Ucrainenii au trecut la ofensivă și recuperează teritorii din mâinile rușilor. Înalt oficial american: sunt vizate zonele din vestul și nordul Kievului, dar și Herson

0
2476
Harta operațiunilor în Ucraina pe 22 martie. Ucrainenii au trecut la contraatacuri pentru a izola trupele rusești aflate în poziții expuse

Forțele armate ucrainene au trecut la contraofensivă și încearcă să recupereze teritorii din mâinile invadatorilor ruși, afirmă înalți oficiali militari americani pentru CNN. Ofițerii care au confirmat informațiile spun că ucrainenii sunt “capabili și dornici” să facă acest lucru.

E vorba de mai multe contraatacuri care, deocamdată, vizează zone din jurul capitalei Kiev, pe care rușii au încercat mai întâi s-o captureze rapid, apoi s-o încercuiască – fără succes însă. De asemenea, s-a lansat o ofensivă pentru recuperarea importantului oraș Herson, din sud.

Acțiunile ucrainenilor se derulează în nordul și vestul Kievului, dar și în sudul țării

* Makariv: Oraș cu importanță strategică, aflat la 48 de kilometri vest de Kiev, acesta a fost recucerit de ucraineni după mai multe zile de lupte crâncene. Imaginile arată că orașul este azi o ruină totală, fiind ținta a numeroase atacuri aeriene rusești. „Dacă forțele ucrainene își consolidează controlul asupra Makariv, ar deveni mai dificil pentru ruși să desfășoare în siguranță ofensiva dinspre vest asupra Kievului și apoi să avanseze mai departe spre sud“, notează CNN, citând aceleași surse militare.

* Nordul Kievului: Există indicii că forțele rusești au fost respinse din zonele pe care le-au deținut aproape încă de la începutul invaziei. O înregistrare video geolocalizată de CNN a arătat trupe ucrainene mergând în orașul Moșun, la aproximativ 35 de kilometri nord de capitală. Filmări video realizate cu drone ucrainene au arătat distrugerea de blindate rusești în aceeași zonă.

* Inundații ale râului Irpin: Imagini din satelit înregistrate luni au arătat inundații tot mai mari ale râului Irpin. Cauza ar fi un baraj de-a lungul râului Nipru, de acolo provine apa care acum inundă bazinul râului Irpin și afluenții săi. „Râul este esențial pentru înaintarea rusă spre Kiev. Dacă rușii nu-l pot traversa, nu pot cuceri Kievul dinspre vest“, scrie CNN. Nu este clar dacă porțile barajului au fost deschise intenționat de ucraineni sau au fost lovite de o lovitură militară.

* Borodianka: La circa 20 de kilometri nord de Makariv se află orașul Borodianka, pe care trupele ruse și cecene l-au cucerit încă de la începutul campaniei. Sunt informații că ucrainenii fie asediază localitatea, fie au recucerit-o deja. Dacă reușesc acest lucru, unitățile rusești înaintate dinspre direcția Kiev ar putea fi izolate. Deocamdată, evoluția bătăliei este fluidă, iar rușii ar putea recupera pierderile recente. Dar dacă ucrainenii păstrează Makariv și își extind controlul spre Borodianka, pozițiile rusești dintre oraș și Kiev ar deveni vulnerabile. Obiectivul lor de a avansa spre sud, dincolo de autostrada principală est-vest, pentru a înconjura Kievul, ar deveni aproape imposibil de realizat.

* Herson și Mikolaiv: Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat pentru CNN că ucrainenii luptă acum pentru a recuceri orașul Herson din sudul țării, precum și pentru a respinge forțele rusești din nord-estul orașului Mikolaiv, forțându-le să se repoziționeze la sud de oraș. Conform oficialului american, nu e clar în acest moment dacă ultimele acțiuni fac parte dintr-un „plan operațional mai mare” al ucrainenilor sau nu, dar a calificat apărarea ucraineană drept „agilă”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Medic faimos despre Putin: „Combinație clasică de schizofrenie și nebunie. Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* AUDIO. Bravul ostaș rus: „În comandamentul armatei noastre sunt idioți terminați. S-au c…t pe ei, toată divizia a fost distrusă. Ce-a fost planificat de analfabeți, aia s-a întâmplat”

* Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

* „Măcelarii lui Kadîrov” au fugit din Ucraina în Cecenia, după ce au pierdut sute de luptători. „Toți kadîroviții uciși vor fi cusuți și îngropați în piele de porc”

* Planul oligarhilor ruși: vor să-l captureze pe Putin și să-l predea Occidentului, în schimbul ridicării sancțiunilor economice! Au însă o problemă: deocamdată nu găsesc sprijin din partea forțelor de securitate

* Jurnalista Tetiana Ceornovol, fostă deputată, distruge tancuri rusești la Kiev. Mamă a doi copii, Tetiana mânuiește un AK-47 și sisteme antitanc

* VIDEO. Mesajul muzical al lui Putin: „Ucraina și Crimeea, / Belarus și Moldova, / Kazahstan și țările baltice / Sunt țara mea”

* Armata ucraineană a capturat o hartă care arată planurile lui Putin: tot sudul Ucrainei, de la Herson și Nikolaev spre Odessa și gurile Dunării

* VIDEO. „Șeherezada”, yachtul de 700 de milioane de dolari al lui Putin, a fost găsit în Italia. E păzit de securiștii ruși din FSO

* „Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%” / „Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

* A fost lichidat și generalul Mordvicev, care-i înarma pe separatiștii din Donbass. Este al 6-lea general rus omorât de ucraineni în 23 de zile

* Ucraina și-a anihilat cel mai mare trădător de la începutul invaziei ruse. „Omul lui Ianukovici” a fost arestat la Kiev. Asupra sa s-au descoperit arme automate, pistoale, muniție și grenade

* Un primar din Siberia a dezvăluit, fără să vrea, două secrete militare care-l incriminează pe Putin

* Artileria ucraineană l-a spulberat pe maiorul rus care bombardase casele civililor. Bestia a făcut crime și în Georgia (2008), și în Siria (2015)

A fost arestat generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

* A fost lichidat și comandantul adjunct al flotei ruse de la Marea Neagră, un ucrainean care-și trădase țara

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

* Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* Strâmba rezolvare a „problemei SIIJ”, criticată de Comisia de la Veneția. USR cere demisia ministrului Cătălin Predoiu și explicații de la Klaus Iohannis

* Propaganda rusă făcută de „dragnista” Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, amendată de CNA cu 40.000 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here