Confruntată cu reticența tot mai mare a propriilor trupe de a lupta și muri în Ucraina pentru ambițiile lui Putin, conducerea armatei ruse a reînviat o măsură șocantă pe care Stalin a aplicat-o în Armata Roșie pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial: în spatele unităților funcționează echipe de execuție care-i împușcă pe dezertori.
S-a primit ordinul explicit ca aceia care fug sau refuză să execute ordinele de atac să fie executați pe loc. Ulterior, ei sunt declarați „morți în luptă” și, cu asta, cazul se închide, scrie Daily Mail.
Asemănarea cu practica din Al Doilea Război Mondial este pur și simplu șocantă. Propaganda desfășurată decenii la rând pretinde că popoarele Uniunii Sovietice s-au angajat, în perioada 1941-1945, în Marele Război pentru Apărarea Patriei, o mișcare patriotică de proporții extraordinare, în care oamenii s-au sacrificat să lupte cu invadatorii germani.
Documentele scoase din arhivele Kremlinului după căderea comunismului și publicate de istorici ruși în perioada 1991-2000 (când Putin a resecretizat totul) arată un tablou complet diferit. În mai puțin de patru ani de război (iunie 1941-mai 1945), în Armata rusă au fost executați pentru dezertare nu mai puțin de 157.593 de militari – echivalentul a peste 10 divizii! Acestora li se adaugă un număr necunoscut de alți soldați împușcați în tranșee, fără a mai fi aduși în fața Curții Marțiale, de către comisarii politici și trupele NKVD. În ciuda acestor represiuni, numărul dezertorilor a fost de peste 5.000.000 numai în primele 6 luni (iunie-decembrie 1941). Prin comparație, în armata germană au fost executați pentru dezertare, în intervalul 1939-1944, doar 7.810 militari.
„A vrut să se întoarcă acasă, dar n-a putut pentru că a fost avertizat de comandant că-l va împușca, apoi va raporta mai departe că a căzut în bătălia cu ucrainenii“
Situația se repetă, la aproape 90 de ani distanță, într-un mod incredibil.
În acest moment, moralul este foarte scăzut în rândurile numărului crescând de militari în termen și rezerviști trimiși de Rusia în prima linie. Informația este confirmată din multiple surse, de la declarațiile prizonierilor până la convorbirile dintre soldații ruși interceptate de serviciile speciale ucrainene și până la informațiile din teren ale agențiilor de informații occidentale.
Un document al Pentagonului semnalează cazuri de soldați ruși care-și parchează pur și simplu vehiculele și pleacă să se ascundă în păduri, părăsind linia frontului.
Mulți militari, inclusiv ofițeri, s-au împușcat singuri, pentru a fi trimiși în spitale. Acolo însă au descoperit că e mare aglomerație, iar organizarea este îngrozitoare. Răniții ajung după zile întregi de călătorie în condiții mizerabile, fără medicamente, îngrijire de specialitate și chiar hrană.
Unul dintre dezertori, care li s-a predat ucrainenilor cu tot cu tancul din dotare, a confirmat că în spatele frontului acționează echipe de pedepsire, cu ordinul să-i împuște pe dezertori. „A vrut să se întoarcă acasă, dar n-a putut pentru că a fost avertizat de comandant că-l va împușca, apoi va raporta mai departe că a căzut în bătălia cu ucrainenii. «Mișa» (nume generic dat de ucraineni militarilor ruși – n. red.) a relatat că abia dacă le mai rămăseseră niște resturi de mâncare, iar structura de comandă era hotică și aproape absentă. Moralul e foarte scăzut”, citează Daily Mail surse militare.
Afirmațiile sale vin în urma unor semnale tot mai frecvente că invazia Rusiei este puternic afectată de dezertările din rândurile trupelor. Mulți dintre fugari sunt recruți – iar acest lucru împiedică organizarea asalturilor. Această lipsă de combativitate a trupelor se adaugă numărului neașteptat de mare de morți, rezistenței acerbe și eșecurilor logistice: „Asistăm la cazuri în care trupele rusești contactează în mod voluntar armata ucraineană și declară că vor să se predea, că nu vor să participe la ostilități active“.
Despre represiunea împotriva propriilor trupe s-a aflat încă de acum o săptămână și ceva, când dezertori și prizonieri au spus că șefii armatei ruse au adus echipe de ceceni care au rolul pe care-l aveau trupele NKVD-ului în Al Doilea Război Mondial: să se asigure că soldații nu dau înapoi.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!