Ce sunt și cum funcționează „Javelin”, rachetele occidentale care-i lasă pe ruși fără tancuri. Alte 2.000 de lansatoare trimise de SUA

1
3222
Un soldat ucrainean arată lansatorul Javelin cu care spune că a doborât tancul rusesc T-72 din spatele său

Rachetele antitanc „Javelin” au devenit, în ultimele 3 săptămâni, un simbol al rezistenței ucrainene și, în același timp, spaima invadatorilor ruși. Imagini ale soldaților ucraineni purtând pe umeri lansatoarele portabile au făcut înconjurul lumii. Dar ce sunt și cum funcționează aceste arme ușoare cu care ucrainenii au anulat în bună măsură superioritatea copleșitoare a rușilor în materie de forțe blindate?

Marea Britanie și Statele Unite au livrat Ucrainei, încă de la începutul războiului, două tipuri de arme defensive portabile: lansatoare antiaeriene Stinger și lansatoare antitanc Javelin. Ambele au avut un impact major asupra evoluției războiului.

Stinger, care au devenit faimoase în timpul războiului URSS din Afganistan, când au doborât sute de elicoptere și avioane sovietice, și-au reconfirmat renumele în Ucraina. Experți militari pun pe seama prezenței acestor lansatoare prezența totuși timidă a forțelor aeriene rusești, care n-au reușit nici până acum să domine spațiul aerian și să-și ajute trupele așa cum era de așteptat.

Spaima trupelor rusești: lansatoarele portabile Javelin au anulat superioritatea mecanizată a invadatorilor

Lansatoarele antitanc Javelin au devenit însă spaima trupelor mecanizate rusești. Circa 400 de tancuri și alte sute de vehicule blindate au fost distruse până acum, mare parte cu ajutorul lansatoarelor Javelin, pentru care rușii nu au, pur și simplu, nicio metodă de contracarare.

Javelin este o armă antitanc relativ ușoară, care cântărește (cu tot cu proiectil) puțin peste 22 de kilograme. Soldatul ține arma pe umăr și lansează racheta inteligentă, cu detector de căldură, care-și caută ținta. Distanța maximă la care ai certitudinea că racheta va lovi tancul este de 2.000 de metri, dar raza maximă de acțiune e de 4.000 de metri. În realitate însă, foarte rar se ajunge, în condițiile specifice ale războiului din Ucraina, să se tragă de la o asemenea distanță. Apărătorii se ivesc la liziera unei păduri, de după o casă dărâmată sau dintr-un șanț, trag și dispar, cel mai adesea fiind vorba de distanțe de câteva sute de metri.

Racheta poate fi controlată de o unitate portabilă care nu se deosebește prea mult de o consolă de jocuri video. Dar acesta nu e un joc: „consola” trimite un proiectil cât se poate de real, de un metru lungime, direct spre partea laterală sau superioară a unui tanc. Proiectilul ghidat de computer, își caută ținta, iar după ce o găsește se înalță și o lovește fie de sus, fie din față.

Simpla prezență a armelor de fabricație americană „provoacă panică” în rândul trupelor rusești, susține armata ucraineană. Americanii tocmai sunt pe cale să livreze alte 2.000 de astfel de lansatoare portabile.

„Lucrul cel mai bun pe care îl poți face este să le elimini forțele mecanizate”

Rachetele Javelin se numără printre armele promise Ucrainei de SUA în cadrul unui nou pachet de asistență militară de 800 de milioane de dolari (720 milioane de euro), a anunțat miercuri președintele Joe Biden.

Experții militari spun că armele antitanc livrate de SUA și Marea Britanie vor avea cel mai mare impact în Ucraina.

Grafic realizat de AFP despre racheta antitanc Javelin

Forțele rusești invadatoare „sunt în principal forțe mecanizate” – convoaie blindate -, așa că „lucrul cel mai bun pe care îl poți face este să le elimini (vehiculele – n. red.)„, afirmă Christopher Mayer, fost colonel al armatei americane.

Important este și că Ucraina a primit o varietate de sisteme antitanc de la mai multe țări, ceea ce ajută la creșterea eficienței forțelor ucrainene împotriva vehiculelor rusești, a mai aexplicat colonelul Mayer: „Dacă le oferiți o varietate de sisteme antitanc, aceasta le oferă multiple oportunități de a străpunge orice sistem special de protecție defensivă a blindajului pe care îl are acel tanc„.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A fost arestat și generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

VIDEO. Putin se teme: într-un discurs „à la Ceaușescu”, le-a spus rușilor că „Occidentul îi va folosi pe trădători” ca să „provoace confruntări civile”. Trădători sunt rușii cu vederi occidentale, democratice, dar și cei care „își câștigă banii aici și trăiesc acolo”. Soarta acestora va fi cruntă, anunță Putin: „îi vom scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”

* Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

COMUNICAT: „Putin se confruntă cu demiterea forțată sau cu distrugerea fizică din partea celor din jur”. Tiranul a fost izolat, dictatura sa se apropie de sfârșit. Doar trei oligarhi mai comunică personal cu el. Nici ministrul Apărării nu mai are acces direct la scelerat

Povestea teribilă a unei mame-eroină. Olga avea 12 copii, dar a plecat la război. A murit împușcată de ruși, la 48 de ani. Alți 5 membri ai familiei luptă cu arma în mână

AUDIO. Disperare în armata rusă: „Este un război dat dracului! Avem 80% pierderi. 80%! Pe Arsalan l-au luat fără picioare și un braț. Altuia i-au smuls capul. Dorjik a rezistat, dar este invalid pe viață”

„Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri!” Detașamentul „Azov” l-a ucis pe generalul rus Mitaev – al 5-lea general lichidat de ucraineni în 3 săptămâni de război

* Comandantul Legiunii Naționale Georgiene: „Rusia va înceta să mai existe cu o populație atât de teroristă precum cea de astăzi”

Rușii au suferit o înfrângere cruntă lângă Nikolaev. Au fugit înapoi în Crimeea anexată. „Puteți fi 99% siguri că inamicul nu va fi lăsat să ajungă la Kiev”

„Ce e în neregulă cu armata rusă?” Analiza amiralului Stavridis, ex-comandant NATO: „Rușii se prezintă nu ca o armată sofisticată din Secolul XXI, ci ca o forță brută din Al Doilea Război Mondial. Modernizarea a eșuat”

Surse militare britanice: armata Rusiei mai are resurse pentru ofensivă „cel mult 14 zile”, după care „forța de rezistență a Ucrainei ar trebui să devină mai mare decât forța de atac a Rusiei”

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Lista celor mai importante iahturi confiscate de la oligarhii lui Putin. Valoarea lor depășește un miliard de euro

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

* Dan Voiculescu primește o lovitură năprasnică de la CEDO: decizie în unanimitate împotriva oligarhului pușcăriaș! Condamnarea din 2014 a fost perfect legală, nici vorbă de „proces politic”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here