VIDEO. Noua rachetă Satan 2 este „un cadou pentru NATO și toți sponsorii ucrainenilor”, amenință un consilier al lui Putin. Racheta poate transporta focoase nucleare și „eludează orice sistem de apărare”

3
1880
Putin a asistat din biroul său la lansarea rachetei Satan 2

Rusia continuă escaladarea crizei începute pe 24 februarie, odată cu atacarea Ucrainei, iar miercuri Putin a trimis lumii civilizate o nouă amenințare, anunțând că testarea „cu succes” a unei nouă rachete balistice intercontinentale despre care spune că nu poate fi interceptată de niciun sistem defensiv actual. Evenimentul a fost salutat cu entuziasm în Rusia, iar un consilier al lui Putin s-a exprimat direct: noua armă este un „cadou pentru NATO și toți sponsorii ucrainenilor”.

Racheta Sarmat RS-28 – denumită de armatele NATO, mult mai plastic, Satan 2 – poate lovi ținte aflate la 18.000 de kilometri distanță și dezvolta viteze de până la 16.000 de kilometri/oră, considerându-se că are cea mai mare rază de acțiune din lume.

Putin a descris lansarea de miercuri ca fiind un „eveniment mare, semnificativ“ pentru armata rusă, afirmând că racheta poate eluda orice sistem de apărare actual. Momentul a fost speculat din plin propagandistic în Rusia. Cu toate acestea, americanii au descris testele ca fiind „de rutină” și au respins orice amenințare globală, scrie Daily Mail.
Satan 2 a fost lansată de la instalația Cosmodromului Plesețk, din nordul Rusiei, iar focoasele rachetei au lovit ținte aflate la o distanță de 5.800 de kilometri în poligonul de tragere Kura, din peninsula Kamceatka.

Focosul nuclear de pe Satan 2 e suficient de mare ca să distrugă toată Franța

Satan 2 poate transporta o încărcătură nucleară suficient de mare pentru a distruge o zonă de mărimea Franței. Într-o declarație preluată de toate televiziunile din Rusia, Putin a felicitat armata pentru lansare, adăugând: „Această armă cu adevărat unică va consolida potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și îi va face pe cei care, în focul retoricii agresive, încearcă să ne amenințe țara, să se gândească de două ori“.

Putin a adăugat că Satan 2 este „capabilă să învingă toate mijloacele moderne de apărare antirachetă“. Dmitri Rogozin, directorul agenției spațiale ruse Roscosmos, a declarat că arma este un „cadou pentru NATO și pentru toți sponsorii ucrainismului“, aluzie la linia propagandei rusești, care spune că Ucraina este condusă de neonaziști și că nu există ucraineni, ci doar ruși care suferă de „ucrainism” – termen definind, în terminologia putinistă, o boală psihică a locuitorilor din Ucraina.

Pentagonul a declarat că a fost totuși notificat de Kremlin, în prealabi, cu privire la intenția de a lansa arma. Testele rachetei au început în 2017, iar prima lansare ar fi trebuit să aibă loc decembrie anul trecut, înainte de invazia Rusiei în Ucraina. RS-28 Sarmat este proiectată să înlocuiască R-36, care fusese supranumită SS-18 Satan de NATO.

Zboară cu viteze de până la 16.000 km/oră, fiind extrem de dificil de interceptat și doborât, iar raza de acțiune e de 18.000 km

Ministerului rus al Apărării a anunțat într-un comunicat: „Sarmat este cea mai puternică rachetă cu cea mai mare rază de distrugere a țintelor din lume, care va crește semnificativ puterea de luptă a forțelor nucleare strategice ale țării noastre”.

Capabilă să se deplaseze focoase multiple și alte arme către ținte cu o viteză de până la 16.000 km/h, Satan 2 este foarte dificil de interceptat și doborât. Rusia dispune și de racheta hipersonică Avangard, care poate zbura către stratosferă cu Match 10 (de 10 ori viteza sunetului).

Șeful forțelor de rachete strategice ale Moscovei, colonelul-general Serghei Karakaiev, a promis că va continua să dezvolte și alte arme hipersonice: „Până când ei (Occidentul – n. red.) vor găsi un antidot, noi trebuie să fi găsit o altă soluție în acest sens. Și astăzi lucrăm la ea. Există evoluții, există lucrări în curs de desfășurare“.

Totuși, experții occidentali nu par foarte impresionați. Britanicul Jack Watling, de la grupul de reflecție în domeniul apărării Royal United Services Institute, spune că e doar o „umflare a mușchilor” lui Putin înainte de 9 Mai, Ziua Victoriei, într-un moment foarte prost pentru prestigiul militar al Rusiei: „Sincronizarea testului reflectă dorința rușilor de a avea ceva de arătat ca o realizare tehnologică în perioada premergătoare Zilei Victoriei, într-un moment în care o mare parte din tehnologia lor nu a dat rezultatele pe care le-ar fi dorit în Ucraina“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sadicul care a pisat Mariupolul cu bombe din aer este un general rus de origine ucraineană, din Odessa! A mai făcut masacre printre civili în Cecenia, Georgia și Siria

Armata lui Zelenski i-a lichidat pe militarii ucraineni care au trădat în 2014, predând Crimeea și trecând în tabăra lui Putin pentru a întări flota rusă din Marea Neagră

VIDEO. Primele imagini cu nava-amiral a flotei ruse după ce a fost lovită de rachetele ucrainene. Supraviețuitorii de pe crucișătorul “Moscova” au fost salvați de turci

Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

* AUDIO. Ucrainenii fac astăzi exact ce ar fi trebuit să facă românii în 1917 și 1940. Neagu Djuvara era de aceeași părere

Ciolacu și Ciucă au mințit cu nerușinare: România nu are niciun acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro! Analist financiar: banii nu există

* Autorii rușinii de la Târgul de Turism din New York sunt „cei mai mari sinecuriști”, plătiți de statul român „cu 6.000-12.000 de euro pe lună”

* Patronul ziarului „Adevărul”, trimis în judecată în dosarul Romvag Caracal. Prejudiciul: 32,6 milioane de euro. Burci e plecat în Emirate

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here