Al șaselea actor mort în nici 3 luni: soția lui Tudor Gheorghe. Avea 86 de ani, cu 11 ani mai mult decât el

0
6822
Soții Tudor Gheorghe și Georgeta Luchian Tudor

Actriţa Georgeta Luchian Tudor (86 de ani), soţia rapsodului Tudor Gheorghe (75 de ani), a decedat, au anunţat reprezentanţii Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

„Teatrul Naţional «Marin Sorescu» anunţă cu tristeţe plecarea la cele veşnice a actriţei Georgeta Luchian Tudor, una dintre actriţele emblematice ale unei instituţii pe care a slujit-o cu un talent ieşit din comun, şi este alături în aceste momente de soţul ei, artistul Tudor Gheorghe”, au informat, marţi, reprezentanţii „Naţionalului” craiovean.

Anunțul instituției culturale craiovene este bogat în informații biografice despre actrița dispărută.

Este al șaselea deces în lumea actorilor, în ultimele două luni și jumătate. Din 10 noiembrie 2020 până în prezent au murit Vladimir Găitan, Draga Olteanu Matei, Florin Anton, Bogdan Stanoevici, Oana Ștefănescu și Georgeta Luchian Tudor.

Georgeta Luchian Tudor (1934-2021)

Anunțul făcut de Teatrul Național Craiova

„Alice nu știe să moară…”

„Teatrul Național «Marin Sorescu» anunță cu tristețe plecarea la cele veșnice a actriței Georgeta Luchian Tudor, una dintre actrițele emblematice ale unei instituții pe care a slujit-o cu un talent ieșit din comun. Instituția este alături, în aceste momente, de soțul ei, artistul Tudor Gheorghe.

Născută la Brăila (6 septembrie 1934), Georgeta Luchian Tudor (numele de familie, Loch) a absolvit Institutul de Teatru în 1963, clasa profesor Ion Șahighian, asistenți David Esrig și Călin Florian.

A dorit să fie ziaristă, dar teatrul a câștigat în ea una dintre actrițele de rasă, de a cărei noblețe artistică s-au bucurat generații de spectatori craioveni și nu numai.

A debutat la Naționalul craiovean în rolul Fanchette, în spectacolul «Nunta lui Figaro» de Beaumarchais (1963).

Farmec, gingășie, generozitate – așa a fost caracterizată în anii ce au venit, când a fost distribuită în roluri feminine complexe:

 • Maria Lothundiaz – «Valetul de cupă» (de Honoré de Balzac)
 • Cenușăreasa – «Pantofiorul de aur» (de E. Lițu)
 • Dona Anna – «Țărăncuța din Getafe» (de Lope de Vega)
 • Cellia – «Volpone» (de Ben Johnson)
 • Dona Angela – «Doamna nevăzută» (de Calderon de la Barca)
 • Păuna – «O piatră de hotar» (de Ion D. Sîrbu)
 • Ara – «Arca Bunei Speranțe» (de Ion D. Sîrbu)
 • Clarice – «Slugă la doi stăpâni» (de Carlo Goldoni)
 • Sanda Augustin – «Amurgul acela violet» (de Ion D. Sîrbu)
 • Marion – «Marion Delorme» (de Victor Hugo)
 • Domnișoara Nastasia – «Domnișoara Nastasia» (de G. M. Zamfirescu)
 • Nora – «Nora» (de Henrik Ibsen)
 • Viorica – «Micul infern» (de Mircea Ștefănescu) etc.

A jucat în spectacole regizate de regizori cunoscuți: Georgeta Tomescu, Ion Maximilian, Valentina Balogh, Cătălina Buzoianu, Petre Sava-Băleanu, Călin Florian, Riszard Sobolewski, Cristian Hadji-Culea, Daniela Peleanu, Mircea Cornișteanu, Mihai Manolescu, Silviu Purcărete și alții.

În spectacolul «Micul infern» a jucat alături de soțul ei, artistul Tudor Gheorghe, cu care a fost împreună timp de 56 de ani. Cândva, Tudor Gheorghe declara: «Au fost ani frumoși, petrecuți lângă femeia care m-a îngrijit, m-a iubit și mă susține».

În noiembrie 2013, Teatrul Național a sărbătorit-o la împlinirea a 50 de ani petrecuți în lumea pe care a iubit-o atât, alături de colegii săi de scenă Leni Pințea-Homeag, Emil Boroghină, Valeriu Dogaru.

Într-un ultim spectacol memorabil a interpretat rolul Alice Voinescu, cunoscuta intelectuală din perioada interbelică, în spectacolul «Alice nu știe să moară», adaptare de Gheorghe Truță după jurnalul scriitoarei, în regia lui Mircea Cornișteanu.

Este autoarea volumului de poezii «Uneori femeile surâd» (Editura Scrisul românesc, 2011).

A plecat în această iarnă tristă, dar versurile sale, ca și amintirea unei actrițe depline, rămân: «Am fost întrebată de ce uneori femeile surâd. Şi am răspuns: pentru că plâng prea mult, în fiecare zi, pentru toate durerile lumii, nu numai pentru cele ale lor. Dar, doamnelor, domnişoarelor, pentru că este ziua noastră, vă doresc să surâdeţi mai mult, chiar şi atunci când vă doare inima… Pentru că surâsul e un balsam».”

Tudor Gheorghe – Georgeta Luchian Tudor

6 actori morți în două luni și jumătate

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here