Canalul bielorus de știri Nexta anunță, citând surse militare, că forțele ucrainene au încercuit trupele rusești din localitățile Bucha, Irpen și Hostomel, aflate la periferia de nord a Kievului. Dacă informația se confirmă, atunci aceasta este cea mai mare înfrângere suferită de Rusia de la începutul invaziei, pe 24 februarie.
Informația a fost confirmată de jurnalistul rus Serghei Sumlenni, fost corespondent la Moscova al postului german de televiziune ARD și șef al Fundației Heinrich Boell. Sumlenni a scris pe Twitter: “Conform unor rapoarte neconfirmate, dar credibile, trupele ruse au fost încercuite la Bucha, Irpin și Hostomel, în apropiere de Kiev. Nu mai pot primi întăriri. Dacă se confirmă, este cea mai mare înfrângere a armatei ruse până în prezent, iar Ucraina va trebui să-și facă griji că are prea mulți prizonieri de război”.
According to unconfirmed but realistic looking reports, Russian troops have got surrounded in Bucha, Irpin and Hostomel area near Kyiv, cut from supplies. If true – the biggest defeat of a Russian army until now, and Ukraine needs to start worrying about too many POWs. pic.twitter.com/8t10oZIk7d
— Sergej Sumlenny (@sumlenny) March 22, 2022
Capacitatea ofensivă a Rusiei s-a epuizat aproape complet și, în acest moment, ne îndreptăm cu repeziciune către împlinirea estimărilor făcute săptămâna trecută de experți din serviciile de informații occidentale, care spuneau că atacatorii mai au provizii pentru 10-14 zile.
Rușii pierd capacitatea ofensivă, iar inițiativa trece de partea ucrainenilor
Timpul a trecut și lanțul logistic al rușilor a continuat să eșueze, astfel că situația trupelor nu s-a ameliorat. În fața Kievului, trupele lui Putin au renunțat să mai încerce noi atacuri, trecând la săparea de tranșee. „Trupele rusești mai au provizii pentru nu mai mult de 3 zile”, a scris marți Daily Mail, citând generali din armata ucraineană.
În urmă cu o săptămână, ofițerii occidentali estimau că, odată cu pierderea capacității ofensive a rușilor, inițiativa va trece de partea ucraineană. Acest lucru pare să se întâmple deja. Ucrainenii au anunțat marți dimineață recucerirea orașului Makariv, la nord de Kiev, și respingerea unui nou atac al asediatorilor la Mariupol.
Dar vestea venită după-amiază, privind încercuirea trupelor rusești lângă importantul aeroport Hostomel, arată că informațiile despre scăderea capacității de luptă a invadatorilor se confirmă. Forțele rusești au rămas deja fără carburant și alimente, iar ucrainenii le-au tăiat căile de retragere și aprovizionare.
Numerous reports that rashist (Russian fascist) invasion forces in Hostomel, Bucha and Irpin are out of food and fuel. Ukrainian defenders recaptured or have in their field of fire all the significant routes for resupply. pic.twitter.com/cR9aNO2hg4
— Michael MacKay (@mhmck) March 22, 2022
Moralul soldaților ruși este „foarte, foarte, foarte scăzut”, afirmă un ofițer de informații din armata britanică.
Joe Biden: Putin „e cu spatele la zid”, dar tocmai de aceea e cu atât mai periculos
În Rusia, relatează sub acoperirea anonimatului jurnaliști locali, autoritățile fac presiuni asupra rudelor soldaților decedați să-și țină gura. Nu s-au publicat rapoarte oficiale privind pierderile tocmai din 2 martie. Americanii estimează circa 7.000 de morți de partea rusă, însă un articol scăpat luni Komsomolskaia Pravda vorbea de aproape 10.000 de morți și peste 16.000 de răniți – în total, circa 26.000 de oameni.
În locul lor, comandamentul trupelor rusești a adus „rezerve slab pregătite”, cu „valoare scăzută”, inclusiv personal care până acum se ocupa de aprovizionare. Valoarea combativă a unităților completate cu luptători neinstruiți și fără chef să moară pentru Putin a scăzut foarte mult.
Președintele american Joe Biden a remarcat luni că Vladimir Putin e, în acest moment, „cu spatele la zid”, dar nu și învins. „Pauza operativă” la care sunt siliți rușii le permite ucrainenilor să preia inițiativa, dar în același timp asta nu înseamnă că armata rusă nu mai poate face rău.
Experții prevăd că Putin va ordona bombardamente și mai brutale împotriva civililor, pe măsură ce atacurile stagnează. Americanii se tem acum că dictatorul rus ar putea recurge la arme chimice, biologice sau chiar lovituri nucleare cu rachete tactice, de mici dimensiuni, pentru a anihila granizoanele ucrainene care opun rezistență în diverse orașe. În aceste cazuri, populația civilă care ar muri n-ar reprezenta nicio problemă pentru Putin.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
Cu armata facuta praf se poate face o lagar mare in care sa fie tinuti prizonierii in marile orase. Daca bombardeaza atunci ii omoara si pe acestia. Nu cred ca Rusia mai are puterea de a lupta pana la final. Ucraina nu mai poate salva decat civili, in rest tara este ruina. Asa ca pot continua fara probleme razboiul. Daca UE nu ar mai baga in buzunarul Rusiei zilnic 2,5 miliarde dolari pentru combustibil i-ar lua Dracu pe rusi. Personal m-as concentra pe Crimea sa le tai legatura pe podul care traverseaza catre Rusia, apoi pe acel flanc as aduce baterii de rachete cu care sa tai accesul in marea Azov. Eliberarea Crimeii deschide calea catre curatarea flancului estic de toate javrele rusofile care din 2014 submineaza suveranitatea Ucrainei. Nu am nicio indoiala ca acestea nu se vor realiza in timp. Urainenii au toate motivele din lume sa urasca rusii secole de acum incolo, iar Putin nu va trai o vesnicie. In maxim 10 ani este mumie luand locul lui Lenin in Piata Rosie. UE si SUA impreuna cu NATO trebuie sa faca din Ucraina zidul Europei. Intrarea in UE a Ucrainei va aduce stabilite in zona. Pe fondul caderii lui Lukasenko se va ridica presiunea si de pe statele baltice.
Doamne ajuta! Slava Ukraini!