„Venerarea științei, tehnologiei și progresului este noul păgânism. Biserica Ortodoxă Rusă i se va opune activ!“ – Patriarhul Kirill, în predica de Paște

1
1010
Patriarhul Kirill al Rusiei și-a făcut o apariție ciudată la slujba de Paște, înconjurat de un masiv dispozitiv de securiști

Știința, progresul și tehnologia sunt marii inamici ai Rusiei și ai Bisericii Ortodoxe Ruse, a proclamat Patriarhul Kirill în predica din noaptea de Înviere a Paștelui 2023. Capul ortodoxiei ruse a oferit poporului un nou motiv să lupte cu Europa și Occidentul – acestea sunt cuprinse de „noul păgânism“.

Patriarhul Kirill, care înainte de 1989 a fost agent KGB sub acoperire în Elveția, sub numele Gundiaev, și-a făcut în noaptea de Paște o intrare șocantă în Catedrala Salvatorului Hristos, din Moscova, Acesta era înconjurat nu de alți prelați, ci de 8 agenți ai serviciilor se securitate.

În predica pe care a ținut-o după slujbă, Patriarhul Kirill a militat pentru o și mai mare decuplare a poporului rus de valorile civilizației europene, spunând că Biserica sa se va opune activ „noului păgânism la scară globală“, care îndreaptă omenirea spre progres, știință și tehnologie, pretinzând că acesta sunt „derivate umane“ care sunt venerate.

Ideea că progresul este rău nu e nouă, propaganda rusească pe această temă având un mare succes și peste granițe în țări precum România. Dar oficializarea ei prin discursul capului Bisericii Ortodoxe Ruse este surprinzătoare.

Oficializarea unui discurs pe care Rusia l-a introdus subversiv și în România, prin intermediul mănăstirilor și bisericilor, mai ales în Moldova

Patriarhul Kirill a menționat: „Astăzi, un nou păgânism apare la scară globală, bazat pe venerarea derivatelor umane – venerarea progresului, a științei, a tehnologiei. Nu mă refer la respectul față de acestea, ci la divinizarea lor (…) Care ar trebui să fie Răspunsul Bisericii Ortodoxe Ruse și răspunsul Rusiei? Cel pe care îl dăm deja: nu suntem de acord cu această direcție a civilizației umane! Biserica Ortodoxă Rusă i se opune activ“.

Succesul propagandei rusești de acest tip poate fi ușor evaluat comparând discursul din noaptea de Paște al lui Kirill cu ideile propagate în România de mulți dintre călugări și preoți. La fel ca și în Ucraina, Rusia a pătruns subversiv, prin intermediul clericilor, către baza societății, răspândind astfel de idei în mănăstiri și biserici, iar de acolo către enoriașii mai ușor de influențat.

Nu trebuie uitat cum, în timpul pandemiei, numeroși slujbași ai Bisericii au îndemnat oamenii să nu se ferească de virus și să nu se vaccineze. Covid a făcut ravagii în așezările religioase din Moldova, unde chiar Mitropolitul Pimen a fost răpus de boală, iar unele mănăstiri au rămas pur și simplu fără călugări după ce aceștia s-au îmbolnăvit în masă. Unii dintre aceștia au avertizat credincioșii să nu se vaccineze pentru că le vor crește solzi.

Patriarhia Română nu a agreat acest tip de discurs, având mai multe intervenții prin care arăta că trebuie respectate măsurile sanitare, că virusul e real și însuși Prea Fericitul Daniel a anunțat că s-a vaccinat. Dar asta nu a împiedicat propaganda făcută inclusiv ierarhi precum Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, care a continuat să vitupereze împotriva științei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

* După țeapa de miliarde de la Euroins, șefii ASF și-au făcut cadouri de Paște de 6.000 de euro. Vinuri fine franțuzești, ciocolată și foie gras, ca să aibă Sărbători fericite

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here