Ultimii doi primari PSD ai Constanţei, Mazăre şi Făgădău, trimişi în judecată pentru ilegalități cu terenuri. Prejudiciul: peste 1,8 milioane de euro

2
549
Radu Mazăre - Decebal Făgădău

Radu Mazăre şi Decebal Făgădău, ultimii doi primari PSD ai municipiului Constanţa, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa, în două dosare distincte, pentru vânzarea nelegală a mai multor terenuri.

Radu Mazăre a vândut în condiții ilegale 10 terenuri ce aparțineau domeniului privat al municipiului Constanța. „Terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 de euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători”, scriu procurorii DNA.

Și succesorul lui Mazăre, Decebal Făgădău, a aplicat schema mentorului său. În complicitate cu aceeași secretară a Primăriei, Marcela Enache, Făgădău a a „mătrășit” 3 terenuri, creând un prejudiciu de 133.688 de euro.

Prejudiciul total produs de cei doi primari PSD și de complicea lor, în această speță: 1.866.375 de euro.

Actuala conducere a Primăriei Constanţa (primar Vergil Chițac – PNL) a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal, pentru recuperarea prejudiciului.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în două dosare distincte, a următoarelor persoane:

1. în stare de detenție, a inculpatului MAZĂRE RADU ȘTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpatei ENACHE MARCELA, la data faptei secretar al municipiului Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

2. în stare de libertate, a inculpaților:

FĂGĂDĂU DECEBAL, la data faptei viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ENACHE MARCELA, la data faptei secretar al municipiului Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriile întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2007-2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 de euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate secretar al municipiului Constanța, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacțiilor respective.

2. În cursul anului 2015, în aceeași manieră ar fi acționat și inculpații Făgădău Decebal și Enache Marcela, care, în calitățile menționate mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.

Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 de euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

Primăria municipiului Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu sumele menționate mai sus.

În cele două cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarele au fost trimise spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cele două cauze.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Din ce cauza acesti nenorociti de hoti si golani cred ca populatia acestei tari a muncit si patimit cat au trait ca ei sa le fure munca de o viata si sa-si bata joc de ei ?. Unii isi bat joc de aceasta tara si acest popor si trebuie sa plateasca oricine ar fi ei , niste javre ordinare . Sa ne rugam lui Dumnezeu sa-i pedepseasca cat traiesc ca altii sa nu mai aibe curaj sa faca toate aceste nenorociri .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here