Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat joi că primii luptători străini, au sosit în țară pentru a lupta împotriva invaziei rusești, scrie CNN. În total, susține șeful statului ucrainean, ar fi vorba de circa 16.000 de voluntari care “sunt pe drum”.
„Ucraina întâmpină deja voluntari străini. 16.000 sunt deja pe drum pentru a proteja libertatea și viața pentru noi și pentru toți„, a afirmat Zelenski într-un discurs video postat joi, pe Facebook. Guvernul ucrainean a făcut apel la oameni din întreaga lume să se alăture luptei împotriva Rusiei.
Zelenski nu a precizat de unde au venit luptătorii. Este interesant de lămurit acest lucru, pentru că SUA și Marea Britanie au recomandat cetățenilor lor ca, din contra, să se abțină de la implicarea în conflict. Pe de altă parte, Franța a eliberat ucrainenii înrolați în Legiunea Străină, lăsându-i să meargă în țară pentru a lupta cu invadatorii.
Guvernele de la Washington și Londra au trimis doar ajutor sub formă de armament și au susținut Ucraina impunând sancțiuni severe Rusiei. Președintele a făcut referire și la acest ultim lucru, mulțumindu-le aliaților pentru că Ucraina primește zilnic „muniție nouă de la partenerii noștri, de la prietenii adevărați. În fiecare zi avem arme din ce în ce mai puternice„.
În afară de britanici și americani, Spania se pregătește să trimită armament ofensiv: mitraliere ușoare, grenade și lansatoare de rachete.
Germania, care a acceptat pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial să exporte armament, a aprobat sprijinirea Ucrainei cu 500 de rachete sol-aer Stinger, capabile să doboare avioanele rusești, și cu 1.000 de arme antitanc. Până atunci, din depozite au plecat spre Ucraina 2.700 de lansatoare „Strela”, de producție sovietică, rămase pe stoc din perioada Republicii Democrate Germane, scrie Deutsche Welle. Acestea sunt sisteme portabile sol-aer ușoare, folosibile de un singur soldat care trage cu ele de pe umăr. Pot fi folosite împotriva avioanelor care zboară la joasă altitudine și au ghidaj cu infraroșu.
Lansatoarele „Strela” sunt de generație veche – produse de Uniunea Sovietică începând cu 1968 – și par neadecvate pentru acest război, dar prima săptămână a luptelor din Ucraina a dovedit că și armata lui Putin este, în foarte mare măsură, tot una care folosește mai degrabă tehnică de luptă sovietică din anii 1970-1980. Exceptând unele sisteme de rachete și câteva escadrile cu avioane moderne, grosul trupelor poartă un război de Secolul XX – de aici și pierderile foarte mari suferite până acum.