Cum a deturnat PSD protestul fermierilor și l-a transformat într-o diversiune anti-UE. „Așa se clocește o nenorocire făcută să acopere o tâmpenie”

18
1885
Petre Daea

Protestul fermierilor români împotriva cerealelor ucrainene a fost deturnat de PSD, principalul vinovat al „crizei cerealelor”, în direcția Uniunii Europene, transformându-l într-un protest anti-UE. Observația, una pertinentă, a fost făcută de Liviu Iolu, consilier în cadrul REPER (partidul lui Dacian Cioloș) și fost jurnalist.

Protestul fermierilor români este justificat, dar nu împotriva Ucrainei sau a Uniunii Europene, ci a Guvernului Ciucă, mai exact a ministrului Agriculturii, Petre Daea. Este o rușine pentru România să aibă un ministru atât de rudimentar, populist ieftin, diversionist jalnic, incapabil să înțeleagă mecanismele europene.

Pierderile suferite de fermierii români ca urmare a accesului liber – nelimitat și fără taxe – al grânelor ucrainene pe piața românească puteau fi compensate printr-un sprijin financiar masiv din partea Uniunii Europene, pentru că a fost o decizie comunitară aceea de a sprijini Ucraina și în acest fel. Dar ministrul Daea n-a fost în stare să construiască un dosar serios și complet, nici să discute cu fermierii pentru a afla dimensiunea pierderilor. Incompetența lui Daea le-a provocat mari necazuri fermierilor, care și-au făcut afacerile în pericol de faliment.

Inclusiv faptul că ucrainenii își vând cerealele ieftin în România este problema Guvernului român, care s-a angajat la Bruxelles să permită transportul acestora prin culoare speciale spre Occident și – prin porturile Constanța, Galați și Brăila – spre alte continente. E treaba autorităților române să vegheze la respectarea înțelegerii.

Dar dacă tot îi lasă pe ucraineni să-și vândă cerealele și în România, Guvernul PSD-PNL – prin ministrul Agriculturii, Petre Daea – avea obligația să lucreze profesionist la obținerea de compensații rezonabile, pentru fermierii români, din partea UE. N-a făcut-o.

În schimb, printr-o manevră ticăloasă, folosind și televiziunile sale de casă, PSD a încercat să arunce vina pe Uniunea Europeană. Fermierii n-au sesizat capcana și au intrat direct în ea. Protestul lor a luat o mizerabilă turnură anti-europeană.

Liviu Iolu: „Daea e un incompetent care dă din mâini în limbi străine, că el știe doar limba C.A.P.”

„Să traducem, pe scurt, protestul fermierilor și cum PSD a deturnat o problemă pe care o avea România din cauza lui Daea într-o diversiune anti-europeană.

Daea a aflat târziu că fermierii români vor primi despăgubiri mici de la UE. Fermierii, pe bună dreptate, erau furioși.

PSD nu a vrut să-l trimită acasă pe Daea, că ar fi dat opoziției dreptate.

Și ce s-au gândit? Deturnăm furia fermierilor dinspre Daea și Guvern către UE.

Așa că au lucrat frumos, inclusiv cu organizații de fermieri, spre a arăta că UE e rea, nu Daea un incompetent care dă din mâini în limbi străine, că el știe doar limba C.A.P. (referire la Cooperativele Agricole de Producție din timpul comunismului – n. red.).

Și azi avem un frumos protest anti-UE, cu bannere în engleză, care ajută AUR din cauza acestor PSD-iști care vor să-și scape pielea. Și iese Daea la declarații, în care zice că UE și Ucraina sunt de vină.

Cam așa se clocește o nenorocire făcută să acopere o tâmpenie.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* AUR, atacuri violente la adresa Ucrainei după dezvăluirea că George Simion s-a întâlnit cu ofițeri FSB. Din comunicat lipsește dezmințirea întâlnirii cu agenții ruși

18 COMENTARII

 1. Ca de obicei România iar a rămas în ofsaid. Polonia a rezolvat tranzitul griului semnând un acord cu Ucraina. România n-a fost în stare. Acum și România vrea, dar cum e sa joci tot timpul pe locul 2?

 2. Poza din articol reflectă imaginea Agriculturii românești.
  Doamne ferește.
  Mai trist e că, pe plaiuri mioritice, maimuțoiul nu mănâncă banane, ci slănină. Oricum o dai, e tragi-comic.
  Pe banii noștri, desigur.

 3. Ce s-a facut in tara asta in ultimii 33 de ani?
  Industria, in loc sa se reformeze, sa se adapteze, a fost vanduta pe nimic. De ce sa-si fi facut ei griji, in loc sa ia comisioane?
  Agricultura, cam la fel. Lasata la cheremul unor descurcareti incapabili sa vada dincolo de castiurile lor imediate, fac gura acum si cer de la UE, in loc sa ceara statului roman sa-si faca datoria de a-i reprezenta corect in relatiile cu UE.
  De cand asa zisa revolutie ne-a lasat de capul nostru si nu s-a ingrijit cum ne vom descurca, am ramas pe mana unor escroci care si-au batut joc de un popor cam bleg.
  Asta stiu, asta fac. Nu au avut si nu au nicio apasare ca ruineaza aceasta tara. Arunca vina pe altii si ei profita cat pot.
  Escrocul batran care are nesimtirea sa umble cu snoave cand agricultura se duce de rapa, este doar o varianta mai comica a politicienilor nesimtiti, care se rotesc la putere doar ca sa profite ei.
  Acaasta e realitatea in tara unui popor care se lasa prea usor prostit.

  • Perfect adevarat. Din nenorocire e si mana agentilor Rusiei aici, ca acesta este interesul Rusiei: sa nu mearga bine Romaniei cu UE. Iar mafia noastra postdecembrista contine prea multi si obraznici agenti pro-rusi, ca lucrurile sa nu mearga cum vrea Moscova…:(

 4. Da, Eugen Tomac a făcut pe partea lui de europarlamentar, eu aștept de la cei din Guvern (cum e acest Celentano de la Agricultura) cu putere de decizie în tara. Din păcate aici avem numai ghiocei.

 5. Incompetență la apogeu! Ce așteaptă papagalii ăștia de la guvernare? Să vină românii să-i ia pe sus, începând cu Popescu de la Energie, Daea de la Agricultură, Aurescu de la Externe, Grindeanu de la Transporturi, în cap cu analfabetul de Ciucă? Iar după ce termină cu ei, să se ocupe nițel de nenea peeeeseeeedeeee, care confundă avionul cu Uberul și bugetul țării cu banii lui de concedii?
  Să nu vină ziua aia. băieți… să nu vină ziua aia… că piatră pe piatră nu mai rămâne…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here