Un important afacerist român din Canada a fost împușcat mortal în stradă, la Montreal. Anul trecut a fost arestat pentru tentativă de mituire a unor funcționari din Primărie

0
1971
Tinel Timu alături de o fostă deputată, Monique Sauvé, la decernarea unei medalii din partea Adunării Naționale a statului Quebec

Un român din Montreal a căzut victimă unui asasinat în stil mafiot, joi dimineață, în fața casei sale din zona Laval, situată în nord-vestul metropolei canadiene. Este vorba despre omul de afaceri Tinel Timu, în vârstă de 61 de ani. Acesta dezvoltase un adevărat imperiu imobiliar, deținând în jur de 700 de proprietăți în zona Montreal. Timu avea și probleme mari cu legea: anul trecut a fost arestat, pentru scurt timp, pentru că a încercat să mituiască funcționari ai Primăriei din Montreal.

Printr-un apel la serviciul de urgență 911, Poliția din Montreal a fost informtă, în jurul orei 7 dimineața, că un bărbat a fost împușcat pe Rue du Havre, din cartierul Chomedey, zona Laval. Manevrele de resuscitare făcute de echipajul medical sosit împreună cu polițiștii n-au mai avut efect: decesul a fost constatat la spital, unde victima a fost transportată de urgență, potrivit publicației „La Presse”, citată de „Pagini românești”.

Informații despre caz au fost publicate și de „Le Journal de Montreal”, pe baza unor surse din anchetă. Publicația îl descrie pe Tinel Timu drept „o figură foarte cunoscută în comunitatea românească din Montreal”.

Tinel Timu, în vârstă de 61 de ani, a fost ucis cu mai multe gloanțe, îpe stradă, în apropierea une proprietățo înregistrate pe numele companiei deținute de soția sa. Potrivit Poliției, au fost trase cel puțin 5 focuri de armă.

Stéphanie Beshara, o purtătoare de cuvânt a Poliției din Laval, a declarat: „La scurt timp după ora 7 dimineața, a fost primit un apel la 911 pentru că s-au auzit focuri de armă. Când poliția a ajuns la fața locului, a găsit victima întinsă pe jos, la pământ, pe stradă, lovită de gloanțe. Polițiștii au început manevrele de resuscitare. Victima a fost transportată la spital, unde a fost confirmat decesul”.

Reprezentanta Poliției nu a dezvăluit identitatea victimei, conform „La Presse”.

„Le Journal de Montreal” a precizat: „Domnul Timu a fost împușcat de mai multe ori la ora 7 dimineața, în fața unei locuințe de pe Rue du Havre, în zona Rivière des Prairies. Se crede că cel puțin 5 focuri de armă au fost trase în timpul atacului. Tinel Timu a fost grav rănit și a fost transportat rapid la spital, unde a fost declarat mort. Un perimetru uriaș de securitate uriaș a fost stabilit în jurul locului crimei, pentru a proteja orice probe care ar putea fi găsite”.

Un vecin a relatat: „Eram în baie când am auzit împușcăturile. Am auzit cel puțin patru. M-am repezit la fereastră să văd ce se întâmplă și am văzut o mașină plecând în trombă”.

Criminalul a reușit să fugă, iar polițiștii continuă să-l caute.

Întrucât cazul ar putea avea legătură cu crima organizată, ancheta va fi coordonată de Poliția statului Quebec.

Laval se află în nord-vestul metropolei Montreal, pe fluviul St. Laurent (Sfântul Laurențiu), care curge din Marile Lacuri spre Oceanul Atlantic

Arestat într-un grup infracțional organizat

Tinel Timu era implicat în mari afaceri imobiliare. El controla mai multe companii foarte active în acest domeniu. În 2019, Timu a declarat în instanță că deținea 700 de unități rezidențiale în zona Montreal.

În septembrie 2022, Tinel Timu a fost reținut de structura anticorupție locală – Unité Permanente Anticorruption (UPAC) – sub acuzația că a încercat să corupă anagajați ai Primăriei din Montreal.

Alături el au fost arestate alte două persoane: un angajat al său și un funcționar al Primăriei din Montreal, participanți la acțiunea de dare și luare de mită.

Timu și angajatul săui au fost acuzați că „au încercat să mituiască angajați ai administrației municipale din Montreal, pentru a obține avantaje necuvenite”.

În cursul aceleiași operațiuni, Poliția îl arestase și pe șeful Diviziei de permise și inspecții din arondismentul Mercier-Hochelaga-Maisonneuve, Sadek Lazzouzi, pentru că ar fi intervenit în favoarea lui Tinel Timu. Potrivit unui comunicat al UPAC, care menționează „un dosar de nerespectare a reglementărilor municipale”, Lazzouzi este acuzat de abuz de încredere din partea unui funcționar public.

