea salariilor în 2021. Sindicatul lui Rădoi răspunde însă că nu vrea nici amânarea creșterii de 18%, nici concedieri.

Vestea privind plafonarea veniturilor pentru angajați a fost dată joi, în cursul unei întâlniri a noii conduceri cu sindicatul.

Anul trecut, Metrorex a avut pierderi de 167 de milioane de lei (peste 30 de milioane de euro). Cum banii trebuie acoperiți de la bugetul public, ministerul a transmis că trebuie reduse cheltuielile, pentru că acest ritm de creștere a deficitului nu poate fi suportat. Într-un comunicat, Ministerul Transporturilor avertiza: “Trebuie implementate măsuri adecvtate pentru încadrarea în fondul stabilit în limitele legale”.

Sindicatul lui Rădoi: „Nu putem fi de acord cu această propunere”

Sindicatul a reacționat însă imediat: nu e de acord cu nicio propunere. Potrivit lui Rădoi, statul trebuie să cotizeze în continuare și să acopere creșterile de salarii în timp ce veniturile scad. Formularea răspunsului este manipulatoare. Nu se precizează că e vorba de o creștere cu 18% a salariului în 2021 promisă de vechea conducere, ci se spune că nou director general ar vrea să se taie 18% din salarii!

Într-o replică oficială, sindicatul își prezintă punctul de vedere: “Directorul general a propus să renunțăm la un procent de 18% din salarii. În istoria de 42 de ani de exploatare a metroului nu s-a întâmplat așa ceva și nu putem fi de acord cu această propunere de a reduce vreun drept câștigat”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  1. Eu vad o singura solutie. Compania sa fie lichidata si apoi sa fie creata o alta companie care sa fie cedata catre PMB. Iar PMB-ul sa angajeze oameni cu salarii mai mici. Nu vor sa fie reangajati vechii salariati, atunci pot fi adusi oameni din alte state. Foarte simplu. De ce ar trebui sa li se dea bani din taxele tuturor romanilor cand ei deservesc exclusiv Bucurestiul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here