Moartea discretă a unei actrițe la 60 de ani. Jumătate din viață a jucat pe scena Teatrului Odeon

0
1961
Oana Ștefănescu

Actriţa Oana Ştefănescu a murit sâmbătă seara, la vârsta de 60 de ani, a anunțat duminică dimineață Teatrul Odeon, pe pagina sa de Facebook. Artista a plecat așa cum a trăit: cu discreția unui om de mare bun-simț.

„Oana Ştefănescu, actriţă a Teatrului Odeon de peste 30 de ani, a plecat dintre noi în seara de 23 ianuarie 2021, lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, dar mai ales imaginea unui om bun şi discret, până în ultima clipă a vieţii sale”, se arată în comunicatul de presă al Teatrului Odeon.

Născută pe 19 noiembrie 1960, Oana Ştefănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” la clasa profesorului Octavian Cotescu.

Pe scena Teatrului Odeon a debutat pe 11 octombrie 1991, în spectacolul „Mincinosul” de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur.

La Odeon a lucrat sub bagheta regizorilor Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Răzvan Mazilu. Cea mai recentă premieră a fost pe 20 decembrie 2019 – spectacolul „Persona” de Ingmar Bergman, regia Radu Nica.

Oana Ştefănescu avea în pregătire musical-ul „Cabaret” de Joe Masteroff, muzica de John Kander, versuri de Fred Ebb; regia, coregrafia şi costumele: Răzvan Mazilu. În acest spectacol, actrița juca alături de soţul ei, actorul Ionel Mihăilescu.

Oana Ștefănescu – premii obținute în carieră

  • Premiul de debut pentru rolul Floricica în spectacolul „Este ciudat” (1987)
  • Premiul „Cea mai bună actriţă” pentru rolul Anne în filmul „Căţărarea” la Festivalul Tinerilor Creatori de Film, Bucureşti (1987)
  • Premiul „Cea mai bună actriţă” pentru rolul Irina din spectacolul „Matca” (1988)
  • Premiul „Cea mai bună actriţă” pentru rolul Mariana în filmul „Înnebunesc şi-mi pare rău” – Premiul UCIN (1993)
  • Premiul „Cea mai bună actriţă” pentru rolul Antigona, în piesa cu acelaşi nume (1996)
  • Premiul „Cea mai bună actriţă” pentru rolul Mariana Alcoforado din spectacolul „Scrisorile călugăriţei portugheze” (1997)
  • Premiul „Cea mai bună actriţă” la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea (2015)
  • Premiul de excelenţă pentru întreaga echipă de actori pentru spectacolul „Au pus cătuşe florilor” (regia Alexander Hausvater), la Gala UNITER (1992).

Cea mai recentă apariţie a Oanei Ştefănescu a fost în cadrul emisiunii moderate de actriţa Rodica Mandache, „Dialoguri teatrale @ODEON”, difuzată online pe 17 noiembrie 2020.

Oana Ștefănescu, cu ani în urmă

Patru actori morți în două luni și jumătate

Moartea Oanei Ștefănescu survine la scurt timp după ce au plecat alți doi actori importanți: pe 10 noiembrie a murit Vladimir Găitan (73 de ani), iar la sfârșitul lui decembrie s-a stins și Florin Anton (64 de ani).

Lor li s-a adăugat Bogdan Stanoevici (62 de ani), chiar în această lună, pe 12 ianuarie, victimă a Covid-19, după ce a sfidat regulile de protecție în pandemie.

Poate fi observat că toți acești actori au pierit la vârste nu tocmai înaintate – de regulă, sub speranța medie de viață din România (73 de ani și 4 luni).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here