Harta invaziei rusești în Ucraina publicată vineri, la ora 16.40, de Ministerul Apărării din Marea Britanie arată că atacatorii strâng încet lațul în jurul apărătorilor. Aceștia rezistă în continuare eroic, într-un uluitor exemplu de curaj și patriotism, dar rușii își valorifică superioritatea copleșitoare numerică și tehnică.
Ținta principală a rușilor rămâne în continuare Kiev. Pe lângă forțele blocate la 30 de kilometri de capitală încă din a doua zi a invaziei, armata lui Putin dezvoltă în acest moment alte 4 direcții de atac, învăluind apărătorii dinspre vest, iar dinspre est vin coloane dinspre Cernihiv, Konotop și Romni.
În sud urmează bătălia pentru Odessa
Harkovul, deși încercuit și bombardat non-stop, nu cedează, iar rușii au trecut, de două zile, la demolarea sistematică a celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, atacând cartierele de blocuri.
Cele mai importante progrese sunt realizate de ruși în sudul Ucrainei. Mariuopol, important oraș-port la Marea Neagră, este încercuit și bombardat, la fel ca și Harkov, cu scopul de a fi distruse sistemele de susținere a vieții: aprovizionarea cu apă potabilă, furnizarea de căldură, depozitele cu alimente.
Azi-dimineață s-a capturat centrala atomică de lângă Zaporojie, iar acum rușii se îndreaptă spre orașul aflat pe Nipru.
Înspre sud-vest, după cucerirea orașului Herson, în urmă cu o zi, rușii au intrat în Mikolaiv, localitate-cheie în drumul spre Odessa, care e al treilea oraș ca mărime din Ucraina și, totodată, cel mai important port la Marea Neagră. Garnizoana ucraineană și autoritățile civile se pregătesc intens de atacul care va urma, în timp ce rușii strâng pe coasta de vest a Crimeei o flotilă de nave speciale pentru desantul maritim.
Armata rusă e mult în urma planului inițial, dar își continuă înaintarea lent către vest
După 9 zile de lupte teribile, Rusia este foarte departe de planul operațional inițial. S-au obținut progrese, dar acestea nu se compară cu ceea ce crezuseră dictatorul Putin și ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu. Succesele sunt obținute cu pierderi foarte mari, iar plănuita demonstrație de forță a armatei ruse în fața întregii lumi s-a transformat, din contră, într-o dovadă de mare slăbiciune.
Totuși, superioritatea numerică a rușilor începe să se simtă. Noua strategie a lui Putin, când a devenit clar că nici o capitulare după două zile, nici o cucerire completă a țării în 15 zile nu sunt posibile, este de a „rupe” Ucraina în două. Rușii vor să lase nordul țării fără resursele necesare pentru a continua războiul, scrie Daily Mail. Se aplică astfel o tactică de asediu aplicată și în războiul din Cecenia, în 2000.
Aeroportul Hostomel, de lângă Kiev, pe care rușii au încercat să-l captureze cu parașutiști încă din prima zi, rămâne în mâinile ucrainenilor, dar bătălia pentru acest obiectiv strategic rămâne feroce. Sursele raportează că aeroportul a fost cucerit și recucerit, pe rând, de ambele tabere de mai multe ori.
Marele convoi venit din Belarus, cu sute de tancuri, zeci de sisteme de artilerie și mii de camioane, care transportă alimente, carburant, muniție și 16.000 de militari, rămâne la aproape 30 de kilometri de Kiev „blocat de probleme comice, inclusiv lipsa alimentelor și a carburantului”, scrie Daily Mail.
Un consilier al președintelui ucrainean Zelenski le-a cerut soldaților și voluntarilor să apeleze la tactici de gherilă împotriva forțelor rusești, să răstoarne copaci de-a curmezișul drumurilor și să distrugă convoaiele cu provizii și întăriri care se înșiră pe drumuri în spatele trupelor din prima linie.