A murit actrița Draga Olteanu Matei. Avea 87 de ani, dintre care 51 pe scenă

0
2743
Draga Olteanu Matei (1933 - 2020)

Actrița Draga Olteanu Matei a murit, la 87 de ani, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași. Medicii nu au putut-o salva.

Draga Olteanu Matei a fost adusă în stare gravă vineri seara la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a spitalului ieșean. Actrița se afla în comă, cu hemoragie digestivă. După patru zile de spitalizare, medicii i-au declarat decesul.

Inițial, după internare, actrița-pacientă a comunicat cu echipa medicală, dar în următoarele zile n-a mai reușit să articuleze vreun cuvânt. Înțelegea ce i se spune, dar nu putea vorbi.

Şefa UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat că, în pofida eforturilor echipei medicale, starea actriţei s-a degradat, ea având multiple afecţiuni. Marţi, medicul a explicat că Draga Olteanu Matei se afla la Terapie Intensivă, cu suport respirator şi hemodinamic., fiind o pacientă ”extrem de fragilă”, care necesita menţinerea funcţiilor vitale.

”A suferit o hemoragie digestivă superioară, cea mai probabilă cauză fiind tratamentul anticoagulant pe care pacienta îl are de mai multă vreme pentru o afecţiune cardiovasculară. Este vorba de o pacientă şi cu afecţiuni cronice, boli cardiovasculare şi endocrine. O pacientă care a fost preluată în urgenţă. S-au început terapia şi investigaţiile diagnostice. Este în Anestezie Terapie Intensivă, la Clinica de Gastroenterologie şi Patologie Iaşi”, declara medicul Diana Cimpoeşu.

După pensionarea sa din Teatrul Național din București (2007), actrița locuia în Piatra Neamț, dar a fost transportată la Iași din cauza situației critice în care se afla.

A debutat în 1956, s-a retras în 2007

Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri de televiziune. Din punct de vedere artistic, s-a situat la un nivel foarte ridicat. A făcut roluri memorabile, inclusiv pe cel din „Nea Mărin miliardar” (Veta), cel mai popular film din istoria cinematografiei române.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956, iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

De-a lungul carierei sale a jucat în numeroase piese de teatru, printre care:

  • „Coana Chirița” – după Vasile Alecsandri -, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii: „Coana Chirița” (1986) și „Chirița la Iași” (1987)
  • „Gaițele” – de Alexandru Kirițescu (1977)
  • „Căruța cu paie” – de Mircea Ștefănescu
  • „Hagi Tudose” – de Barbu Ștefănescu Delavrancea
  • „Domnișoara Nastasia” – de G. M. Zamfirescu
  • „Pisica în noaptea de Anul Nou” – de D. R. Popescu
  • „Autorul e în sală” – de Ion Băieșu
  • „Azilul de noapte” – de Maxim Gorki,
  • „Crimă pentru pământ” – o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

În ultimii ani, retrasă la Piatra neamț, actrița s-a manifestat ca mare admiratoare a Antenei 3, televiziune de propagandă căreia i-a susținut intens campaniile anti-justiție și pro-corupție.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here