Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat folosirea sistemului TOS-1A, cu rachete termobarice, în războiul din Ucraina, anunță Ministerul Apărării din Marea Britanie. Acest tip de rachete, poreclite și “bomba cu vid”, folosesc un tip de muniție neconvențional, care produce distrugeri îngrozitoare. Utilizarea acestor rachete, mai ales în zonele locuite de civili, intră sub incidența legilor internaționale la încadrarea „crime de război”.
Nu e prima oară când Putin folosește aceste rachete în orașe. Imediat după ce i-a luat locul lui Boris Elțîn în fruntea statului rus, fostul ofițer KGB a declanșat Al Doilea Război din Cecenia (26 august 1999 – 31 mai 2000), recurgând la o brutalitate înspăimântătoare împotriva poporului cecen. Printre altele, armata rusă a folosit „bomba cu vid”, cu efecte devastatoare.
The Russian MoD has confirmed the use of the TOS-1A weapon system in Ukraine. The TOS-1A uses thermobaric rockets, creating incendiary and blast effects.
Watch the video below for more information about this weapon and its devastating impact.
🇺🇦 #StandWithUkraine🇺🇦 pic.twitter.com/d8PLQ0PhQD
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 9, 2022
Proiectilele termobarice sunt umplute cu explozibil care generează simultan o temperatură uriașă, de natură să vaporizeze instantaneu corpurile ființelor, și să genereze o presiune atât de mare încât unda de șoc distruge organele interne ale celor care scapă de explozia propriu-zisă. „Bomba cu vid” aspiră oxigenul din aerul înconjurător.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat miercuri seara, pe Twitter: „Rusia a confirmat folosirea sistemului de armament TOS-1A în Ucraina. TOS-1A folosește rachete termobarice, creând efecte incendiare și explozive”.
Ucraina a acuzat încă de acum câteva zile că Rusia a început să folosească, asupra orașelor pe care le asediază, „bomba cu vid”. Până miercuri, acest lucru n-a putut fi confirmat din surse independente.
La începutul acestei luni, pe 2 martie, au apărut primele suspiciuni că rușii, frustrați de opoziția întâmpinată, ar putea recurge la arme interzise prin Convenția de la Geneva. O echipă de jurnaliști de la CNN a observat la acel moment în Belgorod, Rusia, la granița cu Ucraina, un astfel de sistem lansator de rachete termobarice.
Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a avertizat încă de atunci că există pericolul ca Rusia să recurgă la armament interzis: „Am văzut videoclipuri cu forțele ruse care transportau arme extrem de letale în Ucraina, care nu își au loc pe câmpul de luptă. Acestea includ muniții cu dispersie și bombe cu vid – care sunt interzise prin Convenția de la Geneva“.