Dat afară din ședința Consiliului Municipal. Misterul fabricii incendiate

În 2014, Tinel Timu el a fost dat afară dintr-o ședință a Consiliului Municipal din Terrebonne (o altă zonă a metropolei Montreal, situată la nord de Laval) după o intervenție vehementă a acestua în favoarea unui proiect al său.

Era vorba de o veche fabrică dezafectată, construită din cărămidă roșie. În august 2021, clădirea în cauză – fosta fabrică Moody – a fost cuprinsă de un incendiu violent, la o lună după ce a fost vândută altor antreprenori.

Tinel Timu era și proprietarul Carrefour Multisports, un vast complex sportiv din Laval.

Într-un proces judiciar din 2019, afaceristul de origine română a declarat că deține 700 de unități rezidențiale în zona Montreal.

Tinel Timu

„Donații, sponsorizări, ajutoare pentru case, zeci de tineri cununați, zeci de copii botezați…

De mai mulți ani, Tinel Timu era implicat în diverse activități ale comunității românești din Montreal.

Marius Bălan, un lider al comunității române din Montreal, a scris pe Facebook: „O veste extrem de tristă: Tinel Timu, o personalitate marcantă a comunității române din Canada și un businessman de succes, à fost asasinat astăzi în fața casei. Oh, ce TRIST, TRIST, TRIST! Comunitatea română și canadiană, dar si eu personal, am pierdut ceva greu de înlocuit. Rămân posterității amintirile frumoase.. și contribuția lui TINEL TIMU la toate nivelele societății: donații și sponsorizări la evenimente culturale, oameni pe care i-a ajutat să-și cumpere case, să-și încropească un viitor în Canada, zeci si zeci de tineri cununați, zeci si zeci de copii botezați, oameni care și-au încropit un business, donații pentru cauze umanitare… Nu am cuvinte… Este o zi extrem de tristă. TINEL TIMU, RIP… La câtă lume a ajutat, așa cred eu, că va merge direct in Rai. Cuvintele sunt puține pentru a-mi exprima tristețea. Condoleanțe familiei, prietenilor, angajaților și tuturor celor care l-au cunoscut”.

Decorat de Adunarea Națională a statului Quebec în 2018

În 2018, Tinel Timu a făcut parte dintr-un grup de 10 cetățeni care au primit o medalie din partea Adunării Naționale a statului Quebec, instituție reprezentată de fosta deputată Monique Sauvé, din Laval. Momentul a fost marcat printr-un comunicat care poate fi citit și acum pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Tinel Timu, omagit în 2018

Comunicatul MAE din 2018

„Medalia Adunării Naționale din Quebec acordată unui membru al comunității române din Montreal”

„Domnului Tinel Timu, om de afaceri canadian de origine română, membru proeminent al comunității, i-a fost conferită Medalia Adunării Naționale din Quebec, decorație a legislativului provinciei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Laval.

Conform regulilor locale, decorația poate fi acordată de către președintele parlamentului provinciei sau de către un deputat, unor personalități quebecheze, canadiene sau străine, care merită aprecierea sau recunoștința deputaților sau a populației provinciei.

Pe plăcuța medaliei inscripționate cu numele dlui. Timu este menționat: «Merci à un citoyen passionné et engagé. Vous êtes un leader d’exception» – Monique Sauvé, députée de Fabre.

În cadrul unei scurte alocuțiuni, doamna Monique Sauvé a menționat că și-a dorit foarte mult ca, înainte de încheierea actualei legislaturi, să-și arate în acest fel aprecierea și recunoștința față de personalități din circumscripția sa care o inspiră în fiecare zi și care s-au remarcat prin generozitatea și pasiunea cu care activează în comunitățile lor, mulțumindu-le pentru energia și eforturile depuse și pentru colaborarea cu care au onorat-o.

Doamna Monique Sauvé este deputat de Fabre, membră a Partidului Liberal din Quebec, și candidează pentru un nou mandat în Adunarea Națională, la alegerile legislative din provincie, care se vor desfășura la 1 octombrie 2018.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Panică la Guvern: salariile bugetarilor îngheață de la 1 mai! „Încasările la buget pe primele două luni au fost de 7 ori mai mici decât în 2022” – profesorul Păun

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* De ce trebuie închise haznalele TV: Ciutacu a speculat oribil tragica dispariție a jurnalistei Iulia Marin, la postul oligarhului fugar Sebastian Ghiță

* Impostura cinică a unui comunist din PSD: cum a pus Petre Daea să se verse o basculantă de gunoi în Pădurea Băneasa, ca să-l filmeze televiziunile că face ecologizare

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

* Oamenii Rusiei în Biserică: Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a transmis enoriașilor mesajul Patriarhului Kirill, anunțându-i că se vrea „o resetare a lumii“, iar „stăpânitorii Pământului“ au provocat războiul din Ucraina

* „Venerarea științei, tehnologiei și progresului este noul păgânism. Biserica Ortodoxă Rusă i se va opune activ!“ – Patriarhul Kirill, în predica de Paște

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